Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Αύριο το κρισιμότερο Eurogroup!

Μια προσωρινή συμβιβαστική λύση (με μείωση των επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου των δανείων και ενδεχομένως επαναγορές χρέους) για την περίπτωση της Ελλάδας θα επιλέξει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αύριο το Eurogroup.

Το «κούρεμα» που επιθυμούσε το ΔΝΤ φαίνεται να προσκρούει στην καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θέλει η Ελλάδα να είναι παράδειγμα της αποφασιστικότητάς της στον δρόμο για τις γερμανικές εκλογές. Ταυτόχρονα από το αυριανό Eurogroup, αναμένεται να προκύψει και χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης.

Χθες πάντως το μέλος της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν δήλωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς θεωρείται δύσκολο να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2016.

«Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να συμφωνήσουμε τη χρηματοδότηση για τα έτη 2013 και 2014, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι δεν περιμένουμε η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές κατά τα έτη 2015 και 2016» ανέφερε ο ίδιος.

Τα σενάρια που εξετάζονται για τη λύση θα περιλαμβάνουν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έναν συνδυασμό των λύσεων που περιγράφονται στη συνέχεια:

1) Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τα κράτη. Στην Ελλάδα έχει δοθεί περίοδος χάριτος και η πληρωμή των δανείων από την ευρωζώνη έχει μετατεθεί για μετά το 2020. Μια καλή εξέλιξη για την Ελλάδα θα ήταν τα δάνεια αυτά να αποκτήσουν 30ετή διάρκεια.

2) Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης. Είναι δυνατόν να μειωθεί το περιθώριο κέρδους στο επιτόκιο στις 80 μονάδες βάσης από 150 μονάδες που είναι σήμερα. Πρόκειται για μέτρο που θα περιορίσει περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, αλλά λέγεται ότι η συμβολή του στην απομείωση του χρέους θα είναι περιορισμένη. Στη λύση αυτή αντιδρούν πάντως αρκετοί, που ισχυρίζονται ότι σήμερα χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται με υψηλά επιτόκια (η πρώτη στα δεκαετή με 6% περίπου) και μετά μέσω του EFSF δανείζουν την Ελλάδα με 2%.

3) Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το ζητούμενο είναι η πηγή των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για τις επαναγορές, δεδομένης της δυσκολίας έγκρισης κάθε νέου δανείου προς την Ελλάδα. Εχει προταθεί να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

4) Την αποποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για ομόλογα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα στήριξης από την έναρξη της κρίσης χρέους και το όφελος εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στα 8 δισ. ευρώ. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία υπολογίζονται στα 11 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ