Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Χάλασαν στον Βενιζέλο την πρόβα πρωθυπουργού

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Προς μεγάλη απογοήτευση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θα διεξαχθεί τελικά σήμερα η πραγματική Ωρα Πρωθυπουργού στη Βουλή, στη διάρκεια της οποίας ήλπιζε να κάνει «πρωθυπουργική πρόβα», καθώς ο Γ. Παπανδρέου τράβηξε κατά την Αρτα, απαξιώνοντας για ακόμα μία φορά την απάντηση σε ερώτηση πολιτικού αρχηγού στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην ερώτηση του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των Βρυξελλών θα απαντούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ωστόσο, η ευκαιρία χάθηκε για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό να νιώσει για λίγη ώρα… κανονικός, καθώς ο κ. Τσίπρας με μια σκωπτική ανακοίνωση για την απουσία του πρωθυπουργού απέσυρε την ερώτηση. «Αναρωτιόμαστε γιατί ο πρωθυπουργός αποφεύγει να πανηγυρίσει μαζί μας στην Ολομέλεια της Βουλής για το μεγάλο του θρίαμβο στη Σύνοδο Κορυφής. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει περιορίσει τον ρόλο του στην «ελεγχόμενη θριαμβολογία» και αναλώνεται σε επικοινωνιακούς διθυράμβους για να καλύψει τη χρεοκοπία της πολιτικής του» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αλλωστε, και οι Γ. Καρατζαφέρης και Αλ. Παπαρήγα, μαθαίνοντας ότι θα απουσιάζει ο κ. Παπανδρέου, δεν επανακατέθεσαν τις δικές τους ερωτήσεις για τη μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού και τα προβλήματα του Καλλικράτη.

Τα παραπάνω ίσως και να εξηγούν τον απίστευτο εκνευρισμό του Ευ. Βενιζέλου χθες το απόγευμα στη Βουλή. Κι αυτό γιατί στις 7 το απόγευμα ήταν να καταθέσει στην Επιτροπή Εξοπλισμών για τα υποβρύχια. Ωστόσο, πίστευε ότι η κατάθεση ήταν για τις έξι το απόγευμα, με αποτέλεσμα να ανεβεί στον πρώτο όροφο της Βουλής μία ώρα νωρίτερα και να αποχωρήσει ενοχλημένος, αφού βρήκε μόνο τη σερβιτόρα του καφενείου. «Τι πράγματα είναι αυτά; Εγώ είχα ενημερώσει ότι μπορώ μόνο μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς υπάρχουν δρομολογημένα ραντεβού και συναντήσεις για την οικονομία» είπε φεύγοντας ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας σύξυλους τα μέλη της επιτροπής και τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι πήγαν στην αίθουσα στις 7 και τον περίμεναν. Ο εκνευρισμός του κ. Βενιζέλου είχε προφανώς να κάνει και με την ένταση που είχε προηγηθεί, λίγο νωρίτερα, με τον έτερο αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο στο υπουργικό συμβούλιο.

Τελικά ο κ. Βενιζέλος επρόκειτο να καταθέσει -αν μπορεί φυσικά- σήμερα στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει η κατάθεση του κ. Μεϊμαράκη. Χθες ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κατέθεσε ότι δεν είχε την αρμοδιότητα για τα αντισταθμιστικά.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Ο Ρέππας, που ζήλεψε τον ΚΤΕ της Αννας, βάζει στο ενιαίο μισθολόγιο τις τελευταίες πινελιές

Στον… δρόμο που χάραξε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία πραγματοποίησε τον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία στο σπίτι της (!), βάδισε το βράδυ της Τετάρτης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος συνάντησε τα μέλη του ΚΤΕ Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του κόμματος στο γραφείο του στο υπουργείο. Σε ένα πιο θεσμικό μέρος είναι η αλήθεια…

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Ρέππας, έχοντας δίπλα του τους υφυπουργούς Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, παρουσίασε τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορούν τη διαμόρφωση του σύγχρονου επιτελικού κράτους, την απλοποίηση των διαδικασιών με έξυπνες εφαρμογές και φυσικά το ζήτημα του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου στο Δημόσιο.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρέππας άκουσε τις απόψεις των βουλευτών του Κινήματος και διεξήχθη μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, ενώ συμφωνήθηκε η καθιέρωση τακτικών θεματικών συναντήσεων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι δημόσιοι υπάλληλοι σκέφτονται τις νέες μειώσεις που θα έρθουν στον μισθό τους, καθώς στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση στις αρχές Αυγούστου και στη συνέχεια να σταλεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υφιστάμενο σύστημα αμοιβών θα καταργηθεί, θα κοπούν τα δεκάδες επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα θα αμβλυνθούν οι κραυγαλέες μισθολογικές ανισότητες που υπάρχουν ακόμη στον «στενό» δημόσιο τομέα.

Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση της μισθολογικής δαπάνης την προσεχή τριετία στα 16,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο όλων των χωρών της ευρωζώνης, κάτι που αναφέρεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί κυρίως από την αποχώρηση περίπου 150.000 δημόσιων υπαλλήλων, ενδεχομένως και με απολύσεις.

Μ.Β. Λαζαρίδης


Το weekend του Γιώργου στο γεφύρι της Αρτας

Παρασκευή σήμερα και ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να φύγει για λίγο από το κλεινόν άστυ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτό. Τηρώντας απαρέγκλιτα την παράδοση που τον θέλει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να εκδράμει εκτός Αθηνών στο τέλος κάθε εβδομάδας, έστω και περικλείοντας τις μίνι διακοπές του με τον μανδύα της εργασίας, πετάει σήμερα για την Αρτα, αν και συνήθως επιλέγει πιο… καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως νησιά, για να μπορέσει να απολαύσει τη θάλασσα, κολυμπώντας ή διασχίζοντάς την με το κανό του…

Ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει σύσκεψης με εκπροσώπους τοπικών φορέων στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και τα προβλήματά τους, αλλά και να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τις δυνατότητες που δίνει, κατά την άποψή του, στις τοπικές κοινωνίες ο Καλλικράτης, τις «αναπτυξιακές» πολιτικές της κυβέρνησης για τον τόπο, που κατά κανόνα εξαντλούνται στα ευρωπαϊκά κονδύλια, και την ανάγκη στροφής στην παραγωγή και προώθηση τοπικών προϊόντων. Δεν αποκλείεται δε να επαναλάβει για μία ακόμα φορά τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια να κρατηθούν «ψηλά στην ατζέντα».


Ο αναπληρωτής τρέχει για να κερδίσει τις εντυπώσεις

Σε αγώνα της μιας ανάσας έχουν επιδοθεί Γ. Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος για το ποιος θα πιστωθεί περισσότερο τα (κατ’ αυτούς) οφέλη από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Με τον πρωθυπουργό να έχει μονοπωλήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τη θριαμβολογία, ο κ. Βενιζέλος ένιωσε προφανώς ριγμένος. Ετσι, αφού ο πρωθυπουργός απαξίωσε τη Βουλή, ανέλαβε να την ενημερώσει ο αντ’ αυτού Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή για το πολυνομοσχέδιο!

«Αλλάζουν όλα, η Ελλάδα ανακουφίζεται» είπε, χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «“παράθυρο ευκαιρίας” για τη χώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μάλιστα ότι αυτή ήταν η πρώτη εβδομάδα κατά την οποία επέστρεψαν καταθέσεις από το εξωτερικό σε ελληνικές τράπεζες, διατρανώνοντας μάλιστα το πόσο ασφαλές είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Βενιζέλος «υποβάθμισε» τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων, χαρακτηρίζοντάς τες άνευ πρακτικής σημασίας, ενώ όσον αφορά τη δανειακή ενίσχυση τόνισε ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 219 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για 10 χρόνια το Δημόσιο θα καταβάλλει μόνο τους τόκους και όχι τα τοκοχρεολύσια.

Στην Ολομέλεια, πάντως, ολομέτωπη επίθεση στην κυβερνητική πολιτική για την οικονομία και στα όσα αστεία είπε ο Γ. Παπανδρέου για τον κ. Σαμαρά άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Μουσουρούλης. «Κατηγόρησε ο κύριος Παπανδρέου τον Αντώνη Σαμαρά πως θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής, όμως ο φίλος του πρωθυπουργού κ. Ρουμπινί προχθές προέβλεψε αυξημένη πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός της δραχμής, όμως ο ίδιος θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός της εθνικής κατάθλιψης και του διασυρμού. Παραλάβατε χώρα και θα παραδώσετε μειωμένη εθνική κυριαρχία» είπε ο κ. Μουσουρούλης.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...