Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Αύξηση των ορίων ηλικίας από το «παράθυρο» φέρνει η Δρέττα

Ανοίγει θέμα Ασφαλιστικού το υπουργείο Εργασίας, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με χθεσινές δηλώσεις της, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα υποστήριξε ότι «αν δεν αλλάξουμε το Ασφαλιστικό, θα κινδυνεύσουν οι συντάξεις».

Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στον τομέα της κύριας ασφάλισης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της τρόικας. Το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει καλά ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα προστεθούν άλλοι 200.000 συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή τα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για να στηρίξει την κύρια ασφάλιση βαίνουν διαρκώς μειούμενα. Στον Προϋπολογισμό του 2012 η μείωση φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ (14,3 δισ. ευρώ, από 15,6 δισ. ευρώ το 2011). Συνεπώς πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να φανεί στους πολίτες ότι είναι αναγκαία μια νέα ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που θα μειώσει όμως ακόμα περισσότερο τις συντάξεις.

Η αρχή πρόκειται να γίνει με το πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων έως 40%, που δρομολογείται να ισχύσει από την αρχή του νέου έτους. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση της κυρίας Δρέττα, η οποία έκανε λόγο για «έλλειψη ρευστότητας που έχει τσακίσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε ή όχι επικουρικές συντάξεις». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η μεταρρύθμιση στην επικουρική σύνταξη, με την ενοποίηση των πέντε μεγάλων ταμείων σε ένα, στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Οι αναλογιστικές μελέτες στις οποίες στηρίχτηκε η απόφαση για πετσόκομμα της επικουρικής σύνταξης παρουσιάζουν πάρα πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται έντονα τα αποτελέσματά τους.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ