Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

«Αρμαγεδδών» στις τράπεζες!

«Σφαγή» αναμένεται στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2017!
Προχωρούν σε μείωση του προσωπικού και κλείσιμο υποκαταστημάτων στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Μέσα από την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, εκτιμάται ότι την επόμενη διετία θα χάσουν τη δουλειά τους 4.300 άτομα και θα διακοπεί η λειτουργία 180 υποκαταστημάτων.

Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο διάστημα 2009-2015 έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 25.000 εργαζομένους, κλείνοντας περίπου 1.700 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων, το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα, της Πειραιώς στους 12.800 από 14.370 σήμερα, της Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα και της Alpha Bank στους 9.504 από περίπου 9.678 σήμερα. Δηλαδή από την Εθνική θα αποχωρήσουν 1.605 άτομα, από την Πειραιώς 1.570 άτομα, από τη Eurobank 1.000 και από την Alpha Bank 174 άτομα. Το πρόγραμμα εθελουσίας, πάντως, είναι αμφίβολο αν θα στεφθεί με επιτυχία όπως τα προηγούμενα, καθώς πλέον τα κίνητρα είναι λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα νέα προγράμματα θα απευθύνονται σε εργαζομένους σχετικά νεαρής ηλικίας, με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αποχωρήσει ήδη με παλαιότερα προγράμματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό τους και τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουν τα σχετικά προγράμματα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν κατατεθούν στο ΤΧΣ τα σχέδια εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων των τραπεζών θα πρέπει να συμφωνηθούν και με τους εκπροσώπους των δανειστών.


{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ