Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Αρχίζει σαφάρι στα «Paradise Papers»

Σαρωτικοί έλεγχοι από τους εισαγγελείς με αφορμή τις (διαφορετικές) περιπτώσεις Μαρέβας και Φ. Καραβία!Με περιορισμένα μέσα, αλλά μεγάλη αποφασιστικότητα, ξεκινούν οι εισαγγελείς της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος την έρευνα για τον νέο κύκλο αποκαλύψεων που αφορούν τη συμμετοχή Ελλήνων σε offshore εταιρίες φορολογικών παραδείσων και τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής ή του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που πιθανόν συνοδεύουν τέτοιες δραστηριότητες.

Η διαρροή εκατομμυρίων e-mails και άλλων εγγράφων της δικηγορικής εταιρίας Appleby, γνωστών πλέον με την κωδική ονομασία «Paradise Papers», έβαλε φωτιά και στα ελληνικά δημοσιογραφικά γραφεία, αφού προτού ακόμη ανοίξουν όλοι οι φάκελοι ήρθε στο φως η εξωχώρια εταιρία της συζύγου του αρχηγού της Ν.Δ. Μαρέβας Μητσοτάκη αλλά και η περίεργη «επένδυση» του εν ενεργεία διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνος Καραβία σε διαδικτυακή πλατφόρμα στοιχηματισμού για… ιπποδρομίες.

Νομικές πηγές που είναι εις θέσιν να γνωρίζουν επισημαίνουν ότι και στις δύο περιπτώσεις, προς το παρόν δεν τεκμαίρεται κάποιο οφθαλμοφανές αδίκημα, πέραν ενός προφανούς ηθικού ασυμβίβαστου σε σχέση με την ιδιότητα των προσώπων και αυτού του είδους τις «κεκαλυμμένες» μετακινήσεις κεφαλαίων.

Ειδικότερα για την κυρία Μητσοτάκη δεν φαίνεται να προκύπτει άμεσο πρόβλημα, γιατί η συγκεκριμένη εταιρία, έστω και με παρεμφερή ονομασία, είχε δηλωθεί και απλά η υπόθεση παραμένει στο επίπεδο των (δυσμενέστατων) εντυπώσεων. Διερευνάται ωστόσο το ακριβές αντικείμενο και το συνολικό ύψος της επένδυσης, καθώς υπεύθυνος διαχειριστής ήταν και εδώ ο γνωστός από την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στη «λίστα Λαγκάρντ» και στα «Panama Papers», δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, πρώην εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η υπόθεση αντιθέτως του επικεφαλής της Eurobank έχει προκαλέσει ατμόσφαιρα ιλαρότητας στους τραπεζικούς κύκλους, καθώς το ανώτατο και εκείνη την περίοδο (2013) στέλεχος της τράπεζας εμφανίζεται να «εμπιστεύεται» ένα αξιοσέβαστο (για κοινούς θνητούς) ποσό σε φυσικό πρόσωπο, που καταλήγει να συστήσει μια εταιρία αμφιλεγόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας με το κακόηχο όνομα… «ΑLOGA» και έδρα τις Βερμούδες.

Στον βαθμό που το εν λόγω κεφάλαιο είχε δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του κ. Καραβία και είχε μεταβιβαστεί νομίμως στο εξωτερικό πάλι δεν προκύπτει κάποιο αδίκημα αλλά, όπως εξηγούσαν τραπεζικές πηγές, αποτελεί πρόκληση ένας τεχνοκράτης τέτοιου επιπέδου σε ανακεφαλαιοποιημένη με χρήματα του ελληνικού λαού συστημική τράπεζα να ομολογεί ότι… «τζόγαρε» 77.000 ευρώ σε πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχηματισμού με ιπποδρομίες, «για να βοηθήσει, αρχικά υπό τη μορφή δανείου (!), έναν Αμερικανό φίλο». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ ο… τζογαδόρος τεχνοκράτης θα είχε ήδη εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τους ίδιους τους μετόχους της τράπεζας, αν μη τι άλλο για το… ανορθόδοξον της «επένδυσής» του.

Ανεξαρτήτως όμως των περιπτώσεων Μαρέβας Μητσοτάκη και Φωκίωνος Καραβία, που παρότι φαίνονται νομότυπες θα διερευνηθούν εξονυχιστικά, το ενδιαφέρον των οικονομικών εισαγγελέων στρέφεται στα δεκάδες ονόματα και στις 252 διευθύνσεις Ελλήνων που αναφέρονται στα επίμαχα ντοκουμέντα.

Η «δημοκρατία» πληροφορείται ότι με μια πρώτη ανάγνωση προκύπτουν ονόματα και διευθύνσεις γραφείων επώνυμων εφοπλιστών, αλλά για τον συγκεκριμένο κλάδο η συμμετοχή σε εταιρίες offshore αποτελεί μια καθημερινότητα και πολλές φορές μια απολύτως νόμιμη πρακτική. Αυτό που ελέγχεται είναι αν προκύπτουν ονόματα εφοπλιστών που διατηρούν… μη επαρκώς εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελληνικές συστημικές τράπεζες, αλλά έχουν «παρκάρει» τεράστια χρηματικά αποθέματα σε εξωχώριους λογαριασμούς, όπως επίσης και η περίεργη δανειοδότηση από ελληνικές τράπεζες εξωχώριων εταιριών ελληνικού ενδιαφέροντος που αναφέρονται στα έγγραφα της Appleby.

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας, τέλος, έχουν μπει πρόσωπα που εμφανίζονται… κατά συρροήν σε όλες τις «αμαρτωλές» λίστες με την ιδιότητα του διαχειριστή ή του συνδικαιούχου κεφαλαίων. Πρόκειται για «συνήθεις υπόπτους», δικηγόρους ή μάνατζερ που θεωρούνται κατ’ επάγγελμα «μπροστινά πρόσωπα» σε λογαριασμούς, οι πραγματικοί κάτοχοι των οποίων δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους.

Ο όγκος των ως τώρα δεδομένων -που, ας σημειωθεί, δεν έχουν δοθεί όλα στη δημοσιότητα- είναι τεράστιος και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς πενιχρά. Γι’ αυτό τα πρώτα αποτελέσματα από τις διασταυρώσεις ονομάτων και διευθύνσεων με άλλες λίστες και e-mails διαρροών δεν αναμένονται πριν από τις αρχές του νέου έτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ