Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Αυξήθηκε 23,3 δισ. το δημόσιο χρέος!

Μέσα σε ένα τρίμηνο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 23 δισ. ευρώ! Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος, στο τέλος Ιουνίου 2012, διαμορφώθηκε στα 303,527 δισ. ευρώ, από 280,292 δισ. ευρώ που ήταν τρεις μήνες νωρίτερα. Βασική αιτία της αύξησης του χρέους είναι τα πρόσθετα δάνεια που έλαβε η χώρα στο διάστημα αυτό από τον Μηχανισμό Στήριξης της τρόικας. Την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε και σε νέο δανεισμό μέσω έντοκων γραμματίων για να καλύψει τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε συνολικά έξι εκδόσεις εντόκων του Δημοσίου, μέσω των οποίων ζήτησε από τις αγορές 6,5 δισ. και εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τα 303 δισ. ευρώ του χρέους, τα περίπου 136,5 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, ενώ περίπου 166,6 δισ. ευρώ είναι δάνεια.

Το ποσοστό του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης που βρίσκεται πλέον σε διαπραγματεύσιμα ομόλογα (μετά και την ολοκλήρωση του PSI) μειώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 45%, από 53,4% που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Τα μη διαπραγματεύσιμα ομόλογα -λόγω και της αύξησης των δανείων από Ε.Ε. και ΔΝΤ- αυξήθηκαν στο 55% του συνολικού χρέους, από 46,6% που ήταν στο τέλος Μαρτίου.

Το 43,2% του χρέους αφορά δάνεια με σταθερό επιτόκιο και το 56,8% δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νέου δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, το 76,7% αφορά δάνεια τα οποία ελήφθησαν από τον Μηχανισμό Στήριξης EFSF, ενώ το 19,9% προέρχεται από έντοκα γραμμάτια και το 3,4% είναι δάνεια από το ΔΝΤ.

Η χρονική διάρκεια (για τον νέο δανεισμό της χώρας μας) είναι άνω των πέντε ετών για το 69,6% και κάτω του ενός έτους για το 30,4%.

Τα ταμειακά διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου ήταν 3,495 δισ. ευρώ, έναντι 4,401 στα τέλη Μαρτίου.

Πρακτικά αμετάβλητο, λόγω και της ταμειακής αδυναμίας που παρουσιάζει το Ελληνικό Δημόσιο, παρέμεινε στο τέλος του β’ τριμήνου του έτους το ύψος των υφιστάμενων εγγυήσεων δανείων, φτάνοντας στα 20,007 δισ. ευρώ, από 20,046 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ