Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Αυθαίρετα: Το μεγάλο αλαλούμ…

Οι ημιυπαίθριοι χώροι θεωρούνται κύριοι χώροι με «αλλαγή χρήσης» όταν τακτοποιούνται με βάση τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Τα ειδικά πρόστιμα που έχουν ήδη ξεκινήσει να καταβάλλονται για ημιυπαίθριους που έχουν ήδη «τακτοποιηθεί» δεν πρόκειται να συμψηφιστούν με τα νέα που θα προκύψουν, μέσω της ρύθμισης των αυθαιρέτων. Πρόκειται για μερικές από τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς το αλαλούμ που έχει προκύψει κατά τις πρώτες 20 μέρες εφαρμογής της ρύθμισης είναι μεγάλο. Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει:

-Η αμοιβή του μηχανικού προκύπτει από ελεύθερη διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

-Εάν υπάρχει συγκυριότητα ενός αυθαίρετου ακινήτου, αίτηση μπορεί να υποβάλει ένας εκ των συνδικαιούχων, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.

-Μπορεί να κατατεθούν τα πρώτα στοιχεία, όπως και η εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποτύπωσης – καταγραφής της αυθαιρεσίας. Δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω διόρθωσης των στοιχείων, γεγονός βέβαια που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους πολίτες.

  • Το κοινωνικό κριτήριο που οδηγεί σε μειωμένο πρόστιμο τακτοποίησης έχουν μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που ισχύει και σε περιπτώσεις οικογενειών με ένα μέλος τους να είναι ΑΜΕΑ και σε όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 8.000 € και οικογενειακό έως 12.000 €.
  • Η βεβαίωση δημάρχου δεν είναι αποδεκτή για την παλαιότητα ενός κτιρίου. Αυτή αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες και επικουρικά με οποιοδήποτε έγκυρο στοιχείο (π.χ. συμβόλαιο, ΙΚΑ, τιμολόγια αγοράς υλικών).
  • Δεν αναγνωρίζεται το ποσό που μπορεί να έχει καταβληθεί ως ασφαλιστική εισφορά για αυθαίρετα κτίσματα.
  • Ενα κτίριο που έχει άδεια λυόμενου προκατασκευασμένου και έχει κατασκευαστεί με συμβατική κατασκευή θεωρείται αυθαίρετο.
  • Αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν τελεσίδικα χαρακτηριστεί δασικές, ακόμα και αν είναι διαμορφωμένες οικιστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα Ζούμπερι, Μάτι, Αγ. Μαρίνα Νέας Μάκρης, δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
  • Τα αυθαίρετα εκκλησάκια υπάγονται στη ρύθμιση. Το πρόστιμο που θα προκύψει υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν τους.
  • Το πρόστιμο υπολογίζεται με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (21.9.2011).

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ