Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Αρον άρον η πώληση του «Ηλιου» στους Γερμανούς

Εντός των προσεχών εβδομάδων πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση του σχεδίου «Ηλιος», δηλαδή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, που θα εξάγεται στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χθες με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC (Κοινό Ερευνητικό Κέντρο) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζιοβάνι ντε Σάντι.

Το ΥΠΕΚΑ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το JRC και χθες υπήρξε συνάντηση στελεχών του υπουργείου με το ινστιτούτο. Συζητήθηκαν τεχνικά θέματα, τα οποία επηρεάζουν την εφαρμογή του σχεδίου «Ηλιος», όπως ο καθορισμός της πραγματικής «καθαρής» μεταφορικής ικανότητας των δικτύων για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη, η απαιτούμενη ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει ενεργά το σχέδιο «Ηλιος», ενώ η υλοποίηση έχει ενταχθεί και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στην προετοιμασία του και τις επόμενες εβδομάδες θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοθετικό πλαίσιο» είπε ο υπουργός.

Ο Τζιοβάνι ντε Σάντι δήλωσε ότι «μεγάλα, καινοτόμα έργα, όπως το πρόγραμμα “Ηλιος”, με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, είναι σημαντικά για τους στόχους της Ενωσης για μια οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα και κατά συνέπεια την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ του 2020 στην Ευρώπη. Επιπλέον, το σχέδιο “Ηλιος”, με την προώθηση της καινοτομίας, συντείνει στην προώθηση των στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης τους οποίους επιδιώκει η Ε.Ε.».

Μολονότι η βιωσιμότητα του μεγαλόπνοου σχεδίου πώλησης «ελληνικού ήλιου» έχει αμφισβητηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, η κυβέρνηση επιμένει. Ακόμα και σήμερα παραμένουν ανοιχτά πολλά θέματα που αφορούν το σχέδιο «Ηλιος», όπως η χρηματοδότηση, ο τρόπος μεταφοράς και πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, η προστιθέμενη αξία που θα έχει η ελληνική πλευρά, η συμμετοχή εγχώριων επενδυτών κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο παρακλητικός τόνος του Γερμανού επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ στο προχθεσινό συμβούλιο υπουργών, σε μια προσπάθεια να πείσει τα κράτη-μέλη να διαθέσουν κεφάλαια για την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς ενέργειας.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ