Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Χάνονται (!) 300.000.000 € από το σαμποτάζ στον ΟΠΑΠ

Από το μπλοκάρισμα στην επένδυση των VLTs που προκάλεσε ο (γνωστός) Αντ. Στεργιώτης, επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων!

Είναι προφανές ότι δεν χωράει άλλη λογική εξήγηση, εκτός αν… κρύβεται κάτι άλλο από πίσω! Κάποιοι στην κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται για έτοιμες επενδύσεις, ιδίως από τον ιδιωτικό τομέα, δεν θέλουν σίγουρα έσοδα από φόρους, την ώρα που τα κρατικά ταμεία στενάζουν, δεν επιθυμούν να πέσει χρήμα στην αγορά, να κινητοποιηθούν κλάδοι της οικονομίας, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να έρθει επιπλέον ρευστό στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω εισφορών! Και προτιμούν να χάσουν έσοδα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 350.000.000 ευρώ.

Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε το μπλοκάρισμα στην επένδυση των VLTs του ΟΠΑΠ που προκάλεσε η Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αντώνης Στεργιώτης, γνωστός και από τη θητεία του στο καζίνο Λουτρακίου. Και ίσως πλέον η κυβέρνηση να πρέπει να σκεφτεί πάλι το θέμα και να αναζητήσει λύση στο αδιέξοδο που προκάλεσαν προσωπικές επιλογές και αυθαίρετες πολιτικές για το θέμα των VLTs του ΟΠΑΠ. Οπως έχει αναφέρει η «δημοκρατία», η αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των VLTs και οι νέες περιοριστικές προδιαγραφές που θεσπίστηκαν από τη νέα διοίκηση της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), σχεδόν στο παρά πέντε της έναρξης του πρότζεκτ, κατέστησαν στην πράξη την επένδυση του ΟΠΑΠ οικονομικά μη βιώσιμη, με συνέπεια ο οργανισμός να ανακοινώσει την αναστολή του έργου.

Ετσι, το Δημόσιο χάνει από τα άδεια ταμεία του έσοδα περίπου 300.000.000 ευρώ, για την περίοδο 2015-2016, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές! Πρόκειται για δημόσια έσοδα τα οποία θα προέρχονταν από τη φορολόγηση των VLTs (παιγνιομηχανήματα), καθώς θα φορολογούνται ετησίως με συντελεστή 30% στα μεικτά έσοδα. Ωστόσο, οι δυνητικές απώλειες δεν σταματούν σε αυτά τα 300.000.000 ευρώ ! Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται τα έσοδα που θα προέλθουν από τις προσλήψεις νέου προσωπικού για τη λειτουργία τους, από τη μίσθωση των νέων καταστημάτων, τα διαφημιστικά έσοδα από την προβολή τους και γενικότερα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Οπως λένε στελέχη της κτηματαγοράς, περίπου 800 με 1.000 ιδιοκτήτες ακινήτων περίμεναν τις εξελίξεις, καθώς τόσα αναμένονταν να είναι τα καταστήματα που θα φιλοξενούσαν τα VLTs. Σκεφτείτε πόσα χάνονται από φόρους σε ενοίκια κ.λπ., πόσες δυνάμεις της αγοράς θα κινητοποιούνταν για τη δημιουργία και τη στελέχωση των καταστημάτων (έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας συνολικά), πόσοι συμπληρωματικοί κλάδοι θα έβρισκαν δουλειά, πόσα χρήματα θα έμπαιναν σταδιακά σε δημόσια ταμεία και ασφαλιστικά μέσω φόρων και εισφορών! Με μέτριους υπολογισμούς η «τρύπα» από τη μεθόδευση της ΕΕΕΠ ίσως και να ξεπερνάει τα 350.000.000-400.000.000 ευρώ.

Παρά την κρίση, λοιπόν, παρά τα άδεια ταμεία του κράτους, κάποιοι προτιμούν να χάνονται σίγουρα φορολογικά έσοδα, αλλά να μένει παγωμένο ένα σημαντικό συμπληρωματικό κομμάτι της οικονομίας. Αν αυτό δεν συνδέεται με κάποια σκοπιμότητα έναντι του ΟΠΑΠ ή των μετόχων του, τότε σίγουρα έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς λανθασμένη και παράλογη τακτική που επιβαρύνει το Δημόσιο και κατ’ επέκταση τους πολίτες, ενώ αφήνει ανεξέλεγκτο τον παράνομο τζόγο, μια αγορά περίπου 5-6 δισ. ευρώ που στερεί έσοδα για το κράτος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ