Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Χάνονται 430.000.000 € από τα ποτά

Η αύξηση της φορολογίας έφερε απώλειες στα δημόσια έσοδα από τη μη είσπραξη ΕΦΚ και το λαθρεμπόριο

Aπώλεια 430.000.000 ευρώ ετησίως για τα κρατικά ταμεία από το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών.

Η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά έφερε τεράστιες απώλειες στα δημόσια έσοδα από τη μη είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τη διεύρυνση του λαθρεμπορίου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Diageo, μόνο από τη μη είσπραξη του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά το κράτος υπολογίζεται ότι χάνει κάθε χρόνο 130.000.000 ευρώ, ενώ από την παράνομη διακίνηση επικίνδυνων, χύμα αποσταγμάτων (π.χ. τσίπουρο) οι απώλειες στα δημόσια έσοδα υπολογίζονται σε 300.000.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών είναι προϊόν λαθρεμπορίου, με κύρια χώρα προέλευσης τη Βουλγαρία. Το κίνητρο για το λαθρεμπόριο είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό, αφού ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά ανέρχεται σε 25,50 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης, κατά 40% υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 450% υψηλότερος από τον αντίστοιχο φόρο στη γειτονική Βουλγαρία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι το 63% της λιανικής τιμής ενός αλκοολούχου ποτού είναι φόροι (ΦΠΑ και ΕΦΚ).

Υποχώρηση κατά 5%

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚ στα αλκοολούχα υπολείπονται αυτών που εισέπραττε το 2009, πριν επιβληθούν οι διαδοχικές αυξήσεις στον ειδικό φόρο. Το 2009 ήταν 289.000.000 ευρώ, ενώ από το 2014 κυμαίνονται διαρκώς κάτω από αυτά τα επίπεδα. Το 2015 η αγορά αλκοολούχων ποτών υποχώρησε κατά 10% σε ετήσια βάση, ενώ το 2016 υπολογίζεται ότι ο ρυθμός μείωσης διαμορφώθηκε στο 5%.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 125% σε μόλις 15 μήνες εν μέσω κρίσης και είναι μακράν ο υψηλότερος μεταξύ των λοιπών κατηγοριών των ποτών με αλκοόλη. Συγκεκριμένα, είναι διπλάσιος από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα και στα εμφιαλωμένα τοπικά αποστάγματα (ούζο και τσίπουρο), τα οποία αξιοποιούν τη δυνατότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για 50% μειωμένο ΕΦΚ, καθώς και πολλαπλάσιος σε σχέση με τον ΕΦΚ στο χύμα τσίπουρο και το κρασί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ