Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Αϋπνία: Υποπτη για έμφραγμα

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια αϋπνία, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Ομως μία νέα έρευνα που έγινε στη Νορβηγία χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου.

Με βάση τα συμπεράσματά της, η αϋπνία, όταν δεν είναι παροδική, ενέχει αυξημένο -ακόμη και διπλάσιο- κίνδυνο εμφράγματος! Και όσοι υποφέρουν από αυτήν καλό θα ήταν να συμβουλευτούν σύντομα τον γιατρό τους.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι όσοι υποφέρουν από αϋπνία κάθε βράδυ έχουν έως και 45% μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα έντεκα χρόνια.

Οι ερευνητές μελέτησαν τον ύπνο 52.610 ενήλικων Νορβηγών στο πλαίσιο εθνικής έρευνας που έγινε το διάστημα 1995-1997. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την εξέλιξη των ασθενών αυτών για τα επόμενα έντεκα χρόνια. Υπολογίζουν ότι περίπου 2.400 έπαθαν έμφραγμα για πρώτη φορά μέσα σε αυτό το διάστημα.

Απομόνωσαν λοιπόν τρία συμπτώματα αϋπνίας, τα οποία συσχέτισαν με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας: τη δυσκολία που έχει κανείς να αποκοιμηθεί, το ξύπνημα στη διάρκεια της νύχτας και τον ύπνο που τελικά δεν ξεκουράζει.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν κάθε βράδυ, για το διάστημα ενός ολόκληρου μήνα, διατρέχουν 45% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος. Οσοι ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν, σχεδόν κάθε βράδυ επίσης για έναν μήνα, έχουν ως και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος. Τέλος, όσοι κοιμούνται κανονικά αλλά ξυπνούν κουρασμένοι, πάνω από μία φορά κάθε εβδομάδα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 27%. Σε περίπτωση που κάποιος έχει περισσότερα από ένα συμπτώματα αϋπνίας, διατρέχει αναλογικά περισσότερες πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου.

Η έρευνα δεν μελέτησε άλλες διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, ούτε έκανε διαφοροποίηση με βάση την ηλικία των ατόμων. Η αιτία για τη σύνδεση της αϋπνίας με την υγεία της καρδιάς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, όμως οι επιστήμονες εικάζουν ότι πίσω από την αϋπνία μπορεί να κρύβονται παθήσεις-προάγγελοι ενός καρδιακού επεισοδίου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ