Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Αρετή: Μπαμπά, μίλα! Ακης: Στο δικαστήριο!

Αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, δίνοντας «ραντεβού» ενώπιον του φυσικού του δικαστή (δηλαδή στη δίκη του), όπου, κατά τους συνηγόρους του, είναι αποφασισμένος «να δείξει την αλήθεια στον λαό και να αποκαταστήσει την αδικία».

Παρά την έκκληση της κόρης του Αρετής Τσοχατσοπούλου, η οποία, μία ημέρα πριν μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου καλούσε τον πατέρα της να «σπάσει τη σιωπή του», ο πρώην υπουργός, φανερά εκνευρισμένος (αφού, όπως φέρεται να είπε στον ανακριτή, αισθάνεται αδικημένος, καθώς είναι αθώος), αρκέστηκε -επί τρεις ώρες- να επαναλάβει παλιά του αιτήματα, επικαλούμενος νομικά ζητήματα. Απαντώντας μάλιστα στην κόρη του μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής του Γιώργου Παγορόπουλου, διευκρίνισε ότι δεν δέχεται «υποδείξεις για το πότε θα μιλήσει», καθώς αυτό θα το κρίνει ο ίδιος. Ετσι, σύμφωνα με τους τρεις δικηγόρους του Λεωνίδα Κοτσαλή, Γιώργο Παγορόπουλο και Γιάννη Νικολάου, ο πρώην υπουργός άκουγε τον ανακριτή να τον ρωτά χωρίς να δώσει απάντηση, ενώ ανακάλεσε και την πρώτη του απολογία τον Απρίλιο του 2012, θεωρώντας ότι είναι απολύτως άκυρη και παράνομη η σε βάρος του δίωξη και δικαστική έρευνα.

Επιπλέον, κάνει λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του από ένα σύστημα εξουσίας που τον έφερε στη θέση αυτή και τώρα ελέγχεται αυτό από τις δικαστικές αρχές. «Σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ευθύνονται που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση (ο Ακης Τσοχατζόπουλος) και τώρα κρύβονται» τόνισε ο κ. Γ. Παγορόπουλος. Κατά τα άλλα, επέμεινε για πολλοστή φορά στην ανάγκη να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-2000, οι οποίοι με τέσσερις διαδοχικές αποφάσεις ενέκριναν τη σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων και διευκρινίζει, μέσω πάντα των συνηγόρων του, ότι την επίμαχη σύμβαση την υπέγραψαν ο τότε γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος και ο τότε γενικός διευθυντής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ.

Η Βίκυ δεν προσήλθε λόγω… δημοσιότητας

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη πάντως δεν απολογήθηκε χθες, καθώς υπέβαλε αίτημα μη μεταγωγής της στα δικαστήρια, επικαλούμενη την επιθυμία της να αποφύγει τη δημοσιότητα. Το αίτημά της έγινε δεκτό και ο κ. Μαλλής θα μεταβεί στον Κορυδαλλό, ώστε να λάβει εκεί τη συμπληρωματική απολογία. «Η Βίκυ Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου δεν αποτελεί απειλή για την έννομη τάξη και δεν είναι επικίνδυνη ούτε ύποπτη φυγής και για τον λόγο αυτόν η θέση της είναι έξω από τη φυλακή, ελεύθερη και δίπλα στο πεντάχρονο παιδί της» ανέφερε ο δικηγόρος της Δημήτρης Σακάλογλου.

Ούτε η Αρετή Τσοχατζοπούλου απολογήθηκε το Σάββατο συμπληρωματικά, λόγω σωματικής και ψυχολογική κόπωσης, ωστόσο κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο αρνήθηκε τις κατηγορίες και επιφυλάχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του στο μέλλον.

Βάσω Παλαιού


Μόλις χθες θυμήθηκε ο Σαπχατζίδης τα πάρε – δώσε με τον πρώην υπουργό

Με στόχο να δραστηριοποιηθεί σε επενδύσεις στον χώρο του real estate και του υδροηλεκτρισμού η ιταλική εταιρία SDG SrI, που είχε δημιουργήσει ο Γιώργος Σαχπατζίδης, συνεργάστηκε με ελβετικό fund, έπειτα από υπόδειξη του Ακη Τσοχατζόπουλου, και δεν είχε καμία σχέση με διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Αυτό υποστήριξε χθες ενώπιον του ανακριτή και ισχυρίστηκε ότι τα 5.500.000 ευρώ που κατέληξαν στην εταιρία του και, κατά το κατηγορητήριο, προέρχονται από τη «μίζα» για τα TOR-M1 ήταν στην πραγματικότητα επένδυση του fund. Βέβαια, ο κατηγορούμενος, ο οποίος αρχικά είχε υποστηρίξει ότι είχε συναντήσει τον πρώην υπουργό μόνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ανέφερε ότι αγνοεί παντελώς τα πρόσωπα ή τις εταιρίες που βρίσκονται πίσω από το επενδυτικό ταμείο, καθώς είχε υπογράψει ρήτρες εμπιστευτικότητας. Οσον αφορά το ιδιόχειρο σημείωμά του, με το οποίο ζητά από τον πρώην υπουργό «440.000 ευρώ για την πληρωμή των φορολογικών παραβάσεων στις οποίες κατέληξε ο έλεγχος των ιταλικών αρχών», φέρεται ότι υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε σε εκείνον γιατί αυτός του είχε συστήσει το επενδυτικό ταμείο.

Η συμπληρωματική απολογία του κ. Σαχπατζίδη αφορούσε κυρίως την ιταλική εταιρία, στην οποία οι δικαστικές αρχές ανακάλυψαν ότι εμβάστηκαν 5.500.000 ευρώ από την Drumilan Hellas, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση των TOR-M1, από 10 άλλες εταιρίες, για τις οποίες τώρα ο Σαχπατζίδης υποστηρίζει ότι λειτουργούσαν ως fund.


Ο Ζήγρας ρωτήθηκε για τον Σμπώκο, ενώ αθώος δήλωσε ο Οικονομίδης

Διευκρινήσεις για τα πρόσωπα που κατονόμασε στην προηγούμενη απολογία του ως εμπλεκομένους στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου κλήθηκε να δώσει κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής απολογίας ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του πρώην υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ρωτήθηκε από τον ανακριτή για τον ρόλο προσώπων που εμπλέκονται στις δύο υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη και αφορούν τα γερμανικά υποβρύχια και τα TOR-M1. Μεταξύ αυτών των προσώπων βρίσκεται και ο Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος απολογείται την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στον ανακριτή. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του συμπληρωματική απολογία στον ανακριτή ο Νίκος Ζήγρας είχε υποστηρίξει ότι ο Γιάννης Σμπώκος μαζί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο ήταν οι τελικοί αποδέκτες του μαύρου χρήματος. Μάλιστα για τον Γιάννη Σμπώκο είχε αναφέρει ότι ήταν ένα από τα πρόσωπα που κουβαλούσε χρήμα με βαλίτσες.

Αντίθετα από τον Ζήγρα, ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στις αγοραπωλησίες του ακινήτου επί της Δεινοκράτους, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι δεν αντιλήφθηκε ποτέ κάτι παράνομο στην αγοροπωλησία του ακινήτου. Την ίδια στιγμή φέρεται να ανέφερε ότι δεν ήταν έμπιστος ή πολιτικός φίλος του πρώην υπουργού.

Σήμερα θα συνεχιστούν ενώπιον του ανακριτή οι συμπληρωματικές απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση, με τη θεία της Βίκυς Σταμάτη να περνά το κατώφλι του κτιρίου 6 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.


Ο πανικός της λογίστριας και οι διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα γίνει τίποτα»

Επειτα από παραμονή επτά μηνών στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, η λογίστρια του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευφροσύνη Λαμπροπούλου βρέθηκε για τελευταία φορά το Σάββατο τετ α τετ με τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Αυτή τη φορά μάλιστα φέρεται ότι ήταν διατεθειμένη να μιλήσει περισσότερο για όσα γνωρίζει. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκανε το 2010 το ΣΔΟΕ στο γραφείο της, κατά τη διάρκεια του οποίου κατασχέθηκαν όλα τα έγγραφα που αφορούσαν την offshore ελεγχόμενη εταιρία Nobilis. Ο έλεγχος αυτός φέρεται να είπε στον ανακριτή ότι την πανικόβαλε, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Νικόλαο Ζήγρα. Ο Νικόλαος Ζήγρας με ψυχραιμία τής είπε να μην ανησυχεί, ενώ καθησυχαστικός ήταν και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος φέρεται να της είπε ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί, ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, ότι γνωρίζει ποιοι είναι πίσω από αυτή την ενέργεια και ποιοι πιέζουν. Μάλιστα η κατηγορουμένη, η οποία, μεταξύ άλλων, είχε αναλάβει τη φορολογική εκπροσώπηση των εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση, φέρεται να υποστήριξε ότι είχαν ήδη τα αποκτήματα για τα οποία ελέγχονται τώρα οι διαχειριστές τους. Σε κάθε περίπτωση, φέρεται να δήλωσε πρόθυμη στον ανακριτή να εξεταστεί ακόμα και κατ’ αντιπαράσταση με τους συγκατηγορουμένους της, προκειμένου να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ