Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

ΑΤΕ:Το πάρτι με τα θαλασσοδάνεια στον εισαγγελέα!

Στα 5 δισ. ευρώ η ζημιά (από το 2000 έως το 2012) με βάση το πόρισμα Νικολούδη

Νέα σκανδαλώδης υπόθεση διαφθοράς στον τραπεζικό χώρο έρχεται στο φως της δημοσιότητας με αφορμή τη διαβίβαση πορίσματος, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, το οποίο αφορά παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ) σε πρόσωπα και φορείς το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2012. Το πόρισμα της Αρχής είχε εκπονηθεί το 2014 από τον τότε επικεφαλής της και νυν υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη και, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του, συνολικά η ζημία του Δημοσίου από τη χορήγηση 1.300 θαλασσοδανείων από την ΑΤΕ φέρεται ότι φτάνει τα 5 δισ. ευρώ!

Ανακοίνωση

Η διαβίβασή του, ωστόσο, στις δικαστικές Αρχές καθυστέρησε, καθώς αναμενόταν και η ολοκλήρωση του ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος για τις επίμαχες παράνομες χορηγήσεις δανείων. Προ ημερών παραδόθηκαν τα σχετικά πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος και πλέον η υπόθεση περνάει στα χέρια των εισαγγελέων!

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος τονίζει ότι «με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Εκθεση Ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν», ενώ προσθέτει πως «για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».

Η Δικαιοσύνη, το προσεχές διάστημα, αναμένεται να διερευνήσει τη σκανδαλώδη υπόθεση προκειμένου να εντοπίσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας εκ μέρους στελεχών της ΑΤΕ και της άμεσης συνέργειας στην απιστία από όσους έλαβαν τα επίμαχα δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΤΕ επιβάρυνε με πολλά δισεκατομμύρια τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς διαχωρίστηκε σε καλή και κακή τράπεζα και τις υποχρεώσεις της κακής ανέλαβε το Δημόσιο.

«Ηδη, όμως, αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ’ επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θα αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το “σκάνδαλο της ΑΤΕ” δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω» επισημαίνει ο κ. Νικολούδης.

Προσθέτει ότι «η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια τράπεζα που χρεοκόπησε», αλλά «χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι -κατά περίπτωση- κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων»

Βάσω Παλαιού

Ιδιοκτήτες εφημερίδων,καναλιών υπό διερεύνηση

Τα «θαλασσοδάνεια», τα οποία φέρεται ότι έχουν χορηγηθεί από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, βρίσκονται στο «στόχαστρο» των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών! Ειδικότερα, επισφαλή δάνεια που φέρεται ότι χορηγήθηκαν από το πιστωτικό ίδρυμα προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, βρίσκονται, κατά πληροφορίες, στο «στόχαστρο» των εισαγγελικών Αρχών της χώρας και συγκεκριμένα του οικονομικού εισαγγελέα. Το εάν και πού θα καταλήξει, ωστόσο, η εισαγγελική έρευνα ουδείς τα γνωρίζει αυτήν τη στιγμή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ