Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Αρνήθηκαν και «λίστα» και λίστα καταθετών από το Μόναχο

Δεν αξιοποιήθηκε από Σαμαρά- Παπασταύρου η συνδρομή της Βαυαρίας και της φοροδιαφυγής

Θυμηδία προκαλεί ο ισχυρισμός συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά ότι «οι κυβερνήσεις δεν μιλούν με κρατίδια» της Γερμανίας, καθώς ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ήταν συνομιλητής τους σε ανώτατο επίσημο επίπεδο, ενώ -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατία»– και η Βαυαρία είχε καταθέσει πρόταση για συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής, η οποία (και αυτή) παραπέμφθηκε στις καλένδες!

Το θέμα δημιουργήθηκε, ως γνωστόν, την περασμένη Παρασκευή, όταν, βάσει εγγράφων από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, αποδείχθηκε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αρνηθεί, στο διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου του 2012, να εγκαινιάσει συνεργασία με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για CD με φοροφυγάδες και ευρύτερο συντονισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η πρόταση είχε κατατεθεί από τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς, ο οποίος πρόσφατα παρέδωσε στη χώρα μας συγκεκριμένη λίστα με ονόματα Ελλήνων καταθετών. Τα ονόματα διασταυρώνονται, σταδιακά, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τους οικονομικούς εισαγγελείς, μαζί με στοιχεία που προέκυψαν από «επιδρομή» τους στο γραφείο αντιπροσώπευσης της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα.

Ο Κώστας Μπούρας, γενικός διευθυντής του Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά, ισχυρίστηκε ότι λίστα με Ελληνες καταθέτες «δεν προτάθηκε να δοθεί σ’ εμένα ή σε οποιονδήποτε αρμόδιο υπουργό», ενώ επικαλείται (μαζί με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη) ότι ο κ. Μπόργιανς έχει δηλώσει πως, το 2012, δεν είχε συνταχθεί ακόμα συγκεκριμένη λίστα από CD ελβετικής τράπεζας που μόλις είχαν παραλάβει οι Αρχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Κύριο επιχείρημα της πλευράς Σαμαρά είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με ένα κρατίδιο, αλλά μόνο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ωστόσο, στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση δείχνουν ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, τον Δεκέμβριο του 2012, δηλαδή μόλις έναν μήνα μετά την απόρριψη των προτάσεων Μπόργιανς, επισκεπτόταν το Μόναχο και συζητούσε επίσημα με το κρατίδιο της Βαυαρίας. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και το 2013, αλλά διεκόπησαν όταν υπουργοί της Βαυαρίας πρότειναν στο γνωστό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου (που ήδη πλήρωσε πρόστιμο 3.100.000 για τη «λίστα Λαγκάρντ» και ερευνάται και για άλλες υποθέσεις) συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής.

Οι επαφές 

Οι ελληνοβαυαρικές επαφές εγκαινιάστηκαν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, όταν ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, για επίσημες συνομιλίες με τον τοπικό πρωθυπουργό Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Γερμανός πολιτικός είναι σημαίνον στέλεχος και πρώην αντιπρόεδρος του CDU/CSU στην Bundestag, πρωθυπουργός της Βαυαρίας από το 2008, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών με το κρατίδιο της Βαυαρίας σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαριτολογώντας ότι «το χιόνι φέρνει τύχη. Ελπίζω να μπορέσουμε να σας δώσουμε άφθονο ήλιο όταν μας επισκεφθείτε στην Αθήνα» και αποκάλυψε ότι το ταξίδι του ήταν εν γνώσει της καγκελαρίου Μέρκελ. Αργότερα (παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του τότε πρέσβη στο Βερολίνο Δημ. Ράλλη, του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Στ. Βασιλόπουλου και των συμβούλων Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου), ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε επανειλημμένα τον κ. Ζεεχόφερ για την «κατανόηση και την προσφορά βοήθειας», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Επειτα από κάποιες δευτερεύουσες διαβουλεύσεις του κ. Ράλλη με τις βαυαρικές Αρχές την άνοιξη του 2013, το θέμα πέρασε στην αρμοδιότητα του διαδόχου του, πρέσβη Παν. Ζωγράφου, ο οποίος διαπιστεύτηκε στη Γερμανία λίγο αργότερα. Χωρίς χρονοτριβή, ο κ. Ζωγράφος (εξάδελφος του κ. Σαμαρά, ο οποίος συγκλόνισε την κοινή γνώμη τον Σεπτέμβριο του 2014, παραιτούμενος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυτοκτονική πολιτική του Μαξίμου έναντι της Γερμανίας και της τρόικας) έσπευσε για συνομιλίες στο Μόναχο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Βαυαροί αξιωματούχοι -με προεξάρχοντα τον υπουργό Οικονομικών Μάρτιν Τσάιλ- εγκωμίασαν στον κ. Ζωγράφο το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Εκαναν λόγο για «τίμιες και σοβαρές προσπάθειες», αλλά και υπογράμμισαν ότι «δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ισομερής κατανομή των φορολογικών βαρών»!… Για τον λόγο αυτόν, η βαυαρική πλευρά πρότεινε η διμερής συνεργασία να αρχίσει αμέσως, επί τριών συνδεόμενων τομέων -Αστυνομία, Δικαιοσύνη και φορολογικό σύστημα-, με αυτονόητους συνειρμούς για το έργο και τις δράσεις καθενός.

Υπόμνηση

Ο πεπειραμένος (και με γνώση των ισορροπιών τού τότε Μαξίμου) πρέσβης Ζωγράφος φέρεται ότι απευθύνθηκε αμέσως, γραπτά και προφορικά, στον κ. Σαμαρά, μαζί με την υπόμνηση ότι η βαυαρική ηγεσία έθετε κι ένα άλλο αίτημα. Σύμφωνα με γραπτή αναφορά του κ. Ζωγράφου, το κρατίδιο της Βαυαρίας πρότεινε να υπάρξουν σύνδεσμοι (liaisons) των δύο πλευρών, με σκοπό την επίτευξη ταχείας συνεργασίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανταλλαγή απόψεων σε άλλους τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Η Βαυαρή σύνδεσμος θα ήταν η υπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Εμιλία Μιούλερ, η οποία ζήτησε (ονομαστικά) να οριστεί ως Ελληνας σύνδεσμος ο Στ. Παπασταύρου, λόγω του ρόλου του στη Μεικτή Ελληνογερμανική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί μετά τις συνομιλίες Σαμαρά – Μέρκελ, τον Αύγουστο του 2012.

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι συνέβη στη συνέχεια. Το βαυαρικό αίτημα του Ιουλίου του 2013 για συνεργασία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν προωθήθηκε ποτέ από τον «αρμόδιο» κ. Παπασταύρου, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2012 είχε εμπλακεί στη δίνη της «λίστας Λαγκάρντ» και γνώριζε ήδη το προηγούμενο της απόρριψης του αιτήματος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Κόντρα και για το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νέα κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. πυροδοτήθηκε με αφορμή το «πόθεν έσχες» (για το 2009) του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. για το θέμα που προέκυψε με τη «λίστα Μπόργιανς». Ο πόλεμος των ανακοινώσεων ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε αυτή η φάση το βράδυ με δήλωση της συζύγου του κ. Μητσοτάκη Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Οταν είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση πως στο Δ.Σ. της εταιρίας της συζύγου του Κ. Μητσοτάκη, Μ. Γκραμπόφσκι, συμμετείχε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Στ. Παπασταύρου, ρωτήσαμε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εάν είχε συμπεριλάβει στις φορολογικές του δηλώσεις, ως όφειλε λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, τα οικονομικά στοιχεία από τη δραστηριότητα της εταιρείας της συζύγου του για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «αντί απαντήσεων, η Νέα Δημοκρατία εκτόξευσε άσφαιρες απειλές περί μηνύσεων και αγωγών, αφήνοντας στην άκρη το επίδικο» και ρωτά: «Υπήρξαν συνεταίροι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Παπασταύρου; Σχετίζεται η εταιρία τους με την οικονομική δραστηριότητα του κ. Παπασταύρου εξαιτίας της οποίας καταδικάστηκε σε πρόστιμο 3.300.000 ευρώ; Εχει αναλάβει αυτή η εταιρία δουλειές από το Δημόσιο και με ποιες διαδικασίες ανάθεσης;

Εμφανίζεται η συγκεκριμένη εταιρία στη δήλωση οικονομικών συμφερόντων και “πόθεν έσχες” του κ. Μητσοτάκη; Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης την παλιότερη δήλωση του κ. Σαμαρά “μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου”, με την οποία επιχείρησε να καλύψει και να προστατεύσει τον στενό του συνεργάτη;»
Αμεσα απάντησε η Ν.Δ., που τόνισε: «Η χώρα σέρνεται στην καταστροφή και αυτοί διαβάζουν… Hot Doc. Η λασπολογία είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης σε αποδρομή. Οι κήρυκες του διχασμού και οι νονοί της λάσπης να ξέρουν ότι η αθλιότητα δεν θα περάσει».
Οσο για τη σύζυγο του κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι ποτέ δεν έχει πάρει δουλειά από το Ελληνικό Δημόσιο και ότι κ. Παπασταύρου ήταν μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας της και όχι μέτοχος και σε κάθε περίπτωση επιτέλεσε άψογα τα καθήκοντά του. Οσο για το επίμαχο διάστημα των «πόθεν έσχες» ισχυρίζεται ότι εκείνη την περίοδο ήταν σε διάσταση με τον σύζυγό της. Τέλος, μιλά για λασπολόγους και επιφυλάσσεται για προσφυγή της στη Δικαιοσύνη.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ