Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Χάνεται ο έλεγχος στην Ειδομένη! «Ασφυξία» από πρόσφυγες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι Σκοπιανοί κλείνουν τα σύνορα και η ουδέτερη ζώνη έχει πλημμυρίσει από 6.000 εξουθενωμένα άτομα


Ρεπορτάζ
Αριστείδης Μάτιος
[email protected]

«Πυριτιδαποθήκη» έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η Ειδομένη. Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πλημμυρίσει τον καταυλισμό και ολόκληρη την περιοχή περιμετρικά, στήνοντας αντίσκηνα σε κάθε πιθανό σημείο. Με κάθε μέσο συνεχίζουν να καταφτάνουν καθημερινά στην Ειδομένη από όλη την Ελλάδα δεκάδες εξουθενωμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας και οικογένειες με παιδιά και βρέφη.

Οι Σκοπιανοί άφησαν το μεσημέρι του Σαββάτου μόλις 300 άτομα να περάσουν τα σύνορα. Την ίδια ώρα, περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ κατάφεραν να περάσουν στη Γευγελή. Από το βράδυ του Σαββάτου, οι Αρχές των Σκοπίων έκλεισαν και πάλι όλα τα σημεία διέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη να τείνει προς εκτροχιασμό. Επιπλέον, μετανάστες από το Αφγανιστάν χθες το μεσημέρι απέκλεισαν με καθιστική διαμαρτυρία τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, ενώ το απόγευμα απομακρύνθηκαν από μόνοι τους. Συνωστισμός επικρατεί και στο hot spot στο πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Τους 1.500 έφτασε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στην Περιφερειακή Ενότητας Καβάλας, μετά την άφιξη 900 ανθρώπων από τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος». Οι αστυνομικές Αρχές, με λεωφορεία, μετέφεραν τους 200 πρόσφυγες στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου, ενώ τους υπόλοιπους 700 τους μετέφεραν στο εκθεσιακό κέντρο του επιμελητηρίου «Απόστολος Μαρδύρης», ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται πλέον σε αυτό στους 1.300. Η νέα άφιξη των προσφύγων στο εκθεσιακό κέντρο προκάλεσε ένταση, αφού ήδη οι υποδομές λειτουργούν οριακά και πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν επιπλέον χημικές τουαλέτες. Ανάμεσα στους 1.500 πρόσφυγες στην Καβάλα βρίσκονται και 250 παιδιά και βρέφη, στα οποία οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν ρίξει το βάρος για τη φροντίδα τους.

Δύο «ύποπτες» φωτιές στα στρατόπεδα των Γιαννιτσών

Νηφαλιότητα και ψυχραιμία συνιστά ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό, τις ανακοινώσεις για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων σε στρατόπεδο στα Γιαννιτσά και τις δύο πυρκαγιές που σημειώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα στην πόλη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πρώτη πυρκαγιά σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Στρατόπεδο Φιλιππάκου και η δεύτερη χθες το πρωί στο Στρατόπεδο Καψάλη, το οποίο ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένο και κάηκε ολοσχερώς. Σε ό,τι αφορά τα αίτια των συμβάντων, η Αστυνομία αναφέρει πως αναμένει το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Δεν θέλουμε ακρότητες. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο κ. Στάμκος, ο οποίος τόνισε ότι αντιπροσωπία του δήμου θα μεταβεί άμεσα στην Αθήνα για επαφές με τους αρμοδίους, τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους βουλευτές της περιοχής και εκπροσώπους της Περιφέρειας.
«Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Θα δεχόμασταν να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, αρκεί να έμπαιναν όσοι έχουν την ευθύνη των χειρισμών στο Προσφυγικό σε μια διαδικασία συζήτησης μαζί μας» είπε.
Προσέθεσε δε ότι το Στρατόπεδο Φιλιππάκου, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών. «Ενας δρόμος χωρίζει την περίμετρό του από επτά σχολεία, ενώ εντός του χώρου του στρατοπέδου βρίσκονται το δημοτικό ωδείο και η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης» τόνισε.

Διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας!

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της χώρας να κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Οι παρευρισκόμενοι ανάρτησαν πανό μπροστά από την είσοδο της πρεσβείας με τη φράση «Ανοιχτά σύνορα» σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, καθώς και ένα άλλο στο οποίο αναγραφόταν «Ανοιχτή δίοδος για όλους τους πρόσφυγες», ενώ ακούστηκαν συνθήματα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και κατά της Ε.Ε. και της πολιτικής των κλειστών συνόρων που εφαρμόζει η Βιένη. Πρώτοι στην πορεία ήταν η πρώην υπουργός Μετανάστευσης και νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάγερ, συντονιστής του πανευρωπαϊκού δικτύου αριστερών ινστιτούτων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Πρόβλεψη- σοκ από Μουζάλα!

Στην παραδοχή ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περίπου 50.000-70.000 πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Σήμερα 22.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Φτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίας- με σκηνές σε γήπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, «το οποίο δυστυχώς πρέπει να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθούν ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η νότια Αττική, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του συνωστισμού των προσφύγων στο Ελληνικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, προς το παρόν δεν εξετάζεται.

Το plan b

Αναφερόμενος στο plan b της Ελλάδας για το Προσφυγικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήγησε ότι έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό η χώρα μας ζητάει 450.000.000 ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός Μνημονίου ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα έχει μπει μια τάξη στη φιλοξενία των προσφύγων (φαγητό, μπάνιο, στέγη κ.λπ.), οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο θα συνεχίζουν να επιστρέφονται στις χώρες τους και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Θ. Δρίτσας: Διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα

Τη διασπορά των προσφύγων και των μεταναστών σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, σε περίπτωση που ο «αποκλεισμός» της χώρας συνεχιστεί και οι ροές από τα τουρκικά παράλια παραμένουν αθρόες, εμφάνισε ως σχέδιο της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
«Εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ο καλύτερος τρόπος για να αντεπεξέλθουμε, χωρίς να σταματάμε τις προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ισοκατανομή των βαρών σε όλη τη χώρα» είπε ο κ. Δρίτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη και συμπλήρωσε: «Δεν αποκλείεται να οργανώσουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της βόρειας Ελλάδας ένα μέρος της διαχείρισης να το αναλάβουν και άλλες περιοχές εκτός του Πειραιά». Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα της Καβάλας, στην οποία μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.
Κατά τον υπουργό Ναυτιλίας αποτελεί «ομαλή και συνήθης διαχείριση» η παραμονή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6.000 προσφύγων και μεταναστών, και την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι μόνο το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή μπήκαν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια 2.156 άνθρωποι.

Ν. Μιχαλολιάκος: Eλπίδα η Ρωσία

Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας προχώρησε ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Γεωπολιτική αυτοκτονία ενός Εθνους». «Ο μεγαλύτερος μελλοντικός κίνδυνος για την Τουρκία και η μεγαλύτερη, αν όχι η μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα έγκειται στο ενδεχόμενο της ανάδυσης δυνάμεων ικανών να συναγωνιστούν την αμερικανοτουρκική επιρροή τόσο στον Καύκασο και στην κεντρική Ασία όσο και στα Βαλκάνια. Μονάχα μια ισχυρή εθνικιστική και επεκτατική Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει δραστικό φραγμό των τουρκικών φιλοδοξιών στα Βαλκάνια» τονίζει ο κ. Μιχαλολιάκος και συνεχίζει: «Αυτήν την τελευταία και μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα την απεμπολεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία αφόριζε για μισό αιώνα το ΝΑΤΟ, καλώντας τα πλοία του να έλθουν προς ενίσχυση της Τουρκίας στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος». Η στάση της Ελλάδος απέναντι στη συριακή κρίση, κατά τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής, «από την πρώτη στιγμή κατά την οποία ξέσπασε ήταν τουλάχιστον τραγική».

Παυλόπουλος: Διπρόσωπη η Ε.Ε.

«Δεν νοείται αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, από πλευράς Ευρώπης, με κλειστά σύνορα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον Τζιάνι Πιτέλα, με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνεί και να δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διπλοί κανόνες». Ο κ. Παυλόπουλος καυτηρίασε το διπλό πρόσωπο της Ε.Ε. σε Προσφυγικό και οικονομική κρίση, τονίζοντας: «Ενώ στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση υπάρχουν και κανόνες και κυρωτικοί μηχανισμοί ώστε ένα κράτος, όταν παραβιάζει τους κανόνες αυτούς, να υφίσταται σκληρές και άμεσες κυρώσεις -και η Ελλάδα το έχει ζήσει αυτό, έχει ζήσει αυτή την πικρή εμπειρία-, σε ό,τι αφορά τα λοιπά θέματα υπάρχει ένα τεράστιο δημοκρατικό κενό, γιατί η παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συνοδεύεται από κυρώσεις και πολύ περισσότερο από άμεσες κυρώσεις».
Από την πλευρά του, ο Τζιάνι Πιτέλα συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν κράτη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας και κατέληξε λέγοντας: «Θα απαγορεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο να καταστεί η πανέμορφη αυτή χώρα, η Ελλάδα, ένα κλουβί».

Αστραψε κατά της Βιέννης ο Κοτζιάς

Η Ελλάδα δεν προσφέρεται για «σόου» όταν η Αυστρία αποφασίζει να κλείσει τα σύνορά της και υβρίζει τη χώρα μας, ήταν η σφοδρή κριτική που άσκησε στη Βιένη για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ο κ. Κοτζιάς άστραψε και βρόντηξε κατά της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ αλλά και όσων συνεχίζουν να στοχοποιούν την Ελλάδα, λέγοντας πως «δεν μπορεί κανείς να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις προσπαθώντας να “πνίξει” μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα για το “σόου”». Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να επισκεφθεί την Αθήνα μετά τις ανθελληνικές δηλώσεις της, με τον υπουργό των Εξωτερικών να δηλώνει: «Δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τη Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ για ψέματα όταν ανέφερε ότι ο κ. Μουζάλας δεν ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα και η Frontex δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα σύνορα, τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες, όπως και το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ε.Ε. Ερωτηθείς για το πότε θα επιστρέψει η πρέσβης της Ελλάδας στη Βιένη, απάντησε ότι αυτό θα συμβεί όταν η αυστριακή πλευρά «σταματήσει να διασπείρει ψεύδη».

Μητσοτάκης στον Ελαιώνα: Η Ελλάδα απέραντο hot spot

Την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφθηκε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και ενημερώθηκε από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. «Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το πρόβλημα είναι διεθνές και θα λυθεί μόνο στο πλαίσιο ενός σωστού ευρωπαϊκού διαλόγου, με μια δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες μια πρωτοφανή κρίση. Κινδυνεύει να μετατραπεί ολόκληρη σε ένα απέραντο hot spot. Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ένας σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, με ενίσχυση των ανοιχτών αλλά και των κλειστών δομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, τους πολύ μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που προσέρχονται στη χώρα μας». Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε για σήμερα το πρωί συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως της Ν.Δ. για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Τέσσερις προτάσεις από Τζιτζικώστα

Δέσμη τεσσάρων προτάσεων που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού κατέθεσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και να αναλάβει άμεσα τέσσερις πρωτοβουλίες.

«Πρώτον, να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το Προσφυγικό, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η πολιτική του “βλέποντας και κάνοντας”. Δεύτερον, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση την επιβολή κυρώσεων στις χώρες-μέλη ή σε υποψήφια μέλη, που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες. Τρίτον, να ζητήσει από τον ΟΗΕ τη διοργάνωση διάσκεψης για το προσφυγικό ζήτημα και, τέταρτον, να υπάρξει οργανωμένος διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και να σταματήσει να λειτουργεί με τη λογική “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”, δημιουργώντας περισσότερα και μικρότερα κέντρα μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά μήκος της εθνικής οδού» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης επέρριψε ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό. «Σήμερα βλέπουμε μια Ευρώπη η οποία δεν μπορεί να υπηρετήσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Πού είναι η αλληλεγγύη των κρατών; Είναι δυνατόν μια χώρα με βάση τα δικά της συμφέροντα να προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες είναι σε βάρος μιας άλλης χώρας-μέλους της Ε.Ε.;» σημείωσε με νόημα.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...