Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

«Ασπίδα» για την Μέση Ανατολή!

Το υπ. Εξωτερικών διοργανώνει μια Διεθνή Διάσκεψη για τους κυνηγημένους (κυρίως χριστιανούς) του θρησκευτικού φανατισμού

Τους κυνηγημένους (κυρίως χριστιανούς) λόγω του θρησκευτικού φανατισμού και των πολέμων στη Μ. Ανατολή θέτει υπό τη σκέπη της η Ελλάδα αναλαμβάνοντας διεθνείς πρωτοβουλίες διαλόγου, που στόχο έχουν την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης στην πολύπαθη περιοχή. Σε αυτό το πνεύμα το υπουργείο Εξωτερικών με ενέργειες του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά διοργανώνει στην Αθήνα (18-20 Οκτωβρίου) Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Στο πλαίσιο της διάσκεψης σημαίνουσες προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας έχουν ανταποκριθεί θετικά. Ετσι, το συγκεκριμένο τριήμερο θα βρεθούν στην Αθήνα εκτός απροόπτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (διερευνώντας και τις δυνατότητες έλευσης του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι τον Νοέμβριο στην περιοχή), ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, υπουργοί Εξωτερικών και ακόμα πολλοί επικεφαλής χριστιανικών Εκκλησιών, θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του μουσουλμανικού και εβραϊκού κόσμου, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η διεθνής διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών του κρίσιμου αυτού ζητήματος και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διάφορων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης.

Με αυτήν την πρωτοβουλία η Ελλάδα φιλοδοξεί να ξαναβγεί στη «διπλωματική αγορά» έπειτα από μακρά περίοδο συστολής, λόγω της κρίσης. Η πραγματοποίηση της διάσκεψης φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διαλόγου μεταξύ όλων των περιφερειακών και διεθνών δρώντων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι πληθυσμοί των περιοχών της Μέσης Ανατολής, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με όλες τις πλευρές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ