Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ασφυξία από τη λυματολάσπη!

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΔΑΠ, καθώς αναζητείται επείγουσα λύση για τη μεταφορά και αποθήκευση των δεκάδων τόνων αποξηραμένης λυματολάσπης, που παράγεται ημερησίως από το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια. Από την Πέμπτη οι δύο δεξαμενές στις οποίες αποθηκεύονται προσωρινά τα υπολείμματα θα είναι πλήρεις, ενώ οι εταιρίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις μεταφοράς και διάθεσής της στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αδυνατούν να τις εκπληρώσουν. Πολλοί φοβούνται ότι αν δεν βρεθεί άμεσα τρόπος μεταφοράς της θα επαναληφθούν εικόνες του 2006, όταν η λυματολάσπη θαβόταν στο νησί ή μεταφερόταν εκτός σε συνθήκες κρίσης.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη λειτουργία της μονάδας ξήρανσης η ΕΥΔΑΠ δεν έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις για τη διάθεση των υπολειμμάτων. Στηρίζονταν σε συμβόλαια και απευθείας αναθέσεις σε δύο τρεις εταιρίες, οι οποίες και αναλάμβαναν να μεταφέρουν την αποξηραμένη λάσπη εκτός Ψυττάλειας και να τη διαθέσουν, ως καύσιμο υλικό, σε τσιμεντοβιομηχανίες ή άλλα εργοστάσια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην ουσία, δύο εταιρίες μετέφεραν περί τους 41.000 τόνους που παράγει το εργοστάσιο ξήρανσης ετησίως: Μεγάλες ποσότητες μετέφερε η ΑΚΤΩΡ, η σύμβαση της οποίας έληξε και δεν ανανεώθηκε, γιατί σε σχετικό διαγωνισμό επικράτησε προ τριμήνου η εταιρία Καινούργιος. Η τελευταία κέρδισε τον διαγωνισμό με την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει την αποξηραμένη λυματολάσπη στην Πορτογαλία, αλλά έως σήμερα δεν έχει λάβει τις σχετικές άδειες. Το προϊόν της ξήρανσης θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και απαιτούνται ειδικές άδειες για τη μεταφορά. Η δεύτερη εταιρία, η Polyeco, του ομίλου Πολυχρονόπουλου, έχει ακόμα σύμβαση. Ομως, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η οποία έπαιρνε τις μεγαλύτερες ποσότητες από την Polyeco, έχει δηλώσει ότι έως τις 10 Γενάρη αδυνατεί να παραλάβει. Ούτως ή άλλως η κατάρρευση της οικοδομής στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε περιορισμό της παραγωγής τσιμέντου από τη μονάδα της εταιρίας.

Η αποξηραμένη λυματολάσπη δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ καιρό, καθώς τα οργανικά στοιχεία οδηγούν, έπειτα από κάποιο διάστημα, σε αναφλέξεις. Οι βιομηχανίες που την έπαιρναν την αποθήκευαν προσωρινά και τη χρησιμοποιούσαν άμεσα ως καύσιμο για να αποφευχθούν οι πυρκαγιές. Γι’ αυτό και στην ΕΥΔΑΠ αναζητούν άμεση λύση μεταφοράς της από την Ψυττάλεια. Οι δύο δεξαμενές είναι σχεδόν γεμάτες και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στελέχη της εταιρίας υποστηρίζουν ότι ακόμα και η προσωρινή ταφή στο νησί θα κοστίσει ακριβά. Για κάθε τόνο αποξηραμένης λυματολάσπης απαιτείται ένας τόνος χώματος, που πρέπει να μεταφερθεί από αλλού. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι είχαν ειδοποιήσει τη διοίκηση της εταιρίας για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται μέσα στις γιορτές, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ