Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Αύριο η δεύτερη συνάντηση κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Ένα ακόμη βήμα στην εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η αυριανή δεύτερη κοινή συνάντηση των Προέδρων Νίκου Αναστασιάδη και Φατάχ Αλ Σίσι και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Της κοινής συνάντησης θα προηγηθούν διμερείς επαφές.

Τα ενεργειακά θέματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, η ημερήσια διάταξη της συνάντησης «θα είναι πλούσια» και μετά την ολοκλήρωσή της θα εκδοθεί η διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα είναι συνέχεια της διακήρυξης του Καϊρου.

«Έχουμε κοινές έγνοιες και ανησυχίες με την Αίγυπτο και την Ελλάδα και σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ειδικότερα,αύριο θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και πώς επηρεάζει τις χώρες της περιοχής, η κατάσταση στη Λιβύη, το Μεσανατολικό.

Θα υπάρξει συζήτηση και για το πώς οι τρεις χώρες μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως τα ΗΕ, η ΕΕ, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.Επίσης, θα δοθεί έμφαση σε θέματα εμπορίου, τουρισμού και ναυτιλίας και θα συζητηθεί η σύνδεση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ αν θα διευρυνθεί η συνεργασία με την συμμετοχή και του Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που ,όμως, προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις». Επίσης, ανέφερε ότι, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής Κύπρου -Ελλάδας-Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ