Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Αρχίζει το «μαρτύριο της σταγόνας» για 8.500.000 φορολογουμένους

«Φορτωμένο» με 13 φορολογικές αλλαγές θα είναι το 2013 και το 2014 για 8.500.000 φορολογουμένους (μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εισοδηματίες), που σχεδόν κάθε μήνα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα δεδομένα στη φορολογία.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του έτους 2013 φόρους-φωτιά, εξαιτίας της κατάργησης του βασικού αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ λόγω της κατάργησης όλων των αφορολόγητων ορίων και των φοροαπαλλαγών. Οι αγρότες θα φορολογούνται με βιβλίο εσόδων – εξόδων και φορολογικό συντελεστή 13% από τα εισοδήματα του 2014. Για τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Επίσης από φέτος αυξάνεται από 10% σε 15% ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων, επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% σε ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές, αυξάνεται η φορολογία στα κέρδη των εταιριών, ενώ μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση στα μερίσματα. Επιπροσθέτως καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Ολοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών υποχρεώνονται να υποβάλουν φορολογική δήλωση από το νέο έτος.

Στη φορολογική δήλωση θα αναγράφονται πλέον υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα και οι φόροι που έχουν καταβληθεί γι’ αυτά (π.χ., τόκοι).

Οι ανατροπές που έρχονται στους φορολογουμένους έχουν ως εξής:

– Αυξημένη παρακράτηση. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες μικτές αποδοχές πάνω από 20.000 ευρώ αλλά και μισθωτοί με παιδιά και χαμηλότερα εισοδήματα θα έχουν επιβαρύνσεις από τον πρώτο μήνα του έτους, οι οποίες θα φανούν στις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας μεταβάλλει απευθείας και τη μηνιαία παρακράτηση.

Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις αποδοχών έως 28 ευρώ τον μήνα για ετήσιο εισόδημα της τάξης των 9.000-10.000 ευρώ.

Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης είναι οι οικογενειάρχες, οι οποίοι μετά την κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου καλούνται να πληρώσουν τον ίδιο φόρο με μισθωτό χωρίς παιδιά και το ίδιο εισόδημα.

Οι απώλειες στον μηνιαίο μισθό για μισθωτούς με ένα παιδί ξεκινούν από το επίπεδο ετήσιων μεικτών αποδοχών ύψους 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και πάνω και για μισθωτούς με τρία παιδιά από ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και πάνω.

– Νέα κλίμακα στη φορολογία εισοδήματος. Κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2012, που θα δηλωθούν το 2013, δεν αλλάζει τίποτα. Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, τα οποία θα δηλωθούν το 2014 και θα εφαρμοστεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα κλίμακα καθιερώνει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ) και 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και στη θέση του καθιερώνεται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ την οποία κερδίζουν στο σύνολό της όσοι έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν εισόδημα που υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ χάνουν εντελώς το αφορολόγητο, αλλά από την άλλη πλευρά, όμως, για όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ το αφορολόγητο πρακτικά διευρύνεται από τα 5.000 ευρώ το 2012 στα 9.500 ευρώ. Η εφαρμογή της νέας κλίμακας για μισθωτούς – συνταξιούχους φέρνει ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και επιβαρύνσεις σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

– Χωρίς αφορολόγητο για παιδιά, αλλά με επίδομα. Φορολογούμενοι με παιδιά χάνουν από το 2013 το πρόσθετο αφορολόγητο, εξέλιξη που φορτώνει με έξτρα φόρους όλες τις οικογένειες. Τις επιβαρύνσεις έρχονται να αντισταθμίσουν μέχρι ενός εισοδηματικού ορίου, δύο επιδόματα που καθιερώνονται: το μηνιαίο επίδομα τέκνων το οποίο ανέρχεται σε 40 ευρώ για κάθε παιδί από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια και το ετήσιο πολυτεκνικό επίδομα 500 ευρώ που δικαιούνται για κάθε παιδί όσοι έχουν από τρία τέκνα και πάνω. Τα επιδόματα αυτά θα δοθούν στην καλύτερη περίπτωση μέσα στο καλοκαίρι του 2013, ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν ήδη επιβαρυνθεί με τα πρόσθετα μέτρα του φορολογικού.

Οικογένεια με ένα παιδί και εισόδημα έως 9.000 ευρώ δικαιούται το σύνολο του επιδόματος τέκνων, για εισόδημα από 9.000 έως 18.000 ευρώ το επίδομα περιορίζεται κατά ένα τρίτο και για εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ χορηγείται μόνο το ένα τρίτο του επιδόματος. Τα όρια αυτά αυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Το πολυτεκνικό επίδομα των 500 ευρώ δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η καταβολή των επιδομάτων σχεδιάζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αφού προκύψουν πρώτα οι δικαιούχοι μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

– Ενοίκια και φόρος υπεραξίας. Ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αποκτούν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από το 2013 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%, ενώ διατηρείται και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% που ίσχυε έως το 2012. Φόρος με συντελεστή 20% θα επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ τιμής κτήσης και τιμής πώλησης και συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου.

– Ενιαίος φόρος ακινήτων. Αλλος ένας έκτακτος φόρος, που γίνεται μόνιμος. Στη φορολογία κεφαλαίου το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (το γνωστό χαράτσι Βενιζέλου, το οποίο θα ήταν θεωρητικά αρχικά έκτακτος φόρος για ένα έτος, μετά πήγε μέχρι το 2014 και τώρα παγιώνεται) και του ΦΑΠ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί εντός του 2013 κατά πάσα πιθανότητα με μικρό (έως 50.000 ευρώ) ή και καθόλου αφορολόγητο και θα αφορά κάθε είδους ακίνητο: από σπίτια και καταστήματα έως αγροτεμάχια και οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου. Τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου, θα πρέπει να υπάρξει και εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες.

– Καταθέσεις και μετοχές. Οσοι εισπράττουν τόκους καταθέσεων θα διαπιστώσουν ότι για τους τόκους που θα τους πιστωθούν στο τέλος Ιανουαρίου 2013 η παρακράτηση φόρου είναι αυξημένη από το 10% στο 15%. Ο νέος αυτός συντελεστής θα συνοδεύσει τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων και το 2013 για λόγους ξεκάθαρα εισπρακτικούς. Από τον Ιούλιο του 2013 έρχεται και ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι επιβάλλεται φόρος υπεραξίας κατά τις πωλήσεις μετοχών εταιριών εισηγμένων στο Χ.Α., που αποκτώνται μετά την 1η Απριλίου. Ο συντελεστής ορίζεται σε 20% και επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

– Φορολογικές δηλώσεις. Υποχρεωτική γίνεται το 2013 η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κάθε φυσικό πρόσωπο μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του. Υποχρεωτική γίνεται, άλλωστε, και η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για κάθε φορολογούμενο, ενώ καθιερώνεται προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων. Μέχρι πέρυσι υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση είχε κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά του υπερέβαινε τα 3.000 ευρώ, καθώς και όταν ήταν μικρότερο από 3.000 ευρώ, εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβανόταν και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Στην περίπτωση μισθωτών το όριο για την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης ήταν τα 5.000 ευρώ.

– Εκτακτη εισφορά. Με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων το καλοκαίρι οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι παίρνουν μια σχετική ανάσα σε σχέση με την περσινή υπερφορολόγηση με την πληρωμή διπλής έκτακτης εισφοράς: μια για τα εισοδήματα του 2011 που ήρθε με το εκκαθαριστικό και μία για τα εισοδήματα του 2012 που παρακρατούνταν κάθε μήνα από τον μισθό. Φέτος θα πληρωθεί η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2013, η οποία θα παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις εφόσον σε ετήσια βάση υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Οι απαλλαγές που καταργούνται και οι αποδείξεις

– Φοροαπαλλαγές. Από το 2013 «κόβονται» οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιά που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων, οδηγώντας σε σημαντικές επιβαρύνσεις. Παραμένουν σε ισχύ οι φοροαπαλλαγές που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ συζύγων και δωρεές σε Δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουμε το 2014. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών είναι ικανή να μετατρέψει τις μικροελαφρύνσεις που προκύπτουν με βάση τη νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ σε επιβαρύνσεις. Μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ, που όφειλε με την παλιά κλίμακα 400 ευρώ και με τη νέα 350 ευρώ, αρκεί να έχει ένα στεγαστικό δάνειο οι τόκοι του οποίου τού εξασφάλιζαν έκπτωση φόρου 100 ευρώ, για να μετατραπούν οι ελαφρύνσεις σε επιβαρύνσεις.

– Αποδείξεις. Με πέναλτι φόρου 10% θα «τιμωρηθούν» φέτος οι φορολογούμενοι για το ποσό των αποδείξεων που υποχρεούνταν να συλλέξουν πέρυσι και δεν κατάφερναν να το κάνουν, ενώ η ποινή θα αυξηθεί στο 22% για τις αποδείξεις του 2014. Σε περίπτωση κατά την οποία το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων (το 25% του συνολικού εισοδήματος μέχρι τις 42.000 ευρώ) δεν καλύπτεται από τον φορολογούμενο, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 10% φέτος και 22% το 2014 επί του «ακάλυπτου ποσού»

Υποχρέωση συλλογής αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί του εισοδήματος θα έχουν μόνο μισθωτοί – συνταξιούχοι με εισόδημα έως 42.000 ευρώ. Για τους φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ, θα προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που δηλώνεται στην Εφορία.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα υποχρεούνται σε συλλογή αποδείξεων λόγω του ότι δεν έχουν έκπτωση φόρου. Θα μπορούν όμως να υποβάλλουν τιμολόγια δαπανών για τα έξοδα τους τα οποία μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες

– Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι του νέου φορολογικού συστήματος. Χάνουν το αφορολόγητο και θα έχουν από το 2013 τη δική τους ξεχωριστή κλίμακα με συντελεστές 26% για τα εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Για τις νέες ατομικές εμπορικές ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1-1-2013 και μετά και για τα τρία πρώτα χρόνια, ο συντελεστής φόρου μειώνεται σε 13% για το εισόδημα έως τα 10.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών Ανώνυμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης αυξάνεται από το 20% στο 26% και για τα μερίσματα ο φόρος μειώνεται από το 25% στο 10%. Για Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές εταιρίες και κοινοπραξίες επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (26% έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη δηλαδή).

– Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος. Ηρθε ως προσωρινός έκτακτος φόρος το 2011 και λόγω έκτακτων συνθηκών αυξάνεται το 2013 από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε πόλεις οι οποίες έχουν περισσότερους από 20.000 κατοίκους (800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό), σε 600 ευρώ (από 300 ευρώ) για κάθε υποκατάστημα και σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικά για εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), ενώ είναι κατ’ ουσία μισθωτοί το τέλος επιτηδεύματος παραμένει στα 500 ευρώ εφόσον έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρεις εργοδότες ή και με περισσότερους εργοδότες εφόσον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από τον έναν εξ αυτών.

– Αγρότες. Ο ενιαίος συντελεστής φόρου 13% και η υποχρέωση να τηρούν βιβλία και στοιχεία πήρε προσωρινή παράταση και μετατέθηκε για το 2014.

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν (και πόσα) με το νέο σύστημα

Από την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης θα προκύψουν τα εξής:

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά:

-Μειώσεις φόρων κατά 10 έως και 400 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 23.000 ευρώ.

-Αυξήσεις φόρων κατά 60 έως και 1.280 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 και μέχρι 40.000 ευρώ.

-Αυξήσεις φόρων κατά 1.680 έως και 2.880 ευρώ τον χρόνο εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 40.000 και μέχρι 100.000 ευρώ.

Για τους μισθωτούς με 1 παιδί:

-Μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 80 έως και 200 ευρώ τον χρόνο εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 5.000 και μέχρι 11.000 ευρώ.

-Αυξήσεις φόρων κατά 40 έως και 200 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 11.000 ευρώ και μέχρι 23.000 ευρώ.

-Αυξήσεις φόρων κατά 260 έως και 1.480 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

-Αυξήσεις φόρων κατά 1.880 έως και 3.080 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 40.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ.

Για τους μισθωτούς με 2 παιδιά θα προκύψουν αυξήσεις φόρων:

-Κατά 120 έως και 400 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 10.000 και μέχρι 23.000 ευρώ.

-Κατά 460 έως και 1.680 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

-Κατά 2.080 έως και 3.280 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 40.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ.

Για τους μισθωτούς με 3 και 4 παιδιά θα προκύψουν αυξήσεις φόρων:

-Κατά 100 έως και 1.240 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 9.000 και μέχρι 23.000 ευρώ. Για πολύτεκνο μισθωτό με 4 παιδιά και εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος σχεδόν οκταπλασιάζεται, καθώς αυξάνεται κατά 688,9% ή κατά 1.240 ευρώ, και από 180 ευρώ, που είναι τώρα με βάση την ισχύουσα κλίμακα, εκτοξεύεται στα 1.420 ευρώ!

-Κατά 760 έως και 2.520 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 23.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ.

-Κατά 2.380 έως και 4.120 ευρώ τον χρόνο, εφόσον τα ετήσια εισοδήματα είναι πάνω από 40.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}49{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ