Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Ασθενείς κατώτερου θεού!

Αναβάλλονται χειρουργεία, ακόμη και μεταμοσχεύσεις. Κινδυνεύει η υγεία των ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που υποχρηματοδοτούνται σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, η χρηματοδότηση συγκεκριμένων νοσοκομείων της πόλης διαμορφώνεται για το 2012 στο ένα δεύτερο, στο ένα τρίτο ή ακόμη και στο ένα τέταρτο της χρηματοδότησης νοσοκομείων της Αθήνας και άλλων πόλεων!

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σύμφωνα με αυτά, το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας με 920 κρεβάτια, επιχορηγήθηκε με 82 ευρώ την ημέρα ανά κλίνη, λαμβάνοντας συνολικά 25.000.000 ευρώ το 2012.

Την ίδια ώρα, το Γ. Γεννηματάς της Αθήνας με 688 κρεβάτια επιχορηγήθηκε με το τετραπλάσιο ποσό των 316 ευρώ ανά κλίνη και πήρε 70.000.000 ευρώ!

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού συλλόγου κάνουν λόγο για κραυγαλέα αδικία σε βάρος των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία τους.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης η εξυπηρέτηση των ασθενών γίνεται με προβλήματα. «Παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χειρουργεία ακόμα και μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, επειδή δεν υπάρχουν ειδικοί σάκοι για τα αιμοπετάλια» υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Πρόκειται για μια περίεργη και αναιτιολόγητη ανισοκατανομή των πόρων. Το Νοσοκομείο Παπανικολάου παίρνει τα μισά χρήματα από το Λαϊκό της Αθήνας και το Ιπποκράτειο τα μισά από το Νοσοκομείο της Λάρισας» πρόσθεσε.

«Λόγω των χρεών προς τους προμηθευτές, οι οποίοι ζητούν να πληρωθούν για να τα προμηθεύσουν με νέα υλικά, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Καθυστερούν την αποπληρωμή των χρεών, επειδή δεν έχουν χρήματα» περιέγραψε από την πλευρά του ο γραμματέας του ιατρικού συλλόγου Νικόλαος Νίτσας και ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που εξοφλεί σήμερα τα χρέη του Ιουλίου του 2011.

Οι εκπρόσωποι του ιατρικού συλλόγου επισήμαναν ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων της πόλης έχουν απευθυνθεί εδώ και έναν μήνα στο αρμόδιο υπουργείο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τη σκυτάλη παίρνει ο ιατρικός σύλλογος, που θα επικοινωνήσει εγγράφως με το υπουργείο για να ζητήσει την αποκατάσταση της χρηματοδότησης.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ