Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Αργοσβήνει το εμπόριο

Αυξάνονται τα λουκέτα και η ανεργία στον εμπορικό κλάδο, ενώ για πρώτη φορά από το1999 «σπάει» το ψυχολογικό όριο των 700.000 θέσεων εργασίας, με την απασχόληση στον εμπορικό κλάδο να καταγράφει σημαντική υποχώρηση λόγω του μειωμένου τζίρου. Την ίδια ώρα, τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με τη «στάση πληρωμών» να αποτελεί πλέον τραγική πραγματικότητα και όχι ενδεχόμενο.

Αυτά είναι -μεταξύ άλλων- τα κύρια συμπεράσματα της Ετήσιας Εκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2012 της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ενδεικτικό είναι ότι για πρώτη φορά μειώθηκαν οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου στις Α.Ε. – ΕΠΕ, ενώ περίπου εννέα στις 10 μικρότερες επιχειρήσεις (Ο.Ε., Ε.Ε.) δεν πραγματοποίησαν καμιά επένδυση στη διετία 2010 – 2011. Βασικότερη αιτία είναι η σημαντική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών στο σύνολο των επιχειρήσεων του εμπορίου, με νέα πτώση στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία.

Επώδυνη συνέπεια της κάμψης των πωλήσεων για τη χρονιά που πέρασε ήταν και η απώλεια περίπου 93.500 θέσεων εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες απολύσεις έγιναν από τους ισχυρότερους του κλάδου (Α.Ε. και ΕΠΕ), με τις μικρότερες επιχειρήσεις να αντιστέκονται πιο σθεναρά στην προοπτική μείωσης του προσωπικού τους, καθώς οι οκτώ στις 10 διατήρησαν τις θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, το δύσκολο 2012 έχει αλλάξει τους συσχετισμούς, με τις πιθανότητες για νέα λουκέτα να αυξάνονται στις μικρές επιχειρήσεις (κυρίως προσωπικές και ατομικές). Ετσι, πολλοί μικροί επιχειρηματίες θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι μέσα στο τρέχον έτος θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους.

Την ίδια ώρα, με τις επιχειρήσεις του κλάδου του αυτοκινήτου (54,6%) να κατέχουν το αρνητικό ρεκόρ, τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις (49,5%) να ακολουθούν και τις χονδρεμπορικές (42,8%) να συμπληρώνουν το «top3», το εμπόριο απειλείται με στάση πληρωμών. Ηδη, τρεις στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ οκτώ στους 10 επιχειρηματίες αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την πορεία του τζίρου το τρέχον έτος. Αλλά και οι προβλέψεις για το 2013 δεν είναι καλύτερες, με το 70% των επιχειρήσεων του εμπορίου να προβλέπουν νέα επιδείνωση των πωλήσεων και των κερδών τους.

Το μόνο θετικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι για δεύτερο συνεχόμενο έτος οι ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 55,5% δείχνουν την προτίμησή τους στη διάθεση ελληνικών προϊόντων, μια και λόγω μηδενικής ρευστότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εισαγωγή εμπορευμάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ