Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Αύξηση φόρου στα ενοίκια 40-800€ !

Αυξάνονται οι συντελεστές από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35%, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν και για τα ανείσπρακτα μισθώματα!

Πρόσθετη επιβάρυνση, που θα ξεκινά από τα 40 ευρώ και ενδέχεται να ξεπερνά ακόμα και τα 800 ευρώ ετησίως, έρχεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την αύξηση του φόρου εισοδήματος στα ενοίκια και την επιβολή φόρου ακόμη και στα ανείσπρακτα μισθώματα.

Με το πολυνομοσχέδιο αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία αποκτήθηκαν ή πρόκειται να αποκτηθούν εντός του 2015. Για ετήσιο ποσό μισθωμάτων έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 36,36%, από το 11% στο 15%, ενώ για κάθε ποσό εισπραχθέντων μισθωμάτων πέραν των 12.000 ευρώ τον χρόνο ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 9,1%, από το 33% στο 35%.

Επίσης, επεκτείνεται η φορολόγηση με τους νέους αυξημένους συντελεστές 15% και 35% και στα ποσά των μισθωμάτων που δεν καταφέρνουν να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές τους!

Τα δηλώνουν

Κι αυτό διότι καταργείται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια, οπότε οφείλουν κι αυτά να τα δηλώνουν στην Εφορία και να φορολογούνται και για αυτά, παρά το γεγονός ότι δεν τα έχουν εισπράξει. Και η επαχθής αυτή διάταξη ισχύει για τα ενοίκια που έπρεπε να εισπραχθούν από 1/1/2015 και μετά, αλλά δεν εισπράχθηκαν!

Δηλαδή, για έναν φορολογούμενο με μέσο εισόδημα από ένα ακίνητο της τάξης των 5.000 ευρώ τον χρόνο ο φόρος αυξάνεται από τα 550 στα 750 ευρώ, δηλαδή η αύξηση είναι της τάξης των 200 ευρώ.
Η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση ιδιοκτήτη που έχει εισπράξει ενοίκιο τους τέσσερις μήνες (π.χ. 500 ευρώ τον μήνα) και του χρωστούν τους υπόλοιπους έξι μήνες. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα βρεθεί μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: Ενώ θα έχει εισπράξει 2.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο για 5.000 ευρώ! Δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσει συνολικό φόρο 750 ευρώ, ανεξάρτητα από τα χρήματα που έχασε από τα ενοίκια που δεν θα εισπράξει ποτέ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ