Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

«Ασπιρίνες» κατά του εφιάλτη της ανεργίας

Προσωρινή ανακούφιση σε 1.132 ανέργους της Πάτρας παρέχεται μέσω του προγράμματος δημιουργίας θέσεων απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. Αυτός είναι ο αριθμός θέσεων -επί συνόλου 26.000 πανελλαδικά- που εγκρίθηκαν για τον Δήμο Πατρέων από το πρόγραμμα συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Βεβαίως η εξέλιξη αυτή δεν εκλαμβάνεται ως αντιμετώπιση της ανεργίας -κινείται γύρω στο 25% στην πόλη, με τους νέους κάτω των 30 ετών να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο- στην Πάτρα. Ωστόσο προσφέρει μια ολιγόμηνη εργασιακή διέξοδο σε ανέργους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες. Οι άνεργοι θα αμείβονται με 25 ευρώ την ημέρα επί πέντε μήνες.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον δήμο, μέσω αυτών των θέσεων, να ενισχύσει τους τομείς αυτεπιστασίας και καθαριότητας, αλλά και το κοινωνικό του έργο, που είναι κρίσιμο στην παρούσα συγκυρία.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται στον Δήμο Πατρέων είναι 4.316.046 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία καθυστέρησε πολύ, μολονότι πρόκειται για θέσεις χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Δήμος Πατρέων συνεργάστηκε με τρεις ΜΚΟ και συγκεκριμένα:

– Με τον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας, για θέματα που αφορούν κοινωφελείς υπηρεσίες, τη δημιουργία στοχευμένων δράσεων, όπως ψυχοκοινωνική στήριξη ατόμων με αναπηρία, υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας σε χρόνιους πάσχοντες, εφαρμογή έρευνας για την προαγωγή της Υγείας στην Κοινότητα κ.ά.

-Με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού για δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας.

– Με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την υλοποίηση δράσεων που αφορούν κυρίως το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η ΜΚΟ, η οποία θα προκηρύξει τις σχετικές θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι για να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό ο Δήμος Πατρέων θα πρέπει να προμηθευτεί τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τα απαραίτητα υλικά. Κι αυτό προϋποθέτει την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού θα είναι σε θέση να απορροφήσει τους ανέργους για τις συγκεκριμένες δράσεις.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ