Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Χάος! Κλειδώνει «κούρεμα» έως 60%

Η απειλή του κοινωνικού χάους μεγαλώνει καθημερινά και η εθνική κυριαρχία ακρωτηριάζεται όσο ο Γ. Παπανδρέου, μηχανευόμενος διάφορους ελιγμούς,προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.

Ταυτόχρονα, φουντώνουν τα σενάρια ακόμη και για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας μας, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ εμμένει στους εκβιασμούς της προς τις τράπεζες προκειμένου να πετύχει το ύψος του κουρέματος που θέλει για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του «Spiegel» η Γερμανίδα καγκελάριος αποκάλυψε χθες στους επικεφαλής των Γερμανικών κομμάτων πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους που θα αποφασισθεί την Τετάρτη θα είναι έως 60% και πως το Ευρωπαικό ταμείο θα διαθέτει ενα τρισεκατομμυριο ευρώ.

Σε αυτές τις οριακές για την Ελλάδα στιγμές, ωστόσο, το δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου παραμένει ουσιαστικά απόν από κάθε μάχη και ουσιαστική διαπραγμάτευση. Αναγκάζονται μάλιστα οι δυο τους να ομολογήσουν ότι δεν παίζουν κανέναν ρόλο και περιορίζονται σε ευχολόγια ή σε συζητήσεις και διαβεβαιώσεις, π.χ. για τη διασφάλιση των συντάξεων, απλώς για επικοινωνιακή κατανάλωση, χωρίς καμιά αξιοπιστία.

Ετσι ο μεν τύποις πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα και σήμερα συναντάται εκ νέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο «ύπαρχος» Ευ. Βενιζέλος -που παρέμεινε στις Βρυξέλλες ως απλός θεατής και χωρίς να δέχεται κανείς να μιλήσει μαζί του- ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο ρόλος του κ. Παπανδρέου μετατρέπεται, άλλωστε, σε πλήρως διακοσμητικό από σήμερα, οπότε αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα ο «υπερπρωθυπουργός» Χορστ Ράιχενμπαχ και μαζί με τους πρώτους «μπάστακες» -από την έδρα του στο κτίριο της οδού Πανόρμου, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία»- να αρχίσει να δίνει εντολές στους υπουργούς, με πρώτο τον Χρ. Παπουτσή, σήμερα το μεσημέρι. Επίσης, όλα δείχνουν ότι η γερμανική απαίτηση για μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας και ξένων επιτρόπων στην Ελλάδα θα γίνει πραγματικότητα παρά τη χλιαρή διάψευση του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, Αμ. Αλταφάζ, ότι αυτό δεν προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία.

Σε ρόλο παρατηρητή ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να είναι και αύριο, στην κρισιμότερη ίσως διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι ακόμα και τότε θα ανακοινωθεί το περίγραμμα μόνο μιας συμφωνίας που θα οδηγεί σε «μόνιμη,σταθερή και χωρίς αμφισβητήσεις» λύση για το ελληνικό χρέος. Στην πραγματικότητα, η όποια δήθεν διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού πέφτει στο κενό, καθώς φέρεται να έθεσε το θέμα της ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων από το EFSF στη συνάντηση με τους Μέρκελ και Σαρκοζί, με εκείνους να «δείχνουν κατανόηση» μεν, χωρίς να δίνουν απάντηση δε.

Παράλληλα, ερώτημα παραμένει αν και πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο εθελοντικός χαρακτήρας σε ένα «κούρεμα» του χρέους περίπου 50%.

Ολες αυτές οι διεργασίες είχαν πάντως και δύο άλλου τύπου παράπλευρες «απώλειες»: Χθες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς, που συνοδεύει τον κ. Βενιζέλο, χρειάστηκε τις πρώτες βοήθειες, όταν, λόγω υψηλής πίεσης, αποχώρησε από σύσκεψη. Και στην Αθήνα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Γ. Γλυνός, που θα επικουρεί τον κ. Ράιχενμπαχ, υπέστη καρδιακό επεισόδιο, διαφεύγοντας τελικά τον κίνδυνο.


Φτώχεια, απολύσεις, ακόμα και κλείσιμο σχολείων – νοσοκομείων για 20 χρόνια

Μια 20ετία άγριας λιτότητας περιμένει τους Ελληνες. Δεν το λέει κάποιος που κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Το λέει η ίδια η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Στον συνοπτικό πίνακα της έκθεσης περιλαμβάνονται προβλέψεις για τις δημόσιες δαπάνες και τα φορολογικά έσοδα, που προμηνύουν κακά μαντάτα για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους φορολογουμένους.

Ειδικότερα, προκύπτει ότι η συνολική μείωση των δημόσιων δαπανών για το 2012 θα είναι της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ. Συνολικά έως το 2030 προβλέπεται ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν συνολικά περίπου κατά 33 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι πρωτογενείς δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή οι δαπάνες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι) προβλέπεται να μειωθούν από το 42,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που είναι σήμερα, στο 38,5%, το 2012. Στη συνέχεια θα διατηρήσουν πτωτική πορεία, για να φτάσουν το 2030 στο 33,9% του ΑΕΠ.

Πώς μεταφράζονται αυτές οι περικοπές; Σίγουρα όχι σε κάτι καλό για τα εισοδήματα των Ελλήνων. Ειδικότερα, οι περικοπές αυτές παραπέμπουν σε:

– Νέες μεγάλες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα. Οι μισθοί θα μειωθούν δραστικά και θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για δεκαετίες.

– Νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, προκειμένου να μην υπάρχει η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συμβαίνει σήμερα. Παράλληλα, θα μειωθούν και όλες οι παροχές προς τους ασφαλισμένους, όπως είναι τα επιδόματα και οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

– Απολύσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και ελάχιστες προσλήψεις σε σχέση με τον αριθμό αυτών που θα αποχωρούν με συνταξιοδότηση.

– Μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, όπως δηλαδή στην παιδεία και την υγεία. Κλείσιμο σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και νοσοκομείων είναι μερικά από αυτά που θα δουν οι Ελληνες τις επόμενες δεκαετίες.

Στην ίδια έκθεση η τρόικα προβλέπει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Εκτιμά πλέον ότι φέτος θα μπει στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ, αντί για 5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά. Για το 2012, ο στόχος για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις διαμορφώνεται στα 3,2 δισ. ευρώ (αντί για 10 δισ. που ήταν αρχικά), ενώ για τη διετία 2013-14 ο στόχος διαμορφώνεται στα 4,3 δισ. ευρώ.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ