Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ατελείωτες ουρές (σε ΑΕΙ – ΤΕΙ) για φαγητό και στέγη

Διπλασιάστηκε φέτος στα περισσότερα πανεπιστήμια ο αριθμός των φοιτητών οι οποίοι δικαιούνται σίτιση και στέγαση, με αποτέλεσμα τα περισσότερα Ιδρύματα είτε να βρίσκονται σε οριακό σημείο οικονομικά είτε να αδυνατούν να προσφέρουν στους νέους που σπουδάζουν υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας.

Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στην αύξηση του εισοδηματικού ορίου για σίτιση και στέγαση από τα 37.000 ευρώ στα 45.000 ευρώ και αφετέρου στη δραματική μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων λόγω των συνεχών περικοπών και της εκτόξευσης της ανεργίας. Ως εκ τούτου και όπως εύστοχα επισημαίνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Γιάννης Παντής, αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), «φέτος σχεδόν όλοι οι φοιτητές μας δικαιούνται να σιτίζονται και να στεγάζονται, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήταν μόλις το 50%».

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για κάποια ΑΕΙ στα οποία έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα και ήδη δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν όλους τους δικαιούχους. Μεταξύ αυτών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που έχουν σχεδόν διπλάσιους δικαιούχους φοιτητές απ’ αυτούς που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Στον αντίποδα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΠΘ εξακολουθούν να αντεπεξέρχονται στον αυξανόμενο αριθμό νέων που πρέπει να σιτίσουν και να στεγάσουν.

Ωστόσο, και στα δύο Ιδρύματα οι αρμόδιοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη χρονιά, καθώς -όπως όλα δείχνουν- θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται οι δικαιούχοι.

Περισσότερα από 1.200 δωμάτια έχει στη διάθεσή του το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη στέγαση των φοιτητών του και, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετά. Μέχρι στιγμής στο Ιδρυμα έχουν κατατεθεί 1.450 αιτήσεις και παρατηρήθηκε το φαινόμενο φοιτητές που πέρυσι στεγάζονταν να έχουν βρεθεί «εκτός», επειδή παρουσιάστηκαν νέοι με σχεδόν μηδενικό οικογενειακό εισόδημα. Μάλιστα, αρκετοί νέοι που έμειναν χωρίς δωμάτιο άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους για να επιστρέψουν στο σπίτι τους. «Ο αριθμός των αιτήσεων είναι πάνω από τις δυνατότητές μας, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διακόψουν οι φοιτητές μας τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους» ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οπως σημειώνει ο πρύτανης, «αναγκαστήκαμε να έρθουμε σε συμφωνία με ξενοδοχεία για να νοικιάσουμε 80 δωμάτια ώστε να εξυπηρετήσουμε αυτούς τους φοιτητές που ξαφνικά έμειναν χωρίς στέγαση».

Πρόβλημα αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο θέμα της σίτισης, ειδικά μετά τη μείωση στη χρηματοδότησή του για τη φοιτητική μέριμνα κατά 250.000 ευρώ. Εμφανίζονται 4.500 δικαιούχοι, αριθμός σαφώς αυξημένος, από τους συνολικά 12.500 φοιτητές του ΑΕΙ, οι οποίοι είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν.

Οπως σημειώνει ο κ. Αλμπάνης, «έχουμε ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση για τη σίτιση και να χρησιμοποιήσουμε αποθεματικό 500.000 ευρώ για τη θέρμανση, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το υπουργείο Παιδείας».


«Γονάτισε» το Πάντειο από τις τεράστιες ανάγκες

Μόλις 100 φοιτητές μπορεί να στεγάσει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που νοικιάζει δωμάτια σε ξενοδοχείο, και η φετινή αύξηση των δικαιούχων κατά 40% έχει «γονατίσει» το Ιδρυμα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τη σίτιση, όπου οι δυνατότητες του ΑΕΙ εξαντλούνται στους 2.250 φοιτητές, «ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να φτάσουν τις 3.500», όπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Ζήκος Τσανάκας, προϊστάμενος Ειδικής Μέριμνας – Κέντρου Εξυπηρέτησης Φοιτητών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι αρμόδιοι καταβάλλουν προσπάθειες να έρθουν σε συνεννόηση με τον ανάδοχο που έχει αναλάβει τη σίτιση ώστε με το ίδιο χρηματικό ποσό να προσφέρει γεύματα σε περισσότερους νέους. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν περισσότερα κονδύλια, αφού «έχει μειωθεί η χρηματοδότηση και ελπίζουμε στην έκτακτη που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας» λέει ο κ. Τσανάκας. Το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του ΑΕΙ, που ανέρχονται σε 5.000.000 ευρώ μετά το «κούρεμα», είναι μάλλον απίθανο, καθώς «αν κριθεί ζημιογόνα ως κίνηση, μπορεί να επιρριφθούν ευθύνες».


Εξαίρεση το Αριστοτέλειο, που σιτίζει φοιτητές και τα Σαββατοκύριακα

Κόντρα στις δυσμενείς συνθήκες και με αιματηρή οικονομία, το ΑΠΘ εξακολουθεί να σιτίζει και να στεγάζει τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων. «Από πέρυσι ξεκινήσαμε το συμμάζεμα στα κονδύλιά μας και καταφέραμε να καλύψουμε τις αδυναμίες μας» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Σπύρος Παυλίδης, αντιπρόεδρος Φοιτητικής Λέσχης του Ιδρύματος. Και προσθέτει ότι «στους δύσκολους αυτούς καιρούς, για να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές μας, επεκτείναμε τη σίτιση και το Σαββατοκύριακο». Παρ’ όλ’ αυτά, η μεγαλύτερη παθογένεια στο ΑΠΘ είναι οι εργολαβικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στη Λέσχη λόγω συνταξιοδοτήσεων του μόνιμου προσωπικού. «Το θέμα πρέπει επιτέλους να λυθεί θεσμικά, δεν είναι δυνατόν να παρεμβάλλονται εργολαβικοί εργαζόμενοι και όποτε απεργούν να μη σιτίζονται οι φοιτητές» τονίζει ο κ. Παυλίδης.

Το ΑΠΘ, πάντως, προσπαθεί να βοηθήσει τους νέους που σπουδάζουν και με μια άλλη σημαντική κίνηση, αυτή της παροχής δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το Ιδρυμα διαθέτει πανεπιστημιακό γιατρό που εξετάζει τους φοιτητές και, εφόσον χρειαστεί, τους παραπέμπει σε νοσοκομείο, ενώ σε περίπτωση ασθένειας, όπου κι αν βρίσκονται, αν χρειαστεί να νοσηλευτούν, τα έξοδα αποστέλλονται στο ΑΠΘ και καλύπτονται εξ ολοκλήρου απ’ αυτό.

Και το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμείνει συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τους φοιτητές και, μάλιστα, μέχρι πέρυσι είχε τη δυνατότητα να σιτίζει περισσότερους από τους δικαιούχους, όσους δηλαδή το επιθυμούσαν. Στο θέμα της στέγασης «δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους, αλλά προσπαθούμε να μένουν εκτός όσο το δυνατόν λιγότεροι» σημειώνει ο κ. Θεόδωρος Λιακάκος, αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. «Ουσιαστικά δίνουμε προτεραιότητα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων σε πολύτεκνους και ΑμεΑ μέχρι να γεμίσουν τα δωμάτια», ενώ η επιλογή γίνεται από μια επιτροπή που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή καθηγητών του Ιδρύματος.

Ο κ. Λιακάκος εκφράζει την επιθυμία του πανεπιστημίου για αύξηση της χρηματοδότησης, όμως δηλώνει ικανοποιημένος, επειδή δεν έγιναν μειώσεις στα κονδύλια συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Καλοδεχούμενη, πάντως, θα ήταν και μια έκτακτη επιχορήγηση για να μη μείνει ούτε ένας φοιτητής που δικαιούται στέγασης εκτός.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ