Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Αυθαίρετα: Αμεση κατεδάφιση για όσα δεν θα «νομιμοποιηθούν» ως τις 8 Νοεμβρίου

Τη δυνατότητα άμεσης κατεδάφισης όσων αυθαιρέτων δεν θα «νομιμοποιηθούν» προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη ΒουλήΗ ρύθμιση θα αφορά τα αυθαίρετα που θα εντοπιστούν μετά την καταληκτική ημερομηνία του νόμου, δηλαδή τις 9 Νοεμβρίου του 2019… εφόσον βέβαια δεν δοθούν νέες παρατάσεις. Οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα κατεδαφίσουν με δικά τους μέσα και να απαλλαγούν από πολύ τσουχτερά πρόστιμα καταβάλλοντας μόνο ένα παράβολο 500 ευρώ. Με άλλη ρύθμιση επιχειρείται να απαλειφθούν τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που ως σήμερα επέτρεπαν σε ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων αυθαιρέτων να καθυστερούν την έλευση της μπουλντόζας.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής για τα αυθαίρετα:

• Δίνεται παράταση ως την καταληκτική ημερομηνία του νόμου για τα αυθαίρετα (ν. 4495/17) σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν επιθυμούν να τα νομιμοποιήσουν να τα κατεδαφίσουν οικειοθελώς. «Με τη λήξη του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στις 9/11/2019, όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται είτε έχουν συντελεστεί), εφόσον δεν υποβλήθηκε αίτηση υπαγωγής ως τις 8/11/2019».

• Προβλέπεται ρύθμιση για τη διαφοροποίηση των αυθαιρεσιών (αρχικό πρωτόκολλο με σημερινή κατάσταση). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ρύθμιση, καθώς πολλά από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν συνταχθεί πέντε, δέκα ή και περισσότερα χρόνια νωρίτερα (και λόγω της απροθυμίας της διοίκησης να τα εφαρμόσει παρέμειναν στα συρτάρια), με αποτέλεσμα τα αυθαίρετα να επεκτείνονται με το πέρασμα των ετών και οι ιδιοκτήτες τους να υποστηρίζουν ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης… δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

• Ρύθμιση ακινήτων σε εντός σχεδίου περιοχές που βρίσκονται μεταξύ της οικοδομικής γραμμής και της οριογραμμής του ρέματος. Για μεγάλα ρέματα η απόσταση πρέπει να είναι 50 μέτρα δεξιά και 50 μέτρα αριστερά, δηλαδή 100 μέτρα. Για μεσαία ρέματα η απόσταση πρέπει να είναι 25 μέτρα δεξιά και 25 αριστερά, δηλαδή 50 μέτρα. Για μικρά ρέματα η απόσταση πρέπει να είναι 10 μέτρα δεξιά και 10 αριστερά, δηλαδή 20 μέτρα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ