Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Αρκαδία: Γόνιμο έδαφος για εναλλακτικές καλλιέργειες

Περισσότερα από 600 άτομα παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας για τις καινοτόμες, εναλλακτικές καλλιέργειες! Το έντονο ενδιαφέρον, ειδικά των νέων, για διεξόδους εν μέσω οικονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα εκδηλώθηκε με εμφατικό τρόπο. Ετσι γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, που είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης δύο μέρες πριν από διαμαρτυρόμενους κατοίκους της περιοχής Μαντινείας για τη σχεδιαζόμενη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου.

Η διοίκηση του Επιμελητήριου Αρκαδίας και με αυτή την εκδήλωση επιβεβαίωσε τη βούλησή της να χαράξει τον δρόμο της τοπικής επιχειρηματικότητας στη γεωργία, καλύπτοντας οιονεί το κενό του κράτους, που αδυνατεί να δείξει ελπιδοφόρες κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους νέους.

Πάντως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας, μιλώντας στη «δημοκρατία», διευκρινίζει ότι οι εναλλακτικές καλλιέργειες είναι ένας χώρος που απαιτεί σκληρή δουλειά, από τον οποίο μπορεί να προκύψει ένα ικανοποιητικό συμπλήρωμα εισοδήματος. Παράλληλα, επισημαίνει τη μεγάλη αντίφαση «να έχουμε ανεργία, οικονομική κρίση και “κούρεμα” εισοδημάτων και ταυτόχρονα το 70% των αγροτικών εκτάσεων να είναι χέρσο». Ο ίδιος στηρίζει πολλές ελπίδες στη σύνδεση των αγροτικών ειδών με τον τουρισμό και εκφράζει την πρόθεση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας να εστιάσει στη μεταποίηση και την προώθηση των προϊόντων, ενθαρρύνοντας τη συγκρότηση ομάδων καλλιεργητών, ώστε να εξασφαλίζονται και οι απαραίτητες ποσότητες.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν από ειδικούς οι εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες (ρόδι, ιπποφαές, μύρτιλλο, λεβάντα, ρίγανη κ.λπ.) που θεωρούνται αποδοτικές και μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικά στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και εκπρόσωποι παραγωγών της περιφέρειας, που ασχολούνται ήδη με το αντικείμενο (ιπποφαές στην Καλαμάτα και ρόδι στα Τρόπαια Αρκαδίας).

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ