Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Αυξήθηκαν κατά 1,76 δισ. € οι τραπεζικές καταθέσεις τον Ιούνιο

Επάνοδο της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνει η αυξητική πορεία των καταθέσεων.Τον Ιούνιο οι νέες καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό απόθεμα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 112,5 δισ. ευρώ. 

Το ενθαρρυντικό γεγονός, σε συνδυασμό με την πλήρη απεξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προάγει τις συνθήκες ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος και ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την άρση και των τελευταίων εμποδίων στην κίνηση κεφαλαίων (capital control), η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές του φθινοπώρου. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αύξηση κατά 1.766 δισ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2019 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 562.000.000 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Συνακόλουθα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 6,0% από 5,7% τον προηγούμενο μήνα. Πρωταθλητές αναδείχθηκαν τα νοικοκυριά και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με συνολική αύξηση κατά 1.077 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 345.000.000 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 689.000.000 ευρώ, έναντι αύξησης κατά 217.000.000 ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 5,3% από 3,6% τον προηγούμενο μήνα. 

Η αύξηση των εισροών, σύμφωνα με τους τραπεζικούς αναλυτές, συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, την απαγκίστρωση της χώρας από τα Μνημόνια που διανοίγει νέα οικονομικά περιθώρια, την τριπλή έξοδο στις αγορές, με την οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και έγκαιρα το φετινό πρόγραμμα δανεισμού. 

Οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν τις βεβαιότητες για την οικονομία και ωθούν τους καταθέτες να επαναφέρουν τις οικονομίες τους εντός ορίων του επίσημου τραπεζικού συστήματος.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ