Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Αυθαίρετα: Ψήφισμα – κόλαφος!

Ψήφισμα-κόλαφο κατά της κυβέρνησης για την απόφασή της να νομιμοποιεί αυθαίρετα με 500 ευρώ εξέδωσαν οι αρχιτέκτονες – μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), καταγγέλλοντας ότι με τον νέο νόμο παραβιάζονται όλοι οι πολεοδομικοί κανόνες. Κατά τη γενική συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του ΕΜΠ τονίστηκε ότι η νέα παρέμβαση για τα αυθαίρετα στην Ελλάδα καταργεί τους κανόνες όχι μόνο της πολεοδομίας αλλά και της ίδιας της ζωής. Ο λόγος είναι ότι επί της ουσίας, έναντι ενός χρηματικού αντιτίμου, εξισώνονται όσοι μόχθησαν και κουράστηκαν και τελικά κατάφεραν να χτίσουν νόμιμα τα σπίτια τους και τα εργοστάσιά τους με τους πάσης φύσεως παρανόμους.

Στο συγκεκριμένο ψήφισμα, υπό μορφή ερωτημάτων, υπάρχει μια σειρά από καταγγελίες εις βάρος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ως τη λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Τα ερωτήματα απευθύνονται συνολικά στους βουλευτές της ελληνικής Βουλής και μέσω αυτών οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί ζητούν να μάθουν «γιατί θα πρέπει να διδάσκουμε πώς να χτίσουμε ωραία σπίτια, γερά εργοστάσια, όμορφες πόλεις και να διατηρήσουμε τους οικισμούς, όταν η Πολιτεία αποδέχεται ότι δεν μπορεί για δεκαετίες να ελέγξει και να επιβάλει κυρώσεις σε πάσης φύσεως πολεοδομικές παρανομίες».

Στο ψήφισμα γίνεται επίσης λόγος για έναν νέο Οικοδομικό Κανονισμό τον οποίο η Βουλή ψήφισε και οι καθηγητές τον διδάσκουν, παράλληλα με τον Κτιριοδομικό και τα επίπεδα πολεοδομικού σχεδιασμού, όσες φορές και αν αλλάξουν. Και όμως η συγκεκριμένη διδασκαλία χάνει την ουσία της, αφού, όπως εύλογα παρατηρούν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί του ΕΜΠ, στο εξής «όλα θα τακτοποιούνται με ένα χρηματικό αντίτιμο».

Με τον υπό διαβούλευση νόμο για τα αυθαίρετα, οι καθηγητές του ΕΜΠ θεωρούν ότι η Πολιτεία τούς ζητεί να διδάξουν ότι «δεν υπάρχουν κανόνες ούτε στην αρχιτεκτονική, ούτε στην πολεοδομία, ούτε στην ίδια τη ζωή. Οτι οι κανόνες, όταν παραβιάζονται, επειδή δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, εξαγοράζονται και γίνονται νόμιμοι. Και ότι οι νόμοι για το οικιστικό περιβάλλον, που θα θέσουν περιορισμούς, απαγορεύσεις, κατεδαφίσεις, κόκκινες γραμμές, ποτέ δεν τηρούνται». Οι καθηγητές τονίζουν ότι η ίδια Πολιτεία που φτιάχνει έναν τέτοιο νόμο για τα αυθαίρετα είναι που τους έχει οδηγήσει στο να διδάσκουν «με μειωμένους μισθούς και με συνεχώς μειωμένο διδακτικό προσωπικό».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ