Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Αστεγοι λόγω χρεών και νέοι από 20 έως 30 ετών

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αστέγων στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα καταγράφουν το τελευταίο δωδεκάμηνο οι ψυχολόγοι και οι εθελοντές του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ο πολίτης», που πραγματοποιεί ειδικές δράσεις για τους αστέγους σε όλη τη χώρα.

Οπως επισημαίνει ο επιστημονικός συνεργάτης της οργάνωσης Μιχάλης Κατσιμίτσης, εκτός από τους περίπου 15.000 αστέγους της Αττικής, υπάρχουν και οι χιλιάδες άστεγοι της Μακεδονίας και της Θράκης, οι περισσότεροι ηλικίας 20-30 ετών.

«Ο μέσος όρος ηλικίας είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με την Αττική, γεγονός που αποδίδεται στις εντονότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην έλλειψη επαρκών δομών υποστήριξης αυτής της ομάδας πληθυσμού» αναφέρει ο ίδιος. Το Κοινωνικό Λεωφορείο του «Πολίτη» ταξίδεψε μέσα στο 2011 σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να προωθήσει τις δράσεις της οργάνωσης και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα προβλήματα των αστέγων.

Μεταξύ άλλων, οι εθελοντές του «Πολίτη» συνάντησαν ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους λόγω χρεών, αναγκάζονται να μένουν περιστασιακά σε σπίτια φίλων και συγγενών ή να κοιμούνται στο αυτοκίνητό τους.

«Γι’ αυτόν τον λόγο πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και ένα ειδικό γραφείο, που θα δίνουν δωρεάν πληροφορίες σε αστέγους και ανέργους για θέματα όπως η ρύθμιση χρεών, η εύρεση εργασίας και η επιδότηση εναλλακτικών επιχειρηματικών προσπαθειών».

Σε έναν μήνα θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα μελέτης που υλοποιεί η οργάνωση για την καταγραφή των αστέγων, των συλλόγων των νόμιμων μεταναστών και των προϋποθέσεων για τη δημιουργία μιας Κοινωνικής Τράπεζας, που θα προσφέρει φαγητό, στέγη, περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας Κοινωνικής Τράπεζας στη χώρα μας, σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Αλλωστε, πρόκειται για μια παραλλαγή της Ηθικής Τράπεζας, που υπάρχει σήμερα σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει ο κ. Κατσιμίτσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ