Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα

Επτά μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εισβολή λαθρομεταναστών στη χώραΣυναγερμό προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο διάστημα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε το Σάββατο έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η σύσκεψη διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες και αμέσως μετά, σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής, εξαγγέλλοντας επτά νέα μέτρα απέναντι στα νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκαν:

α. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

β. Αμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση.

Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

γ. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη Frontex και τις ευρωπαϊκές Αρχές όσο και με το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση -ύστερα από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης- του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ, που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λπ.).

δ. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

ε. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια.

στ. Αμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

ζ. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και του προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ