Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Αυθαίρετα: Με συντελεστή παλαιότητας τα πρόστιμα

Με την εφαρμογή συντελεστή παλαιότητας και «κοινωνικού» συντελεστή (δηλαδή χαμηλού εισοδήματος) επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος να «ωραιοποιήσει» την εισπρακτική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, επιδιώκοντας ουσιαστικά να εξασφαλίσει την έγκρισή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διατηρώντας το αρχικό σκεπτικό της ρύθμισης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε στη Βουλή αλλαγές και βελτιώσεις, σύμφωνα με τις οποίες εξαιρούνται όσα ακίνητα χτίστηκαν πριν από το 1955. Επίσης, μέσω ενός «κοινωνικού» συντελεστή, θα υπάρχει μείωση 50% στο πρόστιμο για άτομα με αναπηρία που έχουν και χαμηλό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν:

1. Θεσμοθετείται κοινωνικός συντελεστής: Αφορά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία πάνω από 67% και με εισόδημα έως 8.000 ευρώ, αν είναι ατομικό, και έως 12.000 ευρώ, αν είναι οικογενειακό. Προϋπόθεση είναι το αυθαίρετο να αποτελεί κύρια και μοναδική κατοικία.

2. Συντελεστής παλαιότητας: Για κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1955, τότε δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο. Για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις μέχρι 31-1-1983 το πρόστιμο που επιβάλλεται έχει έκπτωση 20%, ενώ για αντίστοιχες κατασκευές ή χρήσεις από 31-1-1983 έως 31-12-2003 η έκπτωση στο πρόστιμο είναι της τάξεως του 50%.

3. Υπάρχει μείωση κατά 50% για την επιβολή οποιουδήποτε φόρου (μεταβίβασης, κληρονομιών, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, και προσδιορισμό τεκμηρίου διαβίωσης) για όλα τα αυθαίρετα υπόγεια, τα πατάρια που πολεοδομικά δεν αποτελούν όροφο και τις σοφίτες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει (κατά πάσα πιθανότητα να αυξηθεί) ο χρόνος των 20 και 40 ετών, που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων, αντίστοιχα. Ακόμη, σημείωσε ότι εξετάζεται η περίπτωση μέρος από τα έσοδα που θα προκύψουν από την καταβολή των προστίμων να διατεθούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η επιβολή του προστίμου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή θα προκύπτει με βάση το εμβαδόν της αυθαίρετης κατασκευής, επί την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, επί τον συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές των τετραγωνιδίων, που είναι η υπέρβαση καθ’ ύψος, η υπέρβαση κάλυψης, η παραβίαση πλαγίων αποστάσεων και η υπέρβαση δόμησης (υπάρχουν στο φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής).

Το πρόστιμο καταβάλλεται εντός 24 μηνών για τα ακίνητα κατοικίας και εντός 36 μηνών για τα ακίνητα άλλης χρήσης, σε 8 ή 14 ισόποσες δόσεις, αντίστοιχα. Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 20%.

Αναφορικά με τους ημιυπαίθριους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση και, έτσι, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την «τακτοποίησή» τους λήγει οριστικά στις 31 Οκτωβρίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ