Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

«Blackout» και στην επιστροφή των εγγυήσεων

Από τους δύο ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτός αγοράς, πρέπει να διεκδικήσουν τις προκαταβολές που πλήρωσαν κατά την ηλεκροδότησή τους στις δύο εταιρίες οι περίπου 200.000 πελάτες τους που επιστρέφουν στη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν νέα προκαταβολή στη ΔΕΗ (ή σε τρίτο προμηθευτή) όταν, εντός τριμήνου όπως προβλέπει ο νόμος, κληθούν να υπογράψουν νέο συμβόλαιο για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπό κανονικές συνθήκες, η προκαταβολή/εγγύηση που έχει δώσει ένας καταναλωτής στη ΔΕΗ ή σε ιδιώτη πάροχο επιστρέφεται ή συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές, αν αλλάξει εταιρία. Στη συνέχεια ο νέος προμηθευτής του χρεώνει νέα εγγύηση/προκαταβολή στον πρώτο λογαριασμό ή κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Στην περίπτωση των Energa και Hellas Power, που τέθηκαν εκτός αγοράς με απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών, η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει συμψηφισμός ούτε μπορεί να δώσει τις προκαταβολές. Αντίθετα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν νέα εγγύηση γιατί θα υπογράψουν νέο συμβόλαιο. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου και το είδος της παροχής (οικιακή, εμπορική κ.λπ.). Για μια κατοικία περίπου 100 τετραγωνικών οι πελάτες των δύο ιδιωτικών εταιριών πλήρωσαν περίπου 150 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ η προκαταβολή για την ίδια κατοικία διαμορφώνεται περίπου στα 90 ευρώ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να δώσει σύντομα οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πελάτες των δύο εταιριών που δεν έχουν πληρώσει μέχρι στιγμής τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Η διοίκηση των Energa και Hellas Power εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία καθησυχάζει όσους έχουν πληρώσει το τέλος ακινήτων και ενημερώνει ότι θα το καταβάλει κανονικά στο Δημόσιο. Οσοι δεν έχουν εξοφλήσει το τέλος ακινήτων και έχουν εκκρεμή λογαριασμό μπορούν να πάνε στη ΔΟΥ και να πληρώσουν μόνο την έκτακτη εισφορά. Οι πελάτες των δύο εταιριών μπορούν να απευθύνονται στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που έθεσε σε λειτουργία η ΔΕΗ (214-214-2000).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ