Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Αβραμόπουλος: Οι τρομοκράτες αναγκάζουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τη χώρα τους

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μίλησε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην ομιλία του ο Επίτροπος είπε ότι «η σημερινή συζήτηση γίνεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Είναι επίκαιρη, εποικοδομητική και στέλνει πολλά μηνύματα. Θέλω να αναφερθώ σε θέμα που πολλοί από εσάς αναφέρθηκαν και αφορά την σχέση της τρομοκρατίας με την μετανάστευση και την θρησκεία.

Όπως ανέφερα εχθές, και ο Πρόεδρος Juncker σήμερα το πρωί, πρέπει οπωσδήποτε να διαχωρίσουμε εκείνους που χρειάζονται την προστασία μας από αυτούς που επιδιώκουν να επιτεθούν στις αξίες μας, που αποτελούν τα θεμέλια των κοινωνιών μας. Είναι οι ίδιοι, οι τρομοκράτες που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την χώρα τους.

Όλοι οι δράστες των τελευταίων επιθέσεων σε ευρωπαϊκό έδαφος ήταν πολίτες της ΕΕ – και δεν ήταν όλοι από την αρχή μουσουλμάνοι. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, αποφάσισαν να φύγουν, να εγκαταλείψουν τις κοινότητές μας και να στραφούν εναντίον μας. Η Daesh για να τροφοδοτήσει τον ανταγωνισμό μέσα στις κοινωνίες μας, θέλει να σκεφτόμαστε διαφορετικά και αντικρουόμενα. Ας μην πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Ας μην ενδώσουμε στον φόβο και τον πανικό. Είμαστε όλοι μας, εδώ, πιο έξυπνοι από αυτούς. Γνωρίζουμε ότι η μόνη απάντηση στην απειλή είναι η ενιαία στάση μας. Μαζί μπορούμε να ενισχύσουμε την αντοχή μας απέναντι στην τρομοκρατία, και να αντιμετωπίσουμε τις πολύπλοκες και βαθιές αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης. Είμαστε ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι».

Πρόσθεσε πως «προχωράμε μπροστά στις διαπραγματεύσεις του PNR και θα διασφαλίσουμε ένα πλήρως λειτουργικό και αποτελεσματικό εργαλείο, σεβόμενοι την αναλογικότητα. Παράλληλα με το πακέτο για τα Ευρωπαϊκά σύνορα και την Ακτοφυλακή, θα εξετάσουμε την ανάγκη να συμπεριλάβουμε ενδεχομένως και κάποιες προβλέψεις στις διατάξεις για τον έλεγχο των ευρωπαίων πολιτών με τις βάσεις δεδομένων για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφαλείας.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Τα εργαλεία υπάρχουν! Η συνθήκη Σένγκεν είναι το πιο απτό παράδειγμα, και αποτελεί το μεγαλύτερο μας επίτευγμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής μας ολοκλήρωσης. Μόνο με την πλήρη αξιοποίηση της Σένγκεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις απειλές.

Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη εμπιστοσύνη. Πρέπει να ανταλλάσσουμε πληροφορίες για να αποτρέψουμε την πιθανότητα της επανάληψης φρικτών επιθέσεων όπως αυτών που συνέβησαν στο Παρίσι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποστέλλουν τα κράτη-μέλη, όχι μόνο εμπειρογνώμονες, αλλά και να ανταλλάσσουν πληροφορίες με το Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας (Counter Terrorism Centre) στην Europol, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία με ενότητα, αλληλεγγύη, ανθεκτικότητα, αποφασιστικότητα και συνεργασία. Είναι η ώρα για περισσότερη Ευρώπη».

πηγή: newpost.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ