Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ασπίδα της καρδιάς το σκόρδο

Η ευεργετική δράση του σκόρδου στην καρδιά είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, όμως μια νέα ανακάλυψη δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και προληπτικά.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στο έλαιο του σκόρδου περιέχεται μια ουσία που προλαμβάνει την κυτταρική βλάβη και την καταστροφή του ιστού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο. Ετσι, σύμφωνα με την έρευνά τους, η ενίσχυση του καρδιακού ιστού μπορεί να γίνεται πλέον με εναλλακτικό και πιο εύκολο τρόπο, δηλαδή τη χορήγηση της συγκεκριμένης ουσίας από το στόμα.

Το μυστικό φαίνεται ότι βρίσκεται στο θειούχο υδρογόνο, το οποίο σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι ιδιαιτέρως τοξικό, αλλά σε μικρές δόσεις παρουσιάζει σημαντική δράση στην προστασία του καρδιακού ιστού. Στο έλαιο του σκόρδου περιέχεται η ουσία τριθειούχο διαλλύλιο, που ελευθερώνει θειούχο υδρογόνο, στο οποίο έχει στραφεί η ερευνητική ομάδα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Emory, με σκοπό την παρασκευή νέων φαρμάκων.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη δράση του τριθειούχου διαλλυλίου σε ποντίκια με φραγμένες αρτηρίες και διαπίστωσαν ότι χορηγώντας το λίγο προτού αποκατασταθεί η ροή του αίματος μειώνεται η κατεστραμμένη περιοχή του καρδιακού ιστού σχεδόν κατά 61%. Ανέφεραν, επίσης, ότι μπορεί να μειώσει και τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια (μεγαλοκαρδία), η οποία προκαλείται έπειτα από καρδιακό επεισόδιο.

Εως τώρα η θεραπεία με τη συγκεκριμένη ουσία ήταν δύσκολη και μπορούσε να γίνει μόνο με ένεση.

Ωστόσο, χάρη στο έλαιο του σκόρδου, θα μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα, κάτι που δοκιμάζουν ήδη οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Emory. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν το τριθειούχο διαλλύλιο σε πολλές περιπτώσεις, στις οποίες θεωρείται απαραίτητη η χρήση θειούχου υδρογόνου. «Αυτόν τον καιρό μελετάμε φάρμακα που περιέχουν θειούχο υδρογόνο και χορηγούνται από το στόμα» είπε ο David Lefer, καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Emory. «Με τη βοήθειά τους θα μπορούμε να αποφύγουμε τις ενέσεις φαρμάκων με τη συγκεκριμένη ουσία».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ