Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Casus belli τα νέα μέτρα για τη Ν.Δ.

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το «εκλογικό αλάρμ» δεν έχει σβήσει στη Νέα Δημοκρατία. Το αντίθετο· ήδη αναβοσβήνει έντονα, καθώς από τη μια τα σχέδια για επιβολή νέων μέτρων πέρα από αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο και στον Προϋπολογισμό και από την άλλη το παιχνίδι που παίζεται με την επιμήκυνση του χρόνου ζωής της κυβέρνησης θα σημάνουν την αρχή του τέλους της στήριξης στον Λουκά Παπαδήμο.

Οπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., αν αποφασίσουν να προκαλέσουν τον Αντώνη Σαμαρά «παίζοντας παιχνιδάκια» τότε το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν τον κύβο να ριφθεί. Στη Συγγρού μάλιστα τόνιζαν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα και να γίνουν εκλογές αύριο το πρωί, μια και το κόμμα είναι έτοιμο τόσο από πλευράς προγράμματος όσο και από πλευράς υποψηφιοτήτων σε ποσοστό 90%. Αρα άλλοι έχουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιτελείς του κ. Σαμαρά.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος σε δηλώσεις του με αφορμή όσα υποστήριξε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «το πείραμα Παπαδήμου κινείται στα όρια του συνταγματικού πολιτεύματος» και ότι έμεινε έκπληκτος από την παρέμβαση του κ. Στεφανόπουλου, ενώ πρόσθεσε: «Δεν ξέρω γιατί ξαφνικά το πολιτικό προσωπικό και όλοι εκείνοι που έχουν να προσφέρουν κάτι σε αυτόν τον τόπο έχει την αίσθηση ότι ο κ. Παπαδήμος είναι ένας μάγος που θα λύσει όλα τα προβλήματα». Μάλιστα ο κ. Τζαβάρας προσδιορίζοντας τον χρόνο των εκλογών τόνισε: «Με μία ή δύο εβδομάδες παραπάνω από τη 19η Φεβρουαρίου κανένας δεν θα πει ότι έγινε παραβίαση των συμφωνηθέντων».

Παράλληλα για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου που επανέφεραν υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ. πιστεύει ότι ναι μεν πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπως η Β’ Αθηνών, αλλά αν ανοιχτεί θέμα εκλογικού νόμου είναι πιθανό να ανοίξουν και άλλα ζητήματα, οπότε είναι κάτι που θα συζητηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας από τη μεριά του με αφορμή τη δημοσιοποίηση της 5ης Επικαιροποίησης του Μνημονίου τόνισε ότι αποτυπώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση Παπανδρέου πολιτικής, και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί σε οποιοδήποτε σενάριο αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και λέει «όχι» σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Τέλος ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει.

Νίκος Ελευθερόγλου


«Να αντέξουμε με ασπίδα την υπομονή και όπλο το δίκαιο»

«Να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε, αυτό θα μας έλεγε σήμερα ο Ελύτης. Να αντιτάξουμε στην αδικία των άλλων τη δική μας απόφαση. Να αντέξουμε με ασπίδα μας την υπομονή, με όπλο μας το δίκαιο, με υπεροχή μας το ήθος και τον λόγο του πολιτισμού μας. Αντοχή με ελπίδα λύτρωσης. Και νόημα στην έσχατη θυσία όταν πρέπει». Με αυτά τα λόγια, εμπνευσμένα από τους στίχους του Ελύτη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έστειλε το δικό του μήνυμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» προς τιμήν του Ελληνα νομπελίστα ποιητή.

Τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες ήταν «Ο αιώνας του Οδυσσέα Ελύτη. Διαδρομή στον λόγο και στον χρόνο».

Στην εκδήλωση ο ποιητής και μεταφραστής του Ελύτη στα γαλλικά Xavier Bordes παρέδωσε στον πρόεδρο της Ν.Δ. δεκάδες ανέκδοτες επιστολές και φωτογραφίες του Ελύτη, που δώρισε στη χώρα μας και θα φυλάσσονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.


Προκλητικά πιεστικός ο Γιούνκερ στις τέσσερις απαντητικές επιστολές

Νέο θρίλερ αναμένεται να ζήσει η χώρα μας, με σκηνοθέτη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι υπογεγραμμένες επιστολές του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και των τριών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές για τον κ. Γιούνκερ, που δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από τη φράση στην επιστολή του Αντώνη Σαμαρά περί «τροποποιήσεων» του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της απαντητικής επιστολής που θα στείλει στον κ. Παπαδήμο, καθώς και στους κυρίους Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Σε αυτή θα τονίζει ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα πρέπει να εφαρμοστεί πιστά και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναδιαπραγμάτευση των όρων και αναθεώρηση των πολιτικών που προβλέπει το πρόγραμμα, με βάση το οποίο δανείζεται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εφόσον η επιστολή αυτή αποσταλεί με αυτό το περιεχόμενο, ο κ. Γιούνκερ θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά όχι για πρώτη φορά. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) έχει στήσει πολλά θρίλερ γύρω από το ζήτημα της δανειοδότησης της Ελλάδας. Ενα από αυτά διαδραματίστηκε τον Απρίλιο, όταν έλεγε σε όλους τους τόνους ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας «δεν αποτελεί επιλογή», για να τη δεχτεί -αλλά και να την επιβάλει- τρεις μήνες αργότερα.

Τον Νοέμβριο, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε αρχικά μετ’ επιτάσεως την αποστολή επιστολής με πέντε υπογραφές, από τον μεταβατικό πρωθυπουργό (δεν είχε οριστεί ακόμα), τον υπουργό Οικονομικών, τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Τελικά, έπειτα από αρκετές παλινωδίες, δέχτηκε τις τέσσερις επιστολές που προαναφέραμε και έδωσε το πράσινο φως για την απελευθέρωση της έκτης δόσης.

Τώρα όλα δείχνουν ότι ο κ. Γιούνκερ θα ξεκινήσει ένα νέο «παιχνίδι», με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Στο Ισραήλ ο Σαμαράς με βασικό θέμα την ΑΟΖ

Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, όπου σήμερα και αύριο θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βenjamin Νetanyahu, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και να επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Επίσης ο κ. Σαμαράς θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Dany Ayalon και το βράδυ σε δείπνο που παραθέτει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Avigdor Liberman.

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφτεί τη Βουλή του Ισραήλ (Knesset), όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σώματος Reuven Rivlin και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Tzipi Livni.

Το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Moshe Ya’alon.

Οπως φαίνεται και από το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά, επί της ουσίας πρόκειται για μια επίσκεψη αρχηγού κράτους σε μια χώρα που γεωπολιτικά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο για την Ελλάδα, καθώς τα ενεργειακά ανοίγματα του Ισραήλ και η χάραξη ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν για τη χώρα μας «μοντέλα» που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Nα σημειώσουμε ότι, πρόσφατα, σε χάρτες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τελ Αβίβ αναγνωρίζεται 100% η ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου.

Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς γεγονός) ότι το Καστελόριζο επεκτείνει την ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι χάρτες δόθηκαν και στην ελληνική πολιτική ηγεσία, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρία Noble Energy Ltd στην Ευρώπη, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...