Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

«Αστακός» η Τουρκία!

Το εντυπωσιακό ποσό των οκτώ δισ. δολαρίων αναμένεται να ξοδέψει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Τουρκία, στο πλαίσιο ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεών της, ενώ οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, το ίδιο χρονικό διάστημα, αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο δισ. δολάρια. Και όλα αυτά, τη στιγμή που τα προβλήματα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μεγαλώνουν…

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», οι στόχοι αυτοί εντάσσονται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Γραφείου Προμηθειών και Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της Τουρκίας. Οι προσδοκίες που έχει το SSM για το επικαιροποιημένο στρατηγικό πρόγραμμα 2012-2016 είναι ρεαλιστικές, αν λάβουμε υπόψη μας το ποσό των χρημάτων που θα δώσει η Τουρκία για ακριβά συστήματα, όπως τα μαχητικά F-35 ή τα υποβρύχια τύπου U-214 που θα αγοράσει από τη Γερμανία και, σύμφωνα με αναλυτές, αν δούμε την ταχεία αύξηση εξαγωγών της, κυρίως σε ισλαμικές χώρες.

Στην παρούσα φάση η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις βασικούς ξένους προμηθευτές για αντιπυραυλικά συστήματα άμυνας αξίας τεσσάρων δισ. δολαρίων. Οι εξαγωγές της γίνονται σε περισσότερες από 10 ισλαμικές χώρες και συμπεριλαμβάνουν κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα πολλών ειδών, ρουκέτες και άλλα πυρομαχικά, καθώς και στρατιωτικά ηλεκτρονικά είδη, όπως ραδιόφωνα. Ως ένα κομμάτι αντισταθμιστικών οφελημάτων, η Τουρκία πουλάει επίσης αεροπορικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα πάντα με το SSM η Τουρκία έχει δύο χρόνια καθυστέρηση στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών για την πολεμική αεροπορία. Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 ο τότε υπουργός Αμυνας Βετσντί Γκιονούλ, ανακοίνωσε ότι ώσπου να κλείσει 100 χρόνια η Τουρκική Δημοκρατία, δηλαδή το 2023, η Τουρκία θα κατασκευάσει ένα μαχητικό αεροσκάφος, είτε μόνη της είτε μαζί με μια φιλική χώρα.

Ο Γκιονούλ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας ότι το SSM θα ξεκινούσε συνομιλίες με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), κύρια αεροπορική εταιρία της χώρας, για την «προκαταρκτική μελέτη ενός προτότυπου σχεδίου» μαχητικών αεροσκαφών, που θα κατασκευάζονταν μετά το έτος 2020.

Ο Γκιονούλ αρχικά είχε δώσει δύο χρόνια στην ΤΑΙ για την προκαταρκτική μελέτη και δήλωσε ότι το αεροσκάφος «θα είναι προηγμένης γενιάς, αντικαθιστώντας το αμερικανικό F-4E και συμπληρώνοντας το F-16 και το F-35»… «Η απόφαση αυτή, τόνισε, είναι ουσιαστικά μια απόφαση για την κατασκευή του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας».

Σύμφωνα με ένα νέο στρατηγικό έγγραφο η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης θα γίνει το 2014 και όχι στα δύο χρόνια που είχαν οριστεί αρχικά, καθώς θεωρήθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική μελέτη ενός νέου αεροσκάφους μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο η Τουρκία θα αγοράσει περίπου 100 F-35 τύπου Lightning Fighter II Strike αεροσκάφη κατασκευασμένα από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Γκιονούλ είχε πει τότε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αναπτύξει το νέο μαχητικό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία είχε πρόθεση να συνεργαστεί με τη Νότια Κορέα, αλλά ένας αξιωματούχος της Νότιας Κορέας στην Αγκυρα δήλωσε ότι η Νότια Κορέα ήταν σε πιο προχωρημένο στάδιο από ό,τι η Τουρκία και αναπτύσσει επί του παρόντος το KF-X με την Ινδονησία. Σε αντίθεση με τον Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο ο Γκιονούλ δεν μπορούσε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας.

Βασίλης Θασίτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ