Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Αρνητικά (!) επιτόκια καταθέσεων

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μη συμβατικής πολιτικής, ακόμη και μέτρα που θεωρούνταν μέχρι σήμερα ταμπού. Αυτό ανέφερε το «Spiegel», για να επιβεβαιωθεί τελικά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωτράπεζας. Ο Ντράγκι τόνισε ότι ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ενώ παραδέχτηκε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, σημειώνοντας ότι η τράπεζα είναι τεχνικά έτοιμη για κάτι τέτοιο. Το μεγαλύτερο μέσο όμως για να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια είναι η μαζική αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι που άλλες Κεντρικές Τράπεζες, από τη FED έως την Τράπεζα της Αγγλίας, πράττουν ήδη με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία.

Το πρόγραμμα αγοράς από την ΕΚΤ κρατικού χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης (OMT) ανακοινώθηκε από τον Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012, όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα (κυρίως λόγω των γερμανικών αντιδράσεων), ενώ από τη συγκεκριμένη δυνατότητα έχει εξαιρεθεί η Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πρόβλεψης του ΑΕΠ του 2014, σημειώνοντας ότι η ευρωζώνη θα ζήσει μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η ανάπτυξη στην περιοχή της ευρωζώνης θα κυμανθεί στο 1,1% το 2014, έναντι προηγούμενης εκτίμησης του 1%, ενώ για φέτος διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή της για ύφεση στο 0,4%. Οπως πρόσθεσε, οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν καθοδικοί.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το 2013 τοποθετείται στο 1,4%, το 2014 στο 1,1% από 1,3% και το 2015 ( για το οποίο πρώτη φορά δίνεται πρόβλεψη) στο 1,3,% πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ