Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ασφαλιστικό: Με…πόνο θα σωθούν οι κύριες συντάξεις

«Θυσία στον βωμό» της διατήρησης της βασικής «κόκκινης» γραμμής της κυβέρνησης, στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, που είναι να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, φαίνεται ότι θα γίνουν οι επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και τα εφάπαξ. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η επίσημη διάψευση στην οποία προέβη χθες το υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με την είδηση ότι επίκειται η επιβολή έκτακτης εισφοράς προς συνταξιούχους για μηνιαία εισοδήματα άνω των 1.300 ευρώ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων και τη θεσμοθέτηση ενός βιώσιμου και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση, κοινωνική δικαιοσύνη και διαγενεακή αλληλεγγύη». Η αποφυγή να γίνει η οποιαδήποτε αναφορά όμως σε επικουρικές συντάξεις, σε μερίσματα του Δημοσίου και σε εφάπαξ βοηθήματα, σαφώς και προβληματίζει, αφού ήδη υπάρχουν διαρροές για τα επίπεδα των περικοπών που ετοιμάζεται να προταθούν στους θεσμούς.

Παροχές

Ουσιαστικά, οι περικοπές που αναμένεται να γίνουν στόχο έχουν να καλύψουν και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για επιπλέον παροχές στις ομάδες πολιτών που έχουν αντιδράσει δυναμικά, ενάντια στο προτεινόμενο σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό (αγρότες, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες). Στο πλαίσιο αυτό, κυοφορούνται δύο σενάρια για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις: Το πρώτο θέλει να γίνουν περικοπές στα επίπεδα του 7% για 710.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 170 ευρώ τον μήνα. Το δεύτερο θέλει οι περικοπές να είναι στοχευμένες, κλιμακωτές από 2% έως 30%, και να επηρεάσουν περίπου 800.000 συντάξεις πάνω από τα 150 ευρώ.

Στο σκέλος του εφάπαξ οι μειώσεις κατά 30%-35% μοιάζουν αναπόφευκτες, στο πλαίσιο της συγκράτησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των εφάπαξ έχει ουσιαστικά «παγώσει» για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, με συνέπεια να έχουν συσσωρευτεί σχεδόν 65.000 εφάπαξ προς απονομή.

Για τα μερίσματα η πρακτική αδυναμία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να εισπράξει τα έσοδα που απαιτούνται για να καλυφθεί η μηνιαία δαπάνη «φωτογραφίζει» περικοπές ίσως και πάνω από 30%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ