Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Αυτή είναι η (δήθεν… βελτιωμένη) πρόταση των δανειστών!

Στο φως από την Κομισιόν! Οι θεσμοί το μόνο που άλλαξαν ήταν να δεχτούν ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία

Η Κομισιόν έδωσε χθες στη δημοσιότητα την πρότασή της, που περιλαμβάνει τις υπερβολικές απαιτήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές από την ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές της χώρας ζητούσαν αύξηση στον ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, έστω και αν στο τελικό κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιόριζαν την απαίτησή τους στο 13% από 23% που ζητούσαν προηγουμένως και 6,5% που είναι τώρα ο συντελεστής.

Επίσης ζητούσαν αύξηση στον ΦΠΑ για εφημερίδες και εστίαση και για τα νησιά του Αιγαίου. Οι δανειστές πρότειναν διπλασιασμό προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων. Επιπλέον, επέμεναν σε προτάσεις που προκαλούν τριπλασιασμό ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες, ενώ μειώνουν στα επίπεδα των 280 ευρώ τον μήνα τις συντάξεις για όσους επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015 και είναι κάτω των 67 ετών.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση της Κομισιόν περιλάμβανε τα εξής, πιο σκληρά μέτρα:

*Αύξηση ΦΠΑ από 6,5% σε 13% για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.

*Αύξηση από το 6,5% στο 23% για τις εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων και μάλιστα, άμεσα, από την 1η Ιουλίου 2015.

  • Αύξηση από 13% σε 23% του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιουλίου 2015.

  • Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή συντελεστών ΦΠΑ μειωμένων κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου.

  • Αύξηση από 55% σε 100% του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

  • Αύξηση από 27,5% σε 100% του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Ταυτόχρονα, αύξηση από 13% σε 26% του συντελεστή φορολόγησης των καθαρών εισοδημάτων των ίδιων φορολογουμένων.

  • Αύξηση φόρου εισοδήματος εταιριών στο 28% από 26% που ήταν ως σήμερα.

  • Αμεση κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για το 20% των χαμηλοσυνταξιούχων.

  • Εξορθολογισμός των εισφορών για όλα τα Ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται στο τριπλάσιο οι εισφορές των αγροτών προς τον ΟΓΑ.

  • Οσοι θα βγαίνουν στη σύνταξη από 1/1/2015 και μετά και θα είναι κάτω των 67 ετών θα εισπράττουν μόνο τη βασική σύνταξη (280 ευρώ) τον μήνα, ώσπου να συμπληρώσουν το παραπάνω όριο ηλικίας.

Λαγκάρντ: Αγωνία για τη δόση και ανοίγει «παράθυρα»

Στην άμεση σύγκληση συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε περίπτωση που δεν πληρωθεί έως αύριο το βράδυ η δόση των 1,56 δισ. ευρώ που οφείλει να καταβάλει η χώρα μας στον διεθνή οργανισμό. Οπως τόνισε η κυρία Λαγκάρντ μιλώντας στο BBC, αν δεν καταβληθεί η δόση, η Ελλάδα θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ. «Μεγάλο πλήγμα» χαρακτήρισε τη μη καταβολή της δόσης ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, που τόνισε ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο της Ελλάδας, λόγω της θέσης του, για ελάφρυνση του χρέους. Ο κ. Ψαλιδόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι ενδεχόμενο Grexit θα οδηγούσε σε ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως καύσιμα και φάρμακα.

Η κυρία Λαγκάρντ εξέφρασε, μετά τη χθεσινή ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, τη δέσμευση του ΔΝΤ να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, «να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλα κοντινά κράτη» και «να παράσχει βοήθεια».
Η κυρία Λαγκάρντ ανέφερε ότι μοιράστηκε με το Εκτελεστικό Συμβούλιο την απογοήτευσή της για το ατελέσφορο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι απαιτούνται «κατάλληλα μέτρα χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του χρέους». Οπως συμπλήρωσε, «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους».

Τη διάθεση του Ταμείου να ξεκινήσει και πάλι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά διατύπωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και στο BBC, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit). Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα με το ερώτημα του δημοψηφίσματος, καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει αύριο και επομένως η πρόταση των δανειστών δεν ισχύει. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και υπέρ της ανάταξης της οικονομίας της χώρας, τότε οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης.

Προειδοποιεί για χρήση βέτο ο Ν. Κοτζιάς!

Με βέτο της Ελλάδας στην Ε.Ε. προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρεμβαίνοντας μέσω του twitter. Σε ανάρτησή του έκανε χθες λόγο για «κόλπα» εις βάρος της Ελλάδας στο Eurogroup. Με αφορμή το ανάρμοστο περιστατικό συνεδρίασης του σώματος με τους 18 υπουργούς, χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανάρτησε σχόλιο στο οποίο γράφει: «Να μην ξεχνούν όσοι πανηγυρίζουν για τα “κόλπα” σε βάρος της Ελλάδας στο Eurogroup ότι στον πυρήνα της Ε.Ε. διαθέτουμε βέτο».
Σε δεύτερη ανάρτησή του αργότερα ο κ. Κοτζιάς έγραψε στο twitter: «Οχι στο Grexit ή υποταγή. Ναι σε δρόμο δημοκρατικής πάλης εντός Ε.Ε. με χρήση βέτο, προσφυγή στο ΔΕΕ, δημοψήφισμα, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων».
Νωρίτερα το Σάββατο σημείωνε: «Στον εκβιασμό απαντάμε με δημοκρατία. Στις μονοπωλιακές αγορές με τη θέληση των πολιτών. Στον άγριο νεοφιλελευθερισμό με κοινωνική δικαιοσύνη».
Σήμερα ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, αλλά και του Ισραήλ.

Ο εκβιασμός της ΕΚΤ! Πάγωσε τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα

Με τη χθεσινή απόφασή του να «παγώσει» το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ουσιαστικά επέβαλε το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών στη χώρα μας και την εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) από σήμερα.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν λάβει την περασμένη Παρασκευή την τελευταία τονωτική ένεση ρευστότητας, της οποίας το ύψος δεν είχε ανακοινωθεί, και το όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA είχε φτάσει στα επίπεδα των 89 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι παρέμεναν διαθέσιμα λιγότερα από 2,5 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους εξανεμίστηκε μετά τις μαζικές αναλήψεις από τα ΑΤΜ, τις οποίες προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναπόφευκτη η λήψη έκτακτων μέτρων.

Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε χθες στις 15.30, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015» και πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ «παραμένει έτοιμο να επανεξετάσει την απόφασή του».

Μήνυμα στις αγορές

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στις αγορές, δηλώνοντας, αφενός, ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειες για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη» και, αφετέρου, ότι «είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του».

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η ευρωτράπεζα θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διατύπωση που παραπέμπει στην επιβολή capital controls. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση από τα κράτη-μέλη στην υπόσχεση να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των οικονομιών της ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι «η ΤτΕ, ως μέλος του ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Ελληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Τα κλειστά ΑΤΜ φέρνουν στάση πληρωμών

Στάση πληρωμών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και χάος στην οικονομία προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις και το κλείσιμο των τραπεζών, που συμβαίνει σε μια περίοδο όπου κορυφώνεται για την Ελλάδα η τουριστική κίνηση.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι όλα αυτά τα χρήματα που έφυγαν από τις τράπεζες μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών, βάζοντας στην άκρη οποιαδήποτε σκέψη για πληρωμή φόρων ή ληξιπρόθεσμων χρεών που βρίσκονται σε ρύθμιση. Ανησυχούν επίσης για το ότι οι επιχειρήσεις θα «παγώσουν» την καταβολή του ΦΠΑ και των άλλων υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα να αδειάσουν τελείως τα κρατικά ταμεία.

Το πρώτο πεντάμηνο καταγράφηκε υστέρηση εσόδων ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μεγάλη «τρύπα» να εμφανίζεται στον ΦΠΑ, ύψους 369.000.000 ευρώ. Μεγάλη ήταν η υστέρηση και στον φόρο εισοδήματος, που διαμορφώθηκε στα 992.000.000 ευρώ, λόγω κυρίως της απροθυμίας των φορολογουμένων να υποβάλουν φορολογική δήλωση, αλλά και της καθυστέρησης στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας των επιχειρήσεων. Ρόλο έχει παίξει και η αύξηση της ανεργίας από τις αρχές του έτους, που έχει «ψαλιδίσει» τα έσοδα από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, καθώς είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πρώτο τετράμηνο του έτους τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,13 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, έναντι 3,74 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Ταυτόχρονα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 692.000.000 ευρώ τον Απρίλιο, από 688.000.000 ευρώ τον Μάρτιο. Μεταξύ Απριλίου και Μαρτίου, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 399.000.000 ευρώ, σε 4,82 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 4,425 δισ. στο τέλος Μαρτίου.

Στ. Κράλογλου

Αναζητούν λύση για την είσπραξη των συντάξεων

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν σήμερα όσοι από τους περίπου 1.700.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου δεν πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις μέσω ATM και δεν διαθέτουν κάρτα μετρητών. Οι κλειστές τράπεζες εμποδίζουν τους συνταξιούχους να πάνε στα γκισέ για να πάρουν τη σύνταξή τους, ενώ τα όρια που θα επιβληθούν στην ανάληψη μέσω ΑΤΜ δεν θα επιτρέπουν αναλήψεις ικανοποιητικών ποσών.
Σε εξίσου δυσχερή θέση βρίσκονται και οι πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, για τους οποίους οι συντάξεις είναι προγραμματισμένο να καταβληθούν μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Σε ΟΑΕΕ,ΟΓΑ

Εάν διατηρηθούν κλειστές οι τράπεζες και τις επόμενες ημέρες, τότε ούτε εκείνοι θα μπορέσουν να εισπράξουν τις συντάξεις τους. Από τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ έχει γίνει γνωστό ότι οι εντολές για την καταβολή των συντάξεων είχαν δοθεί από την περασμένη Παρασκευή και αναμένονται η εκτέλεσή τους και η πίστωση στους λογαριασμούς.

Θυμίζουμε ότι, για να καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ το διήμερο της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής, δόθηκε πραγματική «μάχη» ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εξέφρασε αδυναμία να καταβάλει το ποσό των 280.000.000 ευρώ, που αποτελεί την κρατική χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ, με συνέπεια να σημάνει «συναγερμός» στο υπουργείο Εργασίας. Για τον λόγο αυτόν, την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) θα δάνειζε 150.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ για να καλύψει το κενό που υπήρχε. Τελικά, το νομικό κώλυμα που προέκυψε ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να δώσει το ανάλογο ποσό στο ΙΚΑ.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ