Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

«Ασπίδα» για τα παιδιά

Περίπου 500.000 παιδιά τραυματίζονται κάθε χρόνο σε ατυχήματα κάθε είδους στην Ελλάδα, 3.000 μένουν ανάπηρα και 700 υποκύπτουν τελικά στα τραύματά τους, επισημαίνει το Σωματείο Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος (ΑΤΠ), που από το 1995 προσπαθεί να συμβάλλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών τραυματισμών και των συνεπειών τους. Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, τα ατυχήματα αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας παιδιών, με τα τροχαία να βρίσκονται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.

Ψηλά στη λίστα βρίσκονται και τα ατυχήματα στο σπίτι, όπου τα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Τα μικρά -και γεμάτα περιέργεια- παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και τραυματίζονται συχνά από πτώσεις, κοφτερά αντικείμενα, ακόμα και από τα ίδια τους τα παιχνίδια, στην προσπάθειά τους να «εξερευνήσουν» τον χώρο. Το σπίτι «κρύβει» όμως και άλλους κινδύνους, όπως φωτιστικά και ακάλυπτες πρίζες, τα αναμμένα μάτια της κουζίνας ή το καυτό νερό του θερμοσίφωνα, που συχνά προκαλούν εγκαύματα, οινοπνευματώδη, απορρυπαντικά, καλλυντικά, φυτοφάρμακα και άλλα προϊόντα, τα οποία μπορούν να στείλουν ένα μικρό παιδί στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στο σχολείο, όπου οι πτώσεις στο προαύλιο ή στις σκάλες αλλά και οι διαπληκτισμοί μεταξύ μαθητών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μεγάλο ποσοστό παιδικών ατυχημάτων συμβαίνει κατά τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο, επομένως είναι απαραίτητη η ενημέρωση των μαθητών, από πολύ μικρή ηλικία, για τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς. Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντα από ενήλικες, όταν πηγαίνουν ή επιστρέφουν από το σχολείο, να περπατούν στη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου, να φορούν ζώνη ασφαλείας στο σχολικό λεωφορείο και να βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη των δασκάλων τους στην τάξη, στο προαύλιο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του σχολικού κτιρίου.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα παιδικά ατυχήματα, το Σωματείο ΑΤΠ δημιούργησε, την τελευταία διετία, τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε δημόσια νοσοκομεία και συνέβαλε στην αναβάθμιση του ειδικού εξοπλισμού των νοσοκομείων και στην ενημέρωση γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ για τις ιδιαιτερότητες του παιδικού τραύματος. Επιπλέον διοργάνωσε μια σειρά από ομιλίες για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με σκοπό την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων.

Από τις αρχές του έτους ως σήμερα το Σωματείο έχει προσφέρει ιατρικά όργανα και εξοπλισμό στα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και Αγία Σοφία και στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, ενώ έχει διοργανώσει ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για γιατρούς και διασώστες και 25 ενημερωτικές παρουσιάσεις σε σχολεία. Περισσότερες πληροφορίες για το σωματείο, στην ιστοσελίδα του www.pedtrauma.gr.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ