Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Αθηναίοι αγρότες στα Γρεβενά

Απρόσμενα ήταν τα αποτελέσματα της υποβολής αιτήσεων για την ενοικίαση δημόσιας γης από ανέργους και νέους στα Γρεβενά. Οπως προέκυψε, το 90% των υποψηφίων για τα 33 αγροτεμάχια -συνολικής έκτασης 319 στρεμμάτων- είναι κάτοικοι Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, πλην Γρεβενών!

Ντόπιος κανένας, δηλαδή, στον κατάλογο. Και βεβαίως, μπορεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα να αποτελεί κίνητρο απασχόλησης νέων στον αγροτικό τομέα, καθώς το μίσθωμα των αγροτικών εκτάσεων είναι συμβολικό, ωστόσο προκάλεσε εύλογα ερωτήματα η προέλευση των υποψηφίων. Γιατί ναι μεν η οικονομική κρίση επιτείνει το ενδιαφέρον νέων από αστικά κέντρα για τη γεωργία, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του να μονοπωλούνται σχεδόν οι υποψηφιότητες των Γρεβενών από Αθηναίους υπάρχει απόσταση… Αλλωστε, μιλάμε για έναν νομό ορεινό, όπου η γεωργία είναι δύσκολο κι όχι ιδιαίτερα κερδοφόρο πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας. Εκτός κι αν εκληφθεί ως… τάση των κατοίκων της πρωτεύουσας να πάρουν τα βουνά.

Δικαιολογημένα, το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δασταμάνης παρουσίασε τα στοιχεία του προγράμματος εκμίσθωσης κοινόχρηστων και διαθέσιμων εκτάσεων για τον νομό Γρεβενών. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά των 33 διαθέσιμων αγροτεμαχίων, που εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους, αναρτήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο Διαδίκτυο και καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις υποβολής των αιτήσεων, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 11η Ιανουαρίου 2012. Ετσι υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι το 90% ήταν από την Αθήνα! Σε αντιδιαστολή ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών σημείωσε ότι «διαπιστώνεται καθημερινά από την αρμόδια τοπική υπηρεσία (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών) πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από παλαιούς και νέους αγρότες που έχουν ανάγκη ένταξης στο γεωργικό επάγγελμα για λόγους βιοποριστικούς, δεδομένου ότι η ανεργία στην περιοχή αγγίζει το 45%». Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον ντόπιων για τη γεωργία, αυτό δεν εκφράστηκε στη διαδικτυακή κατάθεση αιτήσεων. Το γεγονός αποδόθηκε στη δυσκολία πρόσβασης των αγροτών στο Ιντερνετ, καθώς δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο κ. Δασταμάνης, αφού επισήμανε ότι «οι προς διάθεση εκτάσεις είναι ορεινές, χαμηλής παραγωγικότητας και δεν θα εξασφαλίζουν βιοποριστικά τους αιτούντες εκτός νομού», εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι των εκτάσεων αυτών που δεν κατοικούν στα Γρεβενά «θα λειτουργήσουν ως εργολάβοι ενοικίασης, αφού η απόσταση των πολλών χιλιομέτρων καθιστά ασύμβατη την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος και την καλλιέργεια των αγροτεμαχίων».

Μετά την εισήγηση του Γιώργου Δασταμάνη και τη συζήτηση που ακολούθησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ομόφωνα αποφάσισε να δοθεί παράταση υποβολής των σχετικών αιτήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να μοριοδοτηθεί η εντοπιότητα.

Η περιφέρεια ζητεί να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζώα λόγω του ψύχους

Σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει το δριμύ ψύχος των τελευταίων ημερών. Γι’ αυτό ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Πασχάλης Χαρούμενος ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εξεταστεί η δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων τόσο για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου όσο και για τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος.

Στη σχετική επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιγράφεται η κατάσταση ως εξής:

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν 3.000 εκμεταλλεύσεις ζωικής παραγωγής, στις οποίες εκτρέφονται συνολικά 700.000 αιγοπρόβατα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατούν πολικές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, γεγονός που προκαλεί έντονες διαταραχές και σοβαρά προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις μετρήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τη Δυτική Μακεδονία στις 16/01/2012, με την υψηλότερη θερμοκρασία να είναι -1 και τη χαμηλότερη -22.

Οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν απώλειες στα νεογέννητα αμνοερίφια των κτηνοτρόφων, καθώς οι γέννες πραγματοποιούνται στο σύνολο τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση στην παραγωγή γάλακτος».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ