Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ασάφειες από τον Μάρδα για το «κούρεμα» των καταθέσεων!

Απέφυγε εντέχνως να απαντήσει σε ερώτημα πετώντας το μπαλάκι στις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων έκανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, εντείνοντας την ανησυχία των πολιτών. Κι όμως προ ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό διάγγελμα διαβεβαίωνε ότι εγγυάται προσωπικά τις καταθέσεις του κόσμου, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν τον άκουσε.
Ο κ. Μάρδας ρωτήθηκε πολλές φόρες σε ραδιοφωνικές εκπομπές τι θα γίνει με τις καταθέσεις. Ομως απέφυγε να απαντήσει σαφώς ότι δεν θα «κουρευτούν», λέγοντας: «Δεν ξέρω κάτι τέτοιο και τι έχουν στο μυαλό τους οι τράπεζες και η Ε.Ε. Υπάρχει και μια Οδηγία της Ε.Ε. που προβλέπει κάποια πράγματα. Αυτό το θέμα δεν το έχουμε συζητήσει εκεί που θα έπρεπε να το έχουμε συζητήσει, δηλαδή στα αρμόδια όργανα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και δεν είναι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η ρευστότητα».
Λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «σε κανένα αρμόδιο κυβερνητικό όργανο δεν έχει ουδέποτε συζητηθεί καν το ενδεχόμενο “κουρέματος” των τραπεζικών καταθέσεων. Αρα οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού για το θέμα είναι αυθαίρετη».

Εμβάσματα

Για την κατάσταση στις τράπεζες και το πότε θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία ο κ. Μάρδας ανέφερε: «Είχαμε σκοπό να εκδώσουμε μια νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά λόγω των εξελίξεων θεωρήσαμε σκόπιμο να επεκτείνουμε το παλαιό καθεστώς. Από την Πέμπτη θα εκδοθεί νέα ΠΝΠ όπου έχουν προβλεφθεί νέες υπηρεσίες που θα παρέχονται εκ μέρους των τραπεζών». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα εμβάσματα στο εξωτερικό, καθώς και το σπάσιμο ή η κατάθεση επιταγών στα γκισέ. Βέβαια, ειδικά το θέμα των εμβασμάτων εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση της ΕΚΤ.
«Το σύστημα θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Το πιο απλό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη» σημείωσε ο κ. Μάρδας.

Τι θα πάρουν οι δικαστικοί εκπρόσωποι

Αίτηση καταβολής συμπληρωματικής αποζημίωσης πρέπει να υποβάλουν οι αναπληρωματικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι που ήταν διορισμένοι εκτός έδρας και εν τέλει ανέλαβαν καθήκοντα τακτικού δικαστικού αντιπροσώπου κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Σταδίου 27, Τ.Κ. 101 83, 1ος όροφος) και να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: το πρωτότυπο έγγραφο του διορισμού τους από αναπληρωτές σε τακτικούς, την πρωτότυπη απόφαση, στην οποία προσδιορίζονται τα επιπλέον οδοιπορικά έξοδα και ο χρόνος για τον οποίο καταβάλλεται η ημερήσια αποζημίωση (διατακτική), αντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, αντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ (στον οποίο το όνομα του αιτούντος να εμφανίζεται πρώτο). Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί συμπληρωματική διατακτική από την αρμόδια Εισαγγελία, θα πρέπει με τον πρωτότυπο διορισμό τους και με αντίγραφο της παράδοσης του σάκου να μεταβούν στην Εισαγγελία Αθηνών, όπου θα την παραλάβουν.

Μπλόκο στις κρατήσεις από 29 (!) αεροπορικές

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον ελληνικό τουρισμό και τις αερομεταφορές, καθώς 35 αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι Turkish Airlines, η Virgin Atlantic, η Qatar, η Qantas και η China Southern, δεν επιτρέπουν πλέον σε ελληνικά τουριστικά γραφεία να κάνουν κρατήσεις εισιτηρίων. Η γερμανική Lufthansa πάντως δίνει τη δυνατότητα στα ταξιδιωτικά γραφεία να εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια με πιστωτική κάρτα, διαφοροποιώντας την πολιτική από τις υπόλοιπες εταιρείες.

Οι 35 αεροπορικές εταιρίες ουσιαστικά θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην πληρωθούν για αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται στην Ελλάδα, παρότι διαθέτουν εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τουριστικών γραφείων. Στελέχη των τελευταίων υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες αεροπορικές εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι εγγυητικές επιστολές που κατέχουν να μην έχουν καμία αξία.
Κάποιες άλλες αεροπορικές εταιρίες, όπως η Emirates, έχουν ήδη δηλώσει ότι δέχονται κρατήσεις εισιτηρίων και πληρωμές μόνο με μετρητά και όχι με ελληνικές πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Τurkish Airlines προς τους συνεργαζόμενους πράκτορες: «Αγαπητοί πράκτορες, η Turkish Airlines θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι λόγω της απρόβλεπτης οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα δεν επιτρέπουμε πλέον κρατήσεις εισιτηρίων απ’ όλα τα πρακτορεία της χώρας σας».

Εγκλωβισμένοι οι οδηγοί φορτηγών στο εξωτερικό

Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς, δεκάδες οδηγοί φορτηγών βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό, όπως ενημέρωσαν χθες τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη οι εκπρόσωποι του κλάδου μεταφορών. Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης, ο πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ Πέτρος Σκουληκίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος (ΣΥΝΔΔΕ&L) Βασίλης Μπαρμπαγιάννης.

Οι μεταφορείς υποστήριξαν ότι το κόστος για τα λειτουργικά έξοδα και μόνο ενός δρομολογίου μεταξύ Ελλάδας και Κεντρικής Ευρώπης κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ, ποσό που δεν δύναται να καταβάλει κανείς τοις μετρητοίς. Επίσης τόνισαν τον υπαρκτό κίνδυνο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των αλλοδαπών οχημάτων έναντι των ελληνικών, κάτι το οποίο θα είναι και η χαριστική βολή για τον κλάδο που μαστίζεται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εδώ και χρόνια. Τέλος, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στις ξένες χώρες, καθώς δεν διαθέτουν σε ρευστό τα απαραίτητα χρήματα για να επιστρέψουν στις οικογένειές του. Το επιτελείο του υπουργού δεσμεύτηκε να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

Η Εθνική δεν ακυρώνει ασφαλιστικά συμβόλαια

Η Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζει απρόσκοπτα τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων της καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων της και το χρονικό διάστημα από 29/6/2015 έως και χθες κατέβαλε για αποζημιώσεις περισσότερα από 4.000.000 ευρώ. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, στην οποία επισημαίνεται ότι οι αποζημιώσεις συνεχίζονται κανονικά σε όλους τους Γενικούς Κλάδους καθώς και στον Κλάδο Ζωής και Υγείας. Η εταιρία, κατανοώντας τις δυσκολίες που μπορεί να προκύπτουν από τις τραπεζικές δυσλειτουργίες, για το διάστημα έως την Κυριακή 12/7/2015 δεν θα προβεί σε ακυρώσεις συμβολαίων ιδιωτών πελατών της.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει φροντίσει για την ομαλή υποδοχή και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της σε συνεργαζόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οσον αφορά την είσπραξη ασφαλίστρων, η Εθνική Ασφαλιστική λειτουργεί παρέχοντας, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι υπάρχουσες συνθήκες, τη μέγιστη δυνατή ευελιξία προς τους ασφαλισμένους της, οι οποίοι έχουν πολλαπλές επιλογές για την καταβολή των ασφαλίστρων (κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας μέσω ίντερνετ ή phone banking, μέσω χρέωσης πιστωτικής κάρτας, μέσω κατάθεσης σε ATM τραπεζών, μέσω πάγιων εντολών πληρωμής ασφαλίστρων), εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ισχύ των συμβολαίων τους.

Κωλοτούμπα από τον ΣΕΒ για το μήνυμα του δημοψηφίσματος

Επιστολή προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του και στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ζ. Κ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ και Μ. Ντράγκι έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος δεν απαντούσε στο ευρώ αλλά στη λιτότητα και ότι οι βιομήχανοι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν και άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Στην αγορά πάντως υποστηρίζουν ότι πριν από το δημοψήφισμα η διοίκηση του ΣΕΒ δεν χρησιμοποιούσε την ίδια γλώσσα, αλλά το δημοψήφισμα ισοδυναμούσε με το δίλημμα «ευρώ ή Grexit».

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στρέφεται κατά των μέτρων λιτότητας και όχι κατά του ευρώ, όπως σαφώς επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας».
«Εμείς, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οιοδήποτε άλλο σενάριο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση. Η συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι ο μόνος δρόμος για οικονομική ανάπτυξη, γεωπολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή, ευημερία και ένα καλύτερο μέλλον για όλους».

«Η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει σε μια παρατεταμένη περίοδο κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί κατεπειγόντως η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας. Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα για να ενισχυθεί η θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ».

6.000.000 € για σίτιση μεταναστών

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έχει επιπτώσεις σε κάθε τομέα και λειτουργία του κράτους. Χαρακτηριστική περίπτωση, η σίτιση και η διαμονή των παράτυπων μεταναστών στη χώρα, η οποία γίνεται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ωστόσο, το σχετικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα η ελληνική Πολιτεία να αντιμετωπίζει άμεσο και σοβαρό πρόβλημα στη σίτιση των παράτυπων μεταναστών που κρατούνται στα Κέντρα Προσωρινής Κράτησης όλης της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που ανέκυψε αντιμετωπίστηκε από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα στον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτο Φιλιππάκο, ο οποίος έστειλε σχετικό έγγραφο αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να εγκριθεί κονδύλι ύψους 6.000.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά το ζήτημα. Μάλιστα, στο έγγραφό του επισημαίνεται ότι η Πολιτεία δεσμεύεται να επιστρέψει τα χρήματα από τα κονδύλια που θα λάβει, μόλις υπάρξει υπογραφή νέου σχετικού προγράμματος.

Το αίτημα εγκρίθηκε και η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε επιταγή με το ποσό των 6.000.000 ευρώ προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα πρώτα προβλήματα σίτισης στα Κέντρα Κράτησης εμφανίστηκαν στην Σάμο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά έχουν ζητήσει τη συνδρομή εθελοντών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Θ. Παναγιωτίδης

Western Union:Ανοιξε τη μεταφορά ρευστού από χώρες του εξωτερικού

Τις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων από 31 χώρες του εξωτερικού προς τις ελληνικές τράπεζες ενεργοποιεί και πάλι η Western Union, η μεγαλύτερη εταιρία ταχείας μεταφοράς χρημάτων στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση που διανεμήθηκε στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Τα χρήματα θα πιστώνονται βάσει του συμφωνηθέντος ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών, ανέφερε η εταιρία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να ισχύει το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ.
Θυμίζουμε ότι την προπερασμένη Δευτέρα η Western Union προχώρησε σε αναστολή της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα. Το προσωρινό λουκέτο ήταν επιβεβλημένο, καθώς εφαρμόστηκαν οι απαγορεύσεις στη μεταφορά συναλλάγματος στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη εταιρία χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους μετανάστες (παράνομοι ή νόμιμοι) για τη μεταφορά χρημάτων στις οικογένειές τους ανά τον κόσμο. Γι’ αυτό και στο παρελθόν είχε βρεθεί στο στόχαστρο όσων υποστηρίζουν ότι στην ουσία αποτελούσε αγωγό για τη μεταφορά των παράνομων εσόδων από το παραεμπόριο στην Ελλάδα κυρίως σε χώρες της Ασίας (Πακιστάν, Μπανγκλαντές) και της Αφρικής (Νιγηρία).

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ