Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

«Big brother» για τους πρώην εργαζομένους

Αρειος Πάγος: Oι εργοδότες μπορούν σε περίπτωση αντιδικίας να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα των υπολογιστών των υπαλλήλων

Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο το χακάρισμα των στοιχείων και των λογαριασμών πρώην εργαζομένων από εργοδότες.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ποινική και αστική διεκδίκηση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολουμένων στην επιχείρησή τους, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί παραιτήθηκαν και ανέλαβαν εργασία σε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που εξέτασε το Ανώτατο Δικαστήριο οι εργάζονταν για όσο διάστημα εργαζόντουσαν στην αρχική εταιρία έστελναν ήδη e-mails με επιχειρηματικές πληροφορίες (εν αγνοία του εργοδότη τους) στη δεύτερη ανταγωνιστική εταιρία, στην οποία ανέλαβαν στη συνέχεια εργασία.

Στην απόφαση 1/2017 αναφέρεται ότι είναι καθ’ όλα θεμιτό οι εργοδότες να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, αλλά και πως δεν θα χρειάζεται η συναίνεση των υπαλλήλων για την ανάσυρση των στοιχείων. Στην αρεοπαγίτικη απόφαση επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην προχωρούν σε ανταγωνιστικές πράξεις που να βλάπτουν τα συμφέροντά του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ