Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Αύριο το πρώτο κουδούνι (που δώρισε ο Πατριάρχης) στο σχολείο της Ιμβρου!

Ετοιμάζουν τις σχολικές τους τσάντες, τα μολύβια, τα τετράδια και τα παιδικά τους χαμόγελα. Τέσσερα μικρά παιδιά, οι πρώτοι μαθητές του ιδιωτικού ελληνικού σχολείου της Ιμβρου, θα διαβούν αύριο στις 8.30 το πρωί τη σχολική πύλη στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων. Σχεδόν μισός αιώνας πέρασε προτού οι αίθουσες του ελληνικού σχολείου αντηχήσουν ξανά από τις φωνές μαθητών. Δευτέρα πρωί ο παλαιός κώδων, που χάρισε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο σχολείο, το οποίο άλλωστε αποτελεί «πνευματικό του τέκνο», θα χτυπήσει για να καλέσει τους τέσσερις μαθητές στο μάθημα. Ο Δημήτρης, που ζει στην Παναγιά, και ο Αλέξανδρος, από το Ευλάμπιο, αλλά και δύο αδελφάκια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, που θα έρθουν με την οικογένειά τους από την Κωνσταντινούπολη και αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής, αφού αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών σε τέσσερις από δύο που ήταν αρχικά, θα καθίσουν αύριο στα θρανία, φέρνοντας μαζί μια ανανεωμένη αισιοδοξία για το μέλλον του ελληνισμού της Ιμβρου.

Το σχολείο θα λειτουργήσει ξανά ύστερα από 49 χρόνια. Το κτίσμα δημιουργήθηκε το 2012, πιστό αντίγραφο του παλιού, με ξύλινα θρανία στις αίθουσές του, σε μια προσπάθεια να αναβιώσει η αίσθηση του παρελθόντος. Το σχολείο των Αγίων Θεοδώρων λειτουργούσε ως ελληνικό έως το 1964, οπότε και ακούστηκε τελευταία φορά ο ήχος του κουδουνιού στα ελληνικά σχολεία της Ιμβρου, όπου φοιτούσαν 550 παιδιά. Στη συνέχεια, τα ελληνικά απαγορεύτηκαν και το τουρκικό πλέον σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους έζησε έως το 1971, οπότε κάηκε. Στην ίδια θέση δημιουργήθηκε την περσινή χρονιά το νέο κτίριο.

Αισιοδοξία

Η ιδρύτρια του ελληνικού ιδιωτικού -μειονοτικού- σχολείου Αννα Κουτσομάλλη νιώθει βαριά την ευθύνη στους ώμους της. Η προσπάθεια, άλλωστε, ήταν πολύ μεγάλη για να φτάσουμε στην ευτυχή αυτή στιγμή. «Από τώρα δεν κοιμάμαι, περιμένοντας το πρωί της Δευτέρας» σημειώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

«Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Ελπίζω όλη αυτή η προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα, διάρκεια, αλλά και όφελος για τον τόπο μας και το μέλλον του» τονίζει. Στις 22 Αυγούστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος κατάγεται από τους Αγίους Θεοδώρους, βρέθηκε στο χωριό και εγκαινίασε το σχολείο, χαρίζοντας μάλιστα τον παλαιό κώδωνα, τον οποίο χτύπησε ο ίδιος, σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, μνήμες και συγκίνηση.

«Στα εγκαίνια ήρθε πολύς κόσμος. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινησιακά φορτισμένη και χαρούμενη την ίδια στιγμή» σημειώνει η κυρία Κουτσομάλλη.

Τα τέσσερα παιδιά θα μοιραστούν στις τάξεις της πρώτης, της δευτέρας και της τετάρτης δημοτικού. Δύο στην πρώτη και από ένα στη δευτέρα και την τετάρτη τάξη. Στο σχολείο θα υπάρχει Ελληνίδα διευθύντρια, η Βούλα Μπερμπέρη, η οποία θα έχει και κάποιες ώρες διδασκαλίας, ένας μετακλητός Ελληνας εκπαιδευτικός, ο οποίος θα έρθει από την Αθήνα, και ένας Τούρκος υποδιευθυντής. Θα διδάσκεται η ελληνική και η τουρκική γλώσσα, μαθήματα όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική θα γίνονται στα ελληνικά, ενώ η Γεωγραφία και η Ιστορία στα τουρκικά.

Η πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένα ελληνικό σχολείο στην Ιμβρο, στην ίδια θέση όπου κάποτε 50 παιδιά μάθαιναν ελληνικά, ξεκίνησε από τις προσπάθειες του Συλλόγου Ιμβρίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος αγκάλιασε με θέρμη το εγχείρημα και συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε το άπιαστο όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Η πονεμένη ιστορία του νησιού και οι τουρκικές διώξεις

Μετά την ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάννης έδωσε την Ιμβρο και την Τένεδο στην Τουρκία, εξαιρώντας όμως τους κατοίκους τους από την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε, προβλέποντας γι’ αυτούς εκτενή αυτονομία, κάτι που στη συνέχεια καταπατήθηκε. Το 1927 απαγορεύτηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, απόφαση όμως που ουσιαστικά -και ύστερα από πολλές παλινδρομήσεις- εφαρμόστηκε το 1964. Η Ιμβρος ονομάστηκε Gökçeada και έλαβε χώρα εκτεταμένος εποικισμός από την ενδοχώρα της Τουρκίας. Κάθε φορά που υπήρχε ένταση με την Κύπρο τα πράγματα δυσκόλευαν, επιτείνοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης στη δεκαετία του ’60. Το 1988 η Τουρκία ήρε το καθεστώς απαγόρευσης εισόδου που ίσχυε για την Ιμβρο και την Τένεδο, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί «στρατιωτικές περιοχές». Μέχρι τότε, όλοι οι μη Τούρκοι υπήκοοι έπρεπε να προμηθευτούν ειδική άδεια για να τις επισκεφθούν. Ετσι, το 1989 άρχισε μια επιφυλακτική στην αρχή, αλλά όλο και μαζικότερη στη συνέχεια προσέλευση των εκπατρισθέντων Ιμβρίων στον τόπο τους, για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν απογοητευτική: σπίτια μισογκρεμισμένα από την εγκατάλειψη, δημευμένες περιουσίες. Μετά την έντονη συγκινησιακή φόρτιση, ωστόσο, τη σκυτάλη πήρε η ανοικοδόμηση και η συνέχιση της ζωής. Στη συνέχιση αυτή εντάσσεται και το άνοιγμα του ελληνικού σχολείου που υπόσχεται πολλά για το μέλλον.

Το τυχερό ποδαρικό της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

Η πρώτη εφημερίδα που είχε επισκεφθεί πριν μήνες το κτίριο

«Θέλω να ευχηθώ καλή αρχή για τα τέσσερα παιδιά. Καλή σχολική χρονιά. Από δω και πέρα κοιτάμε μπροστά» σημειώνει η ιδρύτρια του σχολείου, τονίζοντας ότι έγινε ένα πολύ θετικό βήμα για τις οικογένειες των Ιμβρίων που θέλουν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη και τόσα χρόνια δεν το αποφάσιζαν, επειδή δεν είχαν μια διέξοδο για την εκπαίδευση των παιδιών τους. «Πλέον πάμε στο επόμενο επίπεδο. Ανοίγει η πόρτα για τον επαναπατρισμό ακόμη περισσότερων οικογενειών το επόμενο διάστημα» αναφέρει η κυρία Κουτσομάλλη, μια νέα γυναίκα που δέχτηκε από την πρώτη στιγμή την πρόκληση να τρέξει το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, ώστε το σχολείο να ανοίξει έστω και με έναν μαθητή. Τελικά η προσπάθεια απέδωσε ακόμα περισσότερους καρπούς. Το σχολείο ποντάρει πλέον σε αυτούς που θα επιστρέψουν για να μείνουν στο νησί και θα έχουν μικρά παιδιά.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» ήταν η πρώτη ελληνική εφημερίδα που έκανε «ποδαρικό» στο ελληνικό σχολείο της Ιμβρου στους Αγίους Θεοδώρους πριν από μερικούς μήνες, όταν ακόμα η αγωνία για το αν θα υπήρχαν μαθητές ήταν μεγάλη. Το ποδαρικό δεν πήγε τελικά χαμένο.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ