Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Αρχίζουν πάλι τα… όργανα με τους δανειστές

Στο τραπέζι το νέο φορολογικό, το επίδομα αντί της 13ης σύνταξης και η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Η υποχρεωτική μετάθεση του στόχου για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στις παρυφές του 2021 έδειξε στην κυβέρνηση ότι, μολονότι το τρίτο Μνημόνιο έληξε και τυπικά την περασμένη Τρίτη, η οικονομία παραμένει υπό την ομηρία των δανειστών. 

Στις συνθήκες αυτές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζει στους συνομιλητές του με κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να τηρήσει τους όρους που έχει συμφωνήσει η χώρα» με τους δανειστές και σε δεύτερο χρόνο «να δημιουργήσει τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις για τη μείωση των πλεονασμάτων», γνωρίζοντας βεβαίως ότι «αυτό που προέχει σήμερα είναι η εμπέδωση της κυβερνητικής αξιοπιστίας».

Το πρώτο βήμα είναι η ομαλή εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, η οποία θα προσφέρει μια καλή αφετηρία για τον Προϋπολογισμό του 2020, του οποίου το προσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Οι δανειστές, που εκτιμούσαν αρχικά ότι το δημοσιονομικό κενό στη διετία που διανύουμε εξαιτίας του «πακέτου Τσίπρα» αλλά και των πρώτων μέτρων της νέας κυβέρνησης θα ανερχόταν στα 5,5 δισ. ευρώ, φαίνεται να πείστηκαν ότι οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ταμεία θα τονώσουν τα έσοδα.

Ήδη ο αριθμός όσων έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση υπερβαίνει τους 260.000.

Προσδοκία

Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν ότι από σήμερα το ενδιαφέρον θα αυξηθεί κατακόρυφα, εξαιτίας τόσο της μείωσης του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% και του προσδιορισμού της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ όσο και της αναστολής των καταναγκαστικών μέτρων για όσους σπεύδουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, «όσα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει για φέτος». Την ίδια στιγμή, συνιστά στους συναδέλφους του υπουργούς «να συγκρατήσουν τις δαπάνες τους σε απολύτως ρεαλιστικά επίπεδα», προκειμένου να επιτευχθεί και φέτος πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτει κάθε συζήτηση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, διαβεβαιώνοντας ότι το επίδομα του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρηθεί, όπως επίσης και το ύψος του αφορολογήτου, το οποίο όμως, όπως εξετάζεται, θα διατηρηθεί μόνο εάν οι φορολογούμενοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο αριθμό αποδείξεων δαπανών.

Στον βασικό σχεδιασμό του κ. Σταϊκούρα περιλαμβάνεται η καθολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε βάθος τετραετίας.

Σε συντομότερο χρόνο αναμένεται να ανακοινωθεί και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται θα περιληφθούν μέτρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, όπως η φορολογική έκπτωση έως του 50% της δαπάνης για ενεργειακή, αισθητική ή λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων, αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων με ταυτόχρονη αναστολή του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις και με δραστικό περιορισμό των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης.

Στις επείγουσες προτεραιότητες του υπουργείου έχουν ενταχθεί η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και ταυτόχρονα η αποπληρωμή των ακριβών δανείων 3,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, με «αλμυρό» επιτόκιο 5,1%.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ