Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ασφάλιση για όλους σε ξενοδοχεία

Καλύπτονται οι υπάλληλοι σε κάθε περιοχή και όχισε ορισμένες

Δικαίωμα ασφάλισης στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και ειδικά στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), που χορηγεί εφάπαξ βοηθήματα, θα έχουν στο εξής οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όλης της χώρας και όχι μόνο συγκεκριμένων περιοχών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με γενικό έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ, προβλέπεται η ενεργοποίηση σχετικής υπουργικής απόφασης, που είχε ληφθεί από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους από τον πρώην υφυπουργό Εργασίας Αντώνη Μπέζα.

Υπολογίζεται ότι στο μητρώο του ΤΑΠΙΤ θα προστεθούν το λιγότερο άλλοι 30.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, κι έτσι από τους περίπου 90.000 που υπάρχουν σήμερα θα αυξηθούν στις 120.000, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα έσοδα του Ταμείου. Ετσι, από τον επόμενο μήνα οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, που θα υποβάλλονται στο εξής στο ΙΚΑ, θα πρέπει να εμπεριέχουν και τη συγκεκριμένη κάλυψη.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι επεκτείνεται στο εξής η ασφαλιστική κάλυψη για την παροχή του εφάπαξ βοηθήματος στους εργαζομένους των ξενοδοχείων όλης της χώρας, που κατ’ εξαίρεση δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Καλαμάτας: Ενώ η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας ήταν ενταγμένη στις περιοχές της χώρας και επομένως τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εκεί ήταν υποχρεωμένα στην καταβολή της ανάλογης εισφοράς, δεν ίσχυε το ίδιο για τον υπόλοιπο νομό. Αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης ήταν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται εκτός της Καλαμάτας, αλλά εντός του νομού Μεσσηνίας, να μην υποχρεούνται να καταβάλουν τις εισφορές αυτές και οι απώλειες για το Ταμείο να είναι πολύ μεγάλες.

Συνεπώς, η τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης αφορά μόνο τις περιοχές εκείνες που έως σήμερα βρίσκονταν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης του Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), και ειδικότερα μόνο το σκέλος της κάλυψης των εισφορών υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ