Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Αθήνα – Λευκωσία: Βίοι παράλληλοι!

Το θρίλερ της ελληνικής κρίσης επαναλαμβάνεται σε «δεύτερη έκδοση» στη Μεγαλόνησο. Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς και η απροθυμία των ευρωπαϊκών μηχανισμών να κινητοποιηθούν έγκαιρα για την παροχή βοήθειας δείχνουν ότι η κυπριακή κρίση εξελίσσεται κατά τα ελληνικά πρότυπα, έτσι όπως τα όρισαν Βερολίνο και Βρυξέλλες. Νέα προειδοποίηση, αυτήν τη φορά από τον επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ε.Ε. Ολι Ρεν, διατυπώθηκε σε ό,τι αφορά τον συστημικό κίνδυνο από την Κύπρο. Μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal» στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί μία συστημικά σημαντική χώρα για τη νομισματική ένωση, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι ότι μια άτακτη χρεοκοπία της μπορεί να οδηγήσει σε έξοδό της από την ευρωζώνη. «Θα ήταν ανόητο να ληφθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος στο τρέχον περιβάλλον αυτής της φύσεως» πρόσθεσε. Ο ίδιος επισήμανε ότι το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μείωση των κρατικών και τραπεζικών χρεών, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι δυνάμει πιστωτές της δεν είναι διατεθειμένοι να της δανείσουν όλα τα χρήματα που χρειάζεται. Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της ευρωζώνης (ESM).

Η Κύπρος μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση την κρίση στην ευρωζώνη προειδοποίησε και ο Τσαρλς Νταλάρα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Ζήτημα χρεοκοπίας της Κύπρου έθεσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι το ευρώ κινδυνεύει σε περίπτωση χρεοκοπίας της Κύπρου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει κανείς να αφήσει την Κύπρο να χρεοκοπήσει. Είναι θέμα δικαιοσύνης δεδομένου ότι η Κύπρος επλήγη πολύ, προ πάντων λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ