Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

«Αυλαία» για την Κύπρου και τη Λαϊκή

Σε συζητήσεις για πλήρη αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά βρίσκονται τα δύο ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης. Με εντολή της Κεντρικής Τράπεζας, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών προσπαθούν εδώ και πολλούς μήνες να βρουν τρόπο απομόνωσης των υποκαταστημάτων και των λοιπών στοιχείων ενεργητικού στην Ελλάδα, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο περαιτέρω αναταράξεων και να βελτιώσουν την εικόνα του χαρτοφυλακίου δανείων. Η παρουσία των δύο τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο ήταν άμεση, μέσω δικτύων υποκαταστημάτων και όχι μέσω θυγατρικών, με αποτέλεσμα οι ζημιές από τα επισφαλή δάνεια να «γράφονται» κατευθείαν στις λογιστικές καταστάσεις των μητρικών ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η χθεσινή «Καθημερινή», η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων με την Alpha Bank, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα πρόκειται να μεταβιβάσει στη MIG το σύνολο του ελληνικού δικτύου καταστημάτων, δηλαδή τη Marfin Egnatia.

Ο νέος πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Φιλίππου είχε υποστηρίξει προ ημερών ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. Ο ίδιος δήλωνε τότε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας βρίσκεται σε επαφή με δικηγορικά γραφεία στο Λονδίνο, τα οποία θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση των ελληνικών δανείων. Η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του Ανδρέα Βγενόπουλου και των Κύπριων μεγαλομετόχων της Λαϊκής, που κατά τον κ. Φιλίππου θα έπαιρνε και δικαστική τροπή, φαίνεται ότι οδηγεί σε συμβιβασμό των δύο πλευρών.

Η Λαϊκή Τράπεζα επιχείρησε να «φορτώσει» στη θυγατρική της Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος τα επισφαλή δάνεια στη χώρα μας, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις εποπτικές αρχές. Τώρα φέρεται να έχει λάβει προσφορά από τη MIG ώστε να μεταβιβάσει στον επενδυτικό όμιλο τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Το σχέδιο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπει ότι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος θα αγοράσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα (τη Marfin Egnatia) και το νέο σχήμα θα λειτουργεί υπό τον όμιλο MIG.

Αλλά και η ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων μεταξύ Alpha Bank και Τράπεζας Κύπρου φαίνεται ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο. Το υπό συζήτηση σχέδιο προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα απορροφήσει σημαντικό ποσοστό του ενεργητικού της Alpha Bank στην Κύπρο (κυρίως τα δάνεια) και ταυτόχρονα θα αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην Alpha Bank ενδέχεται να περάσει το σύνολο του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Για το σχέδιο αποχώρησης των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα έχει ενημερωθεί και η ΟΤΟΕ, κλιμάκιο της οποίας συναντήθηκε προ ημερών με ανώτατα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ