Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Αύριο κληρώνει για την επιστροφή των 130,9 δισ.

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ο Ρέγκλινγκ πάντως εισηγήθηκε χθες ήπιες (προς το παρόν) επιπτώσεις από τη μια αποπληρωμή του δανείου

Στην κρίση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή, επαφίεται πλέον αν θα ζητήσει την άμεση επιστροφή των 130,9 δισ. ευρώ που έχει δανείσει ο EFSF στην Ελλάδα, καθώς η μη αποπληρωμή της δόσης των 1,56 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ δίνει στον μηχανισμό το δικαίωμα αυτό. Παράλληλα, σε χθεσινό επτασέλιδο οδηγό ερωταποκρίσεων για την Ελλάδα, ο οποίος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο EFSF «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, κατηγορώντας τη ότι «ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων και ενώ είχε αποδεχθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που βρίσκονταν στο τραπέζι, συνέστησε στους ψηφοφόρους να απορρίψουν το πρόγραμμα στο δημοψήφισμα».

Η δανειακή σύμβαση της χώρας μας με τον EFSF ορίζει ότι η μη αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ συνιστά χρεοκοπία και δίνει στον EFSF τρεις επιλογές: (α) Να ζητήσει άμεση αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου και των τόκων, (β) να επιφυλαχθεί να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού στο μέλλον, (γ) να παραιτηθεί αμετάκλητα από το δικαίωμα αυτό. Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ εισηγήθηκε χθες υπέρ της δεύτερης επιλογής, δηλαδή ο Μηχανισμός να επιφυλαχθεί να ζητήσει την αποπληρωμή του δανείου αργότερα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Ο οδηγός ερωταποκρίσεων του EFSF για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός «έκανε όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες, ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα πριν από την ημερομηνία λήξης του», αλλά «η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Επιπλέον, επιχειρεί να υπεραμυνθεί της δημοσιονομικής αποτελεσματικότητας που είχε το δεύτερο Μνημόνιο.

Ελεγχοι στα σύνορα για τον περιορισμό της εξαγωγής μετρητών

Ελέγχους στους σταθμούς εξόδου της χώρας για τον περιορισμό της εξαγωγής μετρητών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μη χαθούν πρόσθετα κεφάλαια από την ελληνική οικονομία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό σύνταξη υπουργική απόφαση η οποία θα προβλέπει συγκεκριμένους ελέγχους στις πύλες εξόδου της χώρας, προκειμένου τα ποσά που φεύγουν να μην ξεπερνούν ένα όριο 3.000 ή 5.000 ευρώ.

Με βάση το σημερινό καθεστώς, οι φορολογούμενοι είναι ελεύθεροι να μεταφέρουν οι ίδιοι στο εξωτερικό όποιο ποσό επιθυμούν σε μετρητά. Στις περιπτώσεις, όμως, που ο ταξιδιώτης φέρει πάνω του ποσό μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ, θα πρέπει να το δηλώνει υποχρεωτικά στον τελωνειακό σταθμό εξόδου καθαρά για λόγους καταγραφής και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Οι έλεγχοι αυτοί δεν θα αφορούν μόνο τους Ελληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά και τους τουρίστες που αποχωρούν από την Ελλάδα μετά τις διακοπές τους.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιβολή των ελέγχων στη ροή κεφαλαίων προβλέπεται μια σειρά περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο δεν προβλέφθηκαν περιορισμοί στην εξαγωγή κεφαλαίων με τη μορφή μετρητών από τη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν από τη χώρα σημαντικά ποσά καθημερινά σε μετρητά, τα οποία είχαν αναληφθεί πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που είχαν επιβληθεί στην Κύπρο προέβλεπαν ότι όσοι εγκατέλειπαν την κυπριακή επικράτεια δεν είχαν το δικαίωμα να κουβαλούν πάνω τους περισσότερα από 1.000 ευρώ. Για να μεταφέρουν περισσότερα απαιτούνταν άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για τη δόση 1,6 δισ.

Στην αποσαφήνιση ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, όταν μια χώρα δεν αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) -και σε πλήρη αντίθεση με όσα δήλωνε προχθές στο CNN ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης-, προχώρησε χθες το ΔΝΤ, με αναλυτικό οδηγό ερωταπαντήσεων για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ αφήνει μόνο ένα πολύ μικρό «παράθυρο» να κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για αναβολή της καταβολής της δόσης των 1,56 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πάγια πολιτική του είναι να απορρίπτει τέτοια αιτήματα και πως σε προηγούμενες περιπτώσεις πολύ φτωχών χωρών, για τις οποίες εγκρίθηκε η παράταση, τελικά αυτό δεν βοήθησε στην υπέρβαση των οικονομικών προβλημάτων τους. Για την έγκριση της παράτασης απαιτείται η συγκατάθεση του 70% των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου.

Το συμβούλιο

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε άμεσα το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού για τη μη καταβολή της δόσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπιση του Ταμείου από την κυβέρνηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος το θεωρεί μη βιώσιμο.

Η ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το ΔΝΤ συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί χρήματα από το Ταμείο. Αν περάσουν 12 μήνες χωρίς να αποπληρωθεί, η χώρα μας μπορεί να χάσει το δικαίωμα τεχνικής βοήθειας και το δικαίωμα ψήφου της στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ, αν δεν καλυφθεί η υποχρέωση σε βάθος διετίας, τότε η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί από το Ταμείο.

Στο ΣτΕ θα κριθεί αν θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα!

H τύχη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου θα κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αύριο το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση προσφυγής από δύο Ελληνες πολίτες (ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός), οι οποίοι ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής. Στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν οι δύο πολίτες υποστηρίζουν ότι τόσο η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξή του προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στον νόμο 4023/2011 σχετικά με τους κανόνες διεξαγωγής του.

Οι δύο πολίτες επικαλούνται μια σειρά από νομικά ζητήματα για την ακύρωση του δημοψηφίσματος, μεταξύ των οποίων το ότι δεν επιτρέπεται να τίθενται σε δημοψήφισμα ερωτήματα που «ανάγονται στη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ότι επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους». Προσθέτουν, ακόμα, ότι τα έγγραφα των τριών διεθνών οργανισμών που τίθενται σε ψηφοφορία έχουν «σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο».

Μετά την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος εκτελεί χρέη προέδρου μετά την αποχώρηση του Σωτήρη Ρίζου προχθές, λόγω συνταξιοδότησης, αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αύριο το μεσημέρι στις 12, προκειμένου να συζητηθεί η προσφυγή. Μετά τη συζήτησή της σε δημόσια συνεδρίαση, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών και αυθημερόν θα δημοσιευθεί η απόφασή τους, που θα κρίνει εάν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα!

Βάσω Παλαιού

«Είναι αντίθετο με τα διεθνή πρότυπα»

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό δημοψήφισμα, έτσι όπως συγκροτήθηκε, δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα ανέπτυξε από τη Λισαβόνα, στο πρακτορείο Associated Press, o γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμπγιορν Γιάγκλαντ. Υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ένα δημοψήφισμα πρέπει να προκηρυχθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του».
Διευκρινίζοντας, ανέφερε ως προϋπόθεση ότι πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος για συζήτηση στους πολίτες, με σαφές ερώτημα. Υπό αυτήν την έννοια το δημοψήφισμα πρέπει να διεξαχθεί με διεθνείς παρατηρητές, παρόντες στην ψηφοφορία, συμπλήρωσε.
«Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» κατέληξε.

Εως τρεις ημέρες άδεια σε δημόσιους υπαλλήλους

 

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...